Vynikající bludička Jana Fabiánová

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 20. 10. 2009

Překvapivě zvítězila v pořadu Rozjezdy pro hvězdy na TV Nova (2003) se svou autorskou písní. Aneta Langerová tehdy skončila na druhém místě. Ve stejném roce vydává první CD Zamilovaná ničitelka, na němž spolupracovala s DJ Neo, z něhož píseň Nostalgie se stala nejhranější skladbou v českých rádiích. Úspěchy roku 2003 ji přinesli titul Objev roku v anketě Český slavík Mattoni. O rok později začíná objevovat jazz, vydává další desku a jezdí po jazzových klubech. Další deska, kterou vydala, je už čistě jazzová. Jazz ji dovedl až na Pražský Hrad, kam ji pozval Multisonic do svého cyklu koncertů Jazz na Hradě. V současné době exceluje jako \\\"bludička\\\" v obnovené premiéře semaforské Kytice.


Jak jste se vůbec dostala do Semaforu? Pomohla vám bývalé členka divadla a vaše matka Naďa Urbánková?


K Semaforu chovám lásku od dětství. Je pravda, že díky mámě jsem na humoru S+Š vyrůstala. Semafor byl mým snem. Několik let jsem do Semaforu volala, ptala se tehdy ještě pana Vladimíra Hrabánka, zda bych mohla přijít na konkurz. Až po dvou letech, kdy se otevíral nový Semafor v Dejvicích, jsem měla štěstí a přijali mě jako sboristku do hry Pension Rosamunda.

 

Jak se vám spolupracuje s Jiřím Suchým? Poslední Kytici si režíroval sám.

Pan Suchý v poslední době všechny nové hry režíruje sám, těžko pochopit, jak to všechno zvládá. Hraje, režíruje, píše scénáře a navrhuje kostýmy. Pan Suchý je výjimečný, má jemný, inteligentní smysl pro humor. Nikdy na nikoho nekřičí, není hrubý. V Semaforu jsem pátou sezónu a nezažila jsem z jeho strany vyhrocenou situaci. Snaží se věci řešit v klidu. Spolupracuje se mi s ním báječně. Zkoušení je vždycky příjemné, protože se často tvoří na scéně a pan Suchý s Jitkou Molavcovou mají vzácný dar humoru, který nikoho neuráží. Často chodím na zkoušky i když nemusím. Sedím v hledišti a bavím se.

 

Bludičku před vámi hrála Hana Zagorová? Znáte alespoň z desky její výkon a jak se ten váš od jejího liší?

Ano, Hana Zagorová byla první Bludičkou. Po ní Petra Janů, a tuším Zuzana Stivínová. Nahrávku paní Zagorové samozřejmě znám.. je fantastická. Píseň Bludičky má neuvěřitelnou škálu barev, poloh a také dost velký rozsah. Co víc si přát. A jak se ten můj výkon od jejího liší? To nemohu posoudit já, to musí diváci. Snažím se zpívat Bludičku naplno a s živelností i citem a nadsázkou. Je to krásná melodie s nádherným textem, kde se střídají swingové a bluesové polohy. Výsledek ale sama nemohu soudit.

 

Co byste jako zpěvačka chtěla dělat? Dáváte přednost nějakému žánru? Připravujete nějaký ucelený projekt? A kam – do klubů?

V každém případě se chci nadále věnovat jazzové hudbě, což je dost velký vesmír. Momentálně připravujeme malé album vánočních jazzových písní v netradičních aranžích. Mělo by vyjít letos před Vánocemi. Žánrově mě zajímá také šanson, blues a worldmusic. Ale žánr je jen prostředkem k vyjádření emoce, myšlenky pomocí určitého typu aranže. Hlavní je ta úplně prvotní melodie, harmonie a hluboký text. Když tohle schází nepomůže nic.

 

Jaké máte v současné době herecké příležitosti? Máte nějakou představu, co byste si ráda zahrála: a) na divadle a za b) ve filmu?

V současnosti jsem víc vytížená herečka než zpěvačka. Ale je to příjemné i když mám fyzicky i psychicky náročnou různorodou práci, je bez stereotypu. Působím teď především v divadlech Kalich v muzikálu Touha a Bílý Dalmatin, což je multižánrový muzikálový příběh pro děti i rodiče a v divadle Semafor ve hrách Lysistrata, Život je náhoda a Kytice. V divadle bych si moc ráda zahrála v nějakém komorním příběhu, s malým počtem účinkujících a s diváky na dosah. To je velká výzva pro herce. Z muzikálů mám nejradši Chicago a Kabaret. Z filmových rolí? Těžko říct. Jakákoliv vnitřně zajímavá, třeba i negativní role je radostí. Ale natočit nějké fantasy by mě nyní lákalo asi nejvíc.

 

A co vás osobní život? Skrýváte své soukromí anebo občas pustíte něco ze svého soukromí i do tzv. bulváru?

Můj osobní život je tak poklidný, jak je to jen možné. Nedělám skandály, ani nekřičím do světa, že někoho mám či nemám. Ale je pravda, že když se mě novinář zeptá, odpovím. Záměrně do bulváru sama nepouštím nic. Je to přeci jen mé soukromí a to má pro mě velkou váhu. Myslím, že každý člověk potřebuje dobré citové zázemí, jinak nelze podávat kvalitní výkon.



Autor: Ivan Rossler

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.