Tajuplné Kittelovo muzeum

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 12. 08. 2010

V nově otevřeném muzeu můžete vidět čarodějné knihy, tajemnou pracovnu i expozici lidového léčitelství. Mezi největší lákadla expozice patří například alchymistická Kittelova pracovna nebo replika tzv. „smržovského grimoáru“, čarodějné knihy připisované právě Kittelovi.


 

Málokterá postava je opředena tolika mýty a pověstmi jako Jan Josef Antonín Eleazar Kittel (1704-1783), slavný lékař a léčitel z pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Výborně léčil, přijímal pacienty až z daleké Vídně nebo Prahy, staral se o místní šlechtu i chudé horaly. Císař Josef II. ho osobně navštívil v jeho domě. Léčitelovy úspěchy byly tak veliké, že se v Čechách o lidech na smrt nemocných říkalo „tomu ani Kittel nepomůže“. Ze soukromých peněz vybudoval nejen svůj obrovský dům zvaný „Burk“, ale i přilehlý kostel, školu či faru. Jeho současníci si neuměli Kittelovy léčebné úspěchy, bohatství a slávu vysvětlit jinak než tím, že doktor zaprodal svoji duši ďáblu.

Nově otevřené Kittelovo muzeum se nachází na Krásné-Pěnčíně, asi 5 km jihovýchodně od Jablonce nad Nisou. Vzniklo v domě č.p. 11, který leží mezi „Burkem“ a kostelem sv. Josefa. Interaktivní expozice muzea je zaměřena nejen na život a léčení pověstného doktora Kittela, ale i na historii Kittelovska, bohatství lidového léčitelství a sílu bylin. Milovníci přírody si mohou prohlédnout zahrádku léčivých bylin nebo se dozvědět zajímavosti, jak se u nás na horách dříve léčilo. Svým pojetím je muzeum vhodné také pro návštěvy rodin s dětmi. Muzeum je otevřeno v letní sezóně. V květnu a červnu o víkendech, v červenci a srpnu denně.

 www.kittel.cz


Autor: Kitl

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.