JAK A CO VAKUOVAT

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 04. 08. 2010

Uložením potravin do vakua lze eliminovat jejich zkázu.


Používání vakuových baliček a sáčků prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že snižuje oxidaci a zamezuje bujení mikrobů (bakterií a plísní), které se mohou množit za přítomnosti vzduchu. Potraviny, které běžně vyžadují chlazení (pod 4°C) nebo zmrazení (0°C) by i po vakuování měly být skladovány v chladničce nebo mrazničce.

Vakuováním lze dosáhnout prodloužení trvanlivosti potravin, doba jejich uchovávání se výrazně prodlužuje. Podstatné je, že si zavakuované potraviny zachovají svoji čerstvost, čistotu a kvalitu. V neposlední řadě si tyto potraviny udrží svou barvu, strukturu a také vůni.

Potraviny jež jsou ve vakuovém balení již z výroby a vy jste je zakoupili ve vašem obchodě, lze po jejich otevření znovu zavakuovat pomocí vaší domácí vakuové baličky. U takto doma zavakuovaných potravin je nutné dodržet původní datum spotřeby.

Na našem e-shopu naleznete vakuové baličky, dózy, boxy, sáčky i celé vakuovací systémy, v nichž se dá uchovat tepelně zpracovaný pokrm, čerstvá zelenina, ovoce, maso, sýry, suché potraviny, chléb, káva.

Životnost sušených potravin, jako jsou ořechy, oříšky, kokos a další, si prodloužíte použitím vakuové baličky a sáčků, protože zabráníte žluknutí tuku obsaženého v nich.

Čerstvé a křehké potraviny, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, borůvky a podobně, musíte před použitím vakuové baličky nejprve omýt, osušit a krátce zamrazit.

Chcete-li vakuovou baličku využít pro vakuování polévky nebo omáčky, měli byste tuto nalít do sáčku nejméně 5 cm pod jeho horní okraj, sáček vložit nastojato do mrazničky a nechat tekutinu zmrznout. Poté zmrazený sáček vyjmout a až tento vakuovat.

Maso, drůbež a ryby před vakuováním omyjte a osušte, nejlépe papírovou utěrkou. Tyto potraviny můžete nejprve zamrazit a až poté vakuovat, ale v tomto případě není předchozí zamrazení nutné.

Na dovolených nebo při delších cestách oceníte možnost zavakuovat si balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete. Vaše potraviny tak budou na každý den vždy čerstvé.



Autor: zmazanek

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.