TZ: Galerie GASK nabízí poslední možnost zhlédnout Iluminaci, ta se pak stane součástí výstavy věnované Jagelloncům

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 25. 07. 2010

Poslední možnost zhlédnout unikátní středověkou Iluminaci se nabízí do 8. srpna v rámci svého letního provozu galerie GASK.


Vzácná středověká Iluminace s motivem těžby a zpracování stříbra pochází přímo z Kutné Hory z období 15. století a v budoucnu se stane součástí rozsáhlé výstavy věnované Jagelloncům, kterou GASK připravuje na rok 2012. Již pouze do 19. září trvají v GASK také výstavy Emil Filla: Archiv umělce a sbírka konceptuálního umění Erste Bank nazvaná Kontakt, připraven je letní tábor pro děti Arttěk, pravidelné výtvarné dílny v dětském koutku a speciální komentované prohlídky s výtvarným kvízem o ceny.


Středověká Iluminace je v GASK vystavena s tematickou doprovodnou expozicí, která přibližuje kulturní pozadí doby, kdy Iluminace vznikla. Najdeme zde sochu Bolestného Krista z roku 1511 v životní velikosti, rozměrný deskový obraz z kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře s motivem Poslední večeře Páně a monstranci ze zaniklého kutnohorského kostela sv. Bartoloměje z období kolem roku 1500. Kurátory expozice jsou Zdena Studničková a Jiří Fajt. Iluminaci nechali zástupci Lektorského centra galerie GASK spolu s několika dalšími uměleckými artefakty zpracovat také do reliéfů rozeznatelných hmatem a určených pro nevidomé, kteří tak pomocí hmatu rozeznají celkovou kompozici díla, jeho detaily i poměry znázorněných částí. Iluminace bude po skončení expozice uložena do speciálního depozitu v galerii GASK a v roce 2012 se stane součástí rozsáhlé výpravné výstavy věnované Jagelloncům, kterou GASK připravuje ve spolupráci s kurátorem Jiřím Fajtem. Výstava bude připomínkou doby, kdy Kutná Hora byla „Vídní“ 15. století.


Dětským návštěvníkům GASK nabízí v průběhu léta zase výtvarné dílny v dětském koutku každý víkend od 10 do 18 hodin či letní týdenní tábor Arttěk pro děti od 6 do 13 let zaměřený na výtvarné techniky, jako je kresba, malba, animace či fotografie. Tábor bude probíhat po celé prázdniny vždy od pátku do čtvrtka. Každé úterý je v GASK navíc otevřena veřejnosti komentovaná prohlídka expozic spojená s výtvarným kvízem o ceny.
Galerie GASK je otevřena od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Vstupné do GASK do stálé expozice a na výstavu Kontakt činí 60 Kč za jednotlivou výstavu, na Iluminaci 100 Kč. Vstupné do celého objektu na všechny výstavy je 120 Kč, děti do 12 let mohou galerii navštívit zdarma, slevy mají studenti do 26 let, ZTP a důchodci. Cena za hodinu v dětském koutku s programem je 40 Kč. Expozice pro nevidomé v GASK je přístupná po předchozím objednání. Vstup do expozice je pro nevidomé zdarma.



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.