Festival Forfest přinesl neopakovatelný hudební zážitek

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 07. 07. 2010

Československé komorní duo opět ukázalo svoje mistrovství na festivalu Forfest 2010 v Kroměříži.


Na festivalu Forfest 2010 po dvouleté přestávce vystoupilo Československé komorní duo ve složení Pavel Burdych - housle a Zuzana Berešová - klavír a opět v přítomnosti mikrofonů Českého rozhlasu. Na minulém koncertě nám umělci nabídli průřez tvorbou Miloslava Ištvana. Tentokrát byl program koncertu výrazně pestřejší.

Stěžejním dílem koncertu byla Sonáta pro housle a klavír Krzysztofa Pendereckého. Toto nesmírně náročné dílo napsané v roce 1999 duo ve svém podání premiérovalo na koncertě v Paříži při příležitosti oslav 20. výročí pádu komunismu ve východní Evropě.

Česká a slovenská hudba byla zastoupena českým skladatelem Radomírem Ištvanem a nejhranějším současným slovenským skladatelem Petrem Machajdíkem, který pro Československé komorní duo napsal Sonátu „Rosenberg". Její světovou premiéru mohli posluchači slyšet právě na tomto koncertě. Nutno podotknout, že pro další interpretace tohoto díla nasadilo duo velmi vysokou laťku.

Speciální skladbou večera byly variace na moravskou lidovou píseň pro sólové housle s názvem Putovali hudci autora Emanuela Kuksy. Toto dílo zaznělo jako vzpomínka na nedožité 75. narozeniny profesora Bohumila Smejkala, který skladbu v roce 1999 premiéroval. V letošním roce se Československé komorní duo systematicky věnuje vzpomínce na prof. houslové hry Bohumila Smejkala v jedinečném celoročním turné v českých i slovenských městech.

Koncert patřil k vrcholům letošního ročníku festivalu a byl provázen mohutnými ovacemi publika, které si "vynutily" přídavek v podobě půvabné 2. věty Machajdíkovy Sonáty Rosenberg...



Autor: Hudba

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.