TZ: Židovská synagoga – je otevřeno

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 21. 07. 2010

Výstava „Židovská synagoga – je otevřeno“ je autorskou expozicí českokrumlovského sochaře Miroslava Párala (1955).


Téma deportace jej provází od útlého dětství. Poprvé toto zpracované téma představil veřejnosti v mnichovském SDLH (1998). Jednalo se kompozici figurálních plastik s názvem „Vyhnání z ráje“.
Židovská synagoga v Českém Krumlově se pro něj stala ojedinělou výzvou. V letošním roce jsou zde pozastaveny stavební a restaurátorské práce, prostor je vyklizený, prázdný, zabezpečený střechou, okny a dveřmi. Interiér je syrový ve své paměti a pravdě, devastovaný časem.


Autor říká: tento čas je výjimečný, již se nebude v budoucnu opakovat, příští rok započnou restaurátorské práce na interiéru, tento se stane propříště krásným.
Přestože jsem práci na zde prezentované kolekci bronzových a litinových kufrů věnoval více jak tři roky svého života a do odlití šestnácti odlitků investoval částku 1.104.000,- Kč, dílo představuji ve stavu nedokončeném.
Cílem mé práce je vytvořit pro budoucnost pomník s názvem „Omlouvám se všem nuceně deportovaným“ (v konečném počtu odlitků 24, každou hodinu se omlouvám).

 

Postupně vzniká holý koncentrát, memento, českokrumlovský památník věnovaný všem odsunutým, deportovaným lidem této planety, všem lidem bez rozdílu ras a vyznání. Památník má vyzývat politiky, aby neopakovali chyby politiků předešlých, aby se nesnažili otevírat historii lidstva a tuto měnit, aby se z historie lidstva pouze učili býti lepšími.
V letošním roce, 65 let od konce 2. světové války se pro představení tohoto projektu budova synagogy v Českém Krumlově přímo nabízí.
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.