Balada pro banditu pod širým nebem

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 24. 07. 2010

Akrobacie ve výšce, zpěv, živá hudba, silný příběh, divadlo v přírodě, studenti? To vše se spojí v jedno poslední červencový týden nedaleko severočeské vesničky Mašťov u Podbořan.


Studentská umělecká skupina OLDstars se v polovině prázdnin zabydlí na týden v lese, kde si sami vybudují přírodní amfiteátr, nazkouší a následně za svitu loučí odehrají známý muzikál o loupežníkovi jménem NIKOLA ŠUHAJ.

 

Pražský soubor zkouší tento muzikál jako site specifik projekt pro konkrétní lesní prostor. Herci se pověsí do korun stromů, po provazových žebřících budou šplhat na visuté hrazdy a po lanech se budou spouštět do sítí, které se budou rozprostírat mezi stromy. Diváci mohou sledovat děj ve více úrovních. „Je to dost fyzicky náročné, ale hrát a hlavně zpívat z pětimetrové výšky je veliký zážitek,“ říká jeden z herců, představitel četníka Kubeše, Šimon Halamásek.

 

Inscenaci pomáhají nazkoušet profesionální akrobaté z Cirqueonu - asociace pro současný cirkus. Do přípravy divadelního představení se zapojují i místní občané - v pěveckém sboru vystoupí mašťovské děti. I díky nim se Zámecký park mění v divokou Koločavu na Podkarpatské Rusi. Napínavý příběh o lásce, cti, zradě, vychytralosti a bezpráví, plný známých melodií plánují divadelníci hrát o příštích letních prázdninách: „Pokud se vše podaří: tajemnou inscenaci bychom v Mašťově v příštím roce uvedli ve šňůře několika večerů za sebou a diváky si do lesa z přilehlých obcí sváželi autobusem,“ slibuje mluvčí projektu Jan Tyl. Projekt byl podpořen Nadací Život umělce.

 

Balada pro Banditu není jedinou prázdninovou aktivitou OLDstars. Začátkem srpna se nejstarší část souboru rozjede po dětských letních táborech. Pro malé táborníky si na vlahé večery připravila slavný příběh velké lásky ROMEO A JULIE. Shakespearovskou klasiku o dvou znepřátelených rodinách děti shlédnou v noci pod širým nebem přímo ve svém táboře.
V pondělí 2. srpna Romea a Julii OLDstars zahrají také v Mašťově.

 

Na noční představení za svitu olejových loučí se OLDstars vůbec tak trochu specializují. Na pražském Petříně v posledních letech už divákům nabídli třeba Kaplického Kladivo na čarodějnice, Longenův Temný kabaret, Shakespearova Macbetha, nebo Klicperovu Veselohru na mostě. „Noc, hvězdy, les, vůně hořícího oleje, světlo svíček a loučí, to vše dodává představením neopakovatelnou atmosféru,“ nabízí důvody obliby nočních projektů scénograf inscenací, student DAMU, Jakub Štěpán.

 

OLDstars během divadelní sezony provozují již třetím rokem vlastní sklepní divadelní prostor HarOLD v pražských Vršovicích. V uplynulé sezoně se studenti věnovali převážně současným divadelním hrám. Inscenace jako TVÁŘ V PLAMENI od Marii von Mayenburga, TRŮN MILOSRDENSTVÍ od amerického dramatika Neil LaButea nebo LÁSKA A POROZUMĚNÍ Joe Penhalla lákala diváky na jejich domovskou scénu svou expresívností. S představením SLYŠET HLASY od stejného autora se dočkali i řady úspěchů na studentských divadelních přehlídkách. Vedle moderních textů se v HarOLDu věnovali sérii scénických čtení. Pro nejmenší diváky nazkoušeli pohádku H. CH. Andersena PASÁČEK VEPŘŮ.



Autor: Jan Tyl

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.