TZ: CENTURION

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 04. 08. 2010

CENTURION: historický thriller o osudech římské legie v divoké zemi Piktů


Britský režisér Neil Marshall je znám jako tvůrce naturalisticky brutálních filmů jako Psí vojáci či Soudný den. Jeho nejnovějším snímkem je thriller CENTURION, nazývaný „Smrtonosnou pastí po římsku.“


Neil Marshall se inspiroval legendou o římské Deváté legii, která ve 2. století n. l. zmizela beze stop v Kaledonských horách v severním Skotsku, obývaných kmenem divokých Piktů. Režisér podle vlastních slov nechtěl v této dodnes nevyřešené záhadě hledat nadpřirozené úkazy, spíše ve fantazii dotvořil možný obraz toho, co se tenkrát mohlo stát.


Ústřední postavou děje se stal Centurion Quintus (Michael Fassbender – Hanebný pancharti), který jako jediný přežil nájezd Piktů na římskou hraniční pevnost. Přidává se k legendární Deváté legii vedené generálem Viriliem (Dominic West – Zloději paměti, Hannibal - Zrození), která podniká trestnou výpravu na sever. Jejich cílem je vyhladit Pikty a exemplárně potrestat jejich vůdce Gorlacona. Situace se ovšem vyvine jinak. V okamžiku, kdy se ocitnou na neznámém území, je Virilius zajat a Quintus stojí tváří v tvář nesplnitelnému úkolu – osvobodit generála a dovést hrstku zbylých vojáků zpět do bezpečí římských hranic. Piktové, kteří houževnatě brání své území, se jim v tom snaží všemožně zabránit. Vznikl tak krvavý thriller o boji hrstky mužů na život a na smrt, který nemůže skončit happyendem.
Marshall se ve filmu nestaví ani na jednu stranu, ale snaží se – pomocí brutálních a krvavých scén – ukázat, co se tehdy stalo. Podle jeho předpokladu pád Římanů způsobila léčka, kterou na ně Piktové nastražili. Vycvičené jednotky nebyly schopny bojovat proti „partyzánské guerille“. Proti dobyvatelům stáli zoufalí, odhodlaní lidé, kteří s nasazením svých životů bránili svou zemi. V drsném, neznámém prostředí Kaledonských hor, nepřehledných lesích a v mraze horských vrcholů byla jakákoli obrana marná.


Režisér Neil Marshall je znám svou vášní pro detailní, krvavé scény, naturalistické záběry přímých soubojů. A tak se ve filmu uplatnila řada kaskadérů, ale samozřejmě také zvláštních efektů. Jejich tvůrce Paul Hyett konstatuje: „Když jsem si přečetl scénář, shledal jsem, že mého týmu bude potřeba v každé scéně – hemžilo se to tu prořezanými hrdly, šípy v zádech, sekerami v hlavě, rozmačkanými hlavami a končetinami. Celý arzenál násilných činů. A nemýlil jsem se, nebyl ani den, kdy by náš vůz smrti nebyl na place potřeba.“ Marshall dodává: „Chtěl jsem, aby to bylo autentické. Tyhle surové bitky nebyly žádnou příjemnou podívanou, byly brutální a hnusné.“


Natáčení v extrémních přírodních podmínkách vyžadovalo od herců velké fyzické i psychické nasazení, a také předchozí náročný trénink. Olga Kurylenko, známá jako bondgirl z filmu Quantum of Solace, ztvárnila barbarskou bojovnici. Říká: „Musela jsem se naučit perfektně jezdit na koni, bojovat s nožem, kopím a sekyrkou. Tyhle zbraně jsem v předcházejících filmech nepoužívala. Takže jsem hodně trénovala a naučila se spoustu nových věcí.“
Neil Marshall je považován za mistra velkých, divácky atraktivních válečných filmů. Centurion je právě takový. I když je hlavní důraz kladen na naturalistické ztvárnění bojových scén, nechybí ani poutavý příběh o chování lidí v extrémních situacích, o chlapském přátelství a nesmyslnosti dobyvačných válek.


Centurion uvádí do českých kin Palace Picture a premiéra je plánována na 26. sprna.

 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.