Na pardubické jeviště se po dvaceti letech vrátí Markéta Lazarová

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 24. 10. 2009

První premiérou jubilejní sté sezóny Východočeského divadla bude Vančurova Markéta Lazarová v režii Jiřího Seydlera, který jeden z nejsilnějších příběhů české klasiky také sám zdramatizoval. Premiéry se uskuteční 17. a 18. října v Městském divadle.


„Touha po zdramatizování Markéty Lazarové ve mně zrála asi čtyři až pět let. Markétu jsem samozřejmě znal už dřív jako téma, viděl jsem film, ale teprve před těmi několika lety jsem si knížku opravdu přečetl a byl jsem uchvácen její nejednoznačností, mnohovrstevnatostí jazykovou i myšlenkovou, která ale směřuje k jednotícímu tématu lásky,“ říká režisér Jiří Seydler a dodává: „V naší dramatizaci podtrhujeme téma střetu mužského a ženského světa, které najdeme už ve Vančurově předloze. Žena je motto světa, chlap je žhavá, rychlá, pomíjející vteřina. Žena má díky potomstvu jsoucno a bytí v sobě, musí myslet na život a budoucnost svých dětí, chlap tohle nemusí. Pro nás jako inscenátory je hlavní téma lásky – drsné, kruté, ale přesto téma lásky. A ta je, jak známo, vztahem dvou a více lidí, většinou dvou pohlaví... Muže a ženy. Markéta je sice postavou titulní, ale o tom, kdo je opravdu hlavní postavou knížky a naší inscenace, se můžeme přít. Ale není to důležité. Důležité je, jak se láska zrodí, že vytryskne v té nejnepravděpodobnější situaci, v nejnevhodnějším čase, v nejnevlídnějších podmínkách, a že ji lidé najdou a dokážou udržet. A za obzorem lásky se rýsuje druhé téma, které zní: jak si udržet hrdost a svobodu. Láska, hrdost, svoboda, to jsou hodnoty Vančurova světa. Některé více mužské, jiné ženské. Ale všechny lidské. A i kdyby tyto hodnoty byly jediným tématem, které v inscenaci zazní, bylo by to nevyčerpatelné téma.“
Jako ve většině dramatizací Markéty Lazarové bude i v pardubické inscenaci zaujímat silné místo hudba, kterou zkomponoval dlouholetý spolupracovník režiséra Seydlera Jiří Šlupka Svěrák. „Muzikálem však naše inscenace určitě nebude. Zazní jen několik písní, které nebudou balastem, chci, aby zůstaly funkční. Hudba má tu přednost, že má schopnost zkratky. Může samozřejmě jen navozovat lyrický pocit, což by měla, ale hlavně může posouvat děj. Písničky v naší dramatizaci sdělují postoj figur, podporují dramatický charakter. Posouvají děj,“ upřesňuje Jiří Seydler.
V hlubokém příběhu o tom, že i uprostřed zla se rodí láska, titulní roli pohostinsky hraje Petra Tenorová, dále diváci uvidí Radka Žáka, Josefa Vránu, Jiřího Kalužného, Zdeňka Rumpíka a další.
Před první premiérou se ve foyer uskuteční vernisáž výstavy akademického malíře, grafika a ilustrátora Františka Zálabského.

 

 

 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.