TZ: Mezinárodní festival Divadlo

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 11. 08. 2010

Mezinárodní festival Divadlo také se zajímavým venkovním programem – přijedou Bängditos s magickou fontánou


Mezinárodní festival DIVADLO, který proběhne od 15. do 23. září v Plzni, kromě tradičních hracích míst jako Divadlo J. K. Tyla, Divadlo Alfa, Světovar, sál Peklo či zastávka Plzeň - Jižní předměstí nabídne několik představení ve veřejném prostoru. 16. září večer přímo na hlavním plzeňském náměstí Republiky uvede hamburský soubor Bängditos Theater představení Fontána /Überfluss. Jeho tématem je slavnostní spuštění fontány. „Fontána jako místo setkání, střed, magické centrum městských atrakcí se promění v dějiště velké a ztřeštěné podívané. Oficiální hosté jsou již na místě, občané očekávají událost s bezdechým napětím. Každý okamžik ceremoniálu byl předem přesně naplánován. Při spouštění podivné fontány do provozu však rozpoutají tři maniakální postavy ´vodní peklo´. Ohromná mašinérie se střetává s lidskou snahou ovládnout techniku,“ charakterizuje Fontánu Zdeněk Pánek, výkonný producent festivalu. Další dva večery 17. a 18. srpna budou v Křižíkových sadech patřit nevšednímu představení TaBALADA česko-francouzského souboru Décalages, které je volně inspirované japonskou legendou Obasute a které kombinuje postupy a techniky cirkusového umění, vzdušné akrobacie, fyzického a loutkového divadla s hudbou a zpěvem. „V chudé zapadlé vesnici Obasute je zvykem, že staří lidé, kteří dovrší sedmdesátý rok věku, sami a dobrovolně odcházejí do hor, aby zde zemřeli. Na jejich poslední cestě na vrchol Narajamy – dubové hory, kde se shromažďují duše mrtvých – je doprovází jejich děti,“ uvádí autor Seiline Vallée. Více informací i o dalším programu festivalu na www.festivaldivadlo.cz.
Mezinárodní festival Divadlo připravil v září již poosmnácté těm, kdo fandí divadlu, pravé divadelní hody.

 „Letos jsme se při výběru zahraničního programu zaměřili na prestižní národní scény (Národní divadla a členy Unie evropských divadel) na straně jedné a, podobně jako loni, na nové tváře evropského divadla na straně druhé,“ říká Jan Burian, ředitel festivalu. K největším letošním lákadlům patří Nové rižské divadlo z Lotyšska s proslulou inscenací Sound of Silence režiséra Alvise Hermanise, jednoho z nejpozoruhodnějších režisérů východní Evropy. Toto představení beze slov, které hostovalo s obrovským úspěchem na řadě evropských jevišť, se inspirovalo „koncertem Simona a Garfunkela v roce 1968 v Rize, který se nikdy nekonal“. Po dlouhé době se do Plzně také vrací Slovenské národní divadlo, tentokrát s cenami ověnčenou dramatizací Anny Kareninové režiséra Romana Poláka. Srbské národní divadlo z Nového Sadu přijede do Plzně se „snovým“ představením Loď pro panenky, s jednou z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších tamějších inscenací uplynulých let, jejíž hrdinové procházejí světem pohádek.

 

Zahraniční program poprvé představí i dvě nová, ale v evropském kontextu již významná jména – režiséry Maju Kleczewskou z Polska a Sándora Zsotéra z Maďarska. Kleczewska nastudovala v divadle Teatr Polski z Bydhoště provokativní inscenaci Čechovova Platonova, kterou kritika označila jako „čechovovské orgie“. Zsotérova inscenace Shakespearova Kupce benátského z divadla Gézy Gárdonyiho v maďarského Egeru je typickou ukázkou režisérova scénického minimalismu. Kupec benátský získal Maďarsku ocenění jako nejlepší inscenace a nejlepší scénografie sezóny.

 

Z domácích divadel uvidí návštěvníci festivalu jak pražské scény - Dejvické divadlo, Divadlo Komedie, Národní divadlo, Divadlo Na Fidlovačce, Farma v jeskyni – tak i dvě z Brna - Národní divadlo (Reduta), Divadlo Husa na provázku - a dále Divadlo Petra Bezruče z Ostravy, Naivní divadlo z Liberce a hostitelská divadla J. K. Tyla a Alfa z Plzně. Na hlavní část naváže tradičně epilog s výběrem dalších pražských divadel. Vstupenky budou v prodeji od 23. srpna.

 

Více informací na www.festivaldivadlo.cz.


Pořadatel: Mezinárodní festival DIVADLO Plzeň
Pořádají: město Plzeň, Divadelní obec a Divadlo J. K. Tyla ve spolupráci s Divadlem Alfa
Ředitel festivalu: Jan Burian
Výkonný producent: Zdeněk Pánek
Dramaturgická rada: Kamila Černá, Roman Černík, Jan Kerbr, Jitka Sloupová a Dora Viceníková.
Čestné předsednictvo festivalu: Frank Castorf, Tankred Dorst, Ronald Harwood, Václav Havel, Martin Huba, Krystian Lupa, Eimuntas Nekrošius a Tom Stoppard.
Generální partner: Plzeňská teplárenská
Hlavní partneři: Plzeňský Prazdroj, ČEZ
Hlavní mediální partneři: Česká televize, ČRO 1 Radiožurnál, Reflex, MF Dnes, iDnes.cz
Mezinárodní festival DIVADLO podpořilo Ministerstvo kultury ČR, město Plzeň, Plzeňský kraj, Mezinárodní Visegrádský Fond, Nadace 700 let města Plzně
 


 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.