AN JI BAI CHA -Vyjímečný čaj, který stojí za to ochutnat!

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 25. 07. 2010

Tento raritní zelený čaj se pěstuje v oblasti An-ti (An Ji), která se nachází na severu provincie Če-tiang (Zhejiang). Před několika lety objevili tamní vesničané v horách tři velmi zvláštní čajovníky, jejichž výhonky brzy zjara měly barvu velmi bledou, až průsvitnou. Proto se mu říká "bílý čaj" (bai cha), jedná se však o čaj zelený, vyjímečné kvality, který je odlišný od bílých čajů, vyráběných tradičně v provincii Futien (Fujian) speciální technologií. Podle botanických a historických výzkumů byly tyto čajové keře označeny za potomky velmi starých čajovníků z této oblasti, popisovaných v písemných záznamech už za dynastie Song.


 
 
 
An
 
Sklizeň začíná na konci března, pro jeden kilogram sušeného čaje je potřeba 4 kilogramy čerstvých lístků.

Pečlivě tříděné drobné lístky tohoto speciálního čaje podávají světle zelený nálev, osvěžující a chladivé chuti. Dlouhotrvající aftertaste. Těšit se můžete nejen na širokou škálu chutí, které překvapí vaše patro, ale i krásnou, smaragdově zelenou barvu čajových lístků.
 
 
Aji
 
Oblast: An Ji, provincie Zhejiang, Čína
Sklizeň: konec března 2010
 
příprava:
 
 do vyhřáté konvice  či minijapanu vsypat 5 - 7 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě cca 80°C, louhovat první nálev-1 min a další nálevy 2 - 2,5 minuty,takto vytvoříte minimalně 5-6 zálivek :).
 
 
mini japan
Na závěr:
 
Čaj jsem zakoupil v čajovně U Starého Ohně,ale je k dostání v každé dobré čajovně nebo e-shopu.
 
Vyjímečný čaj, který stojí za to ochutnat!
 
 


Autor: cajmen - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.