Folkové prázdniny 2010

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 13. 08. 2010

Letošní ročník Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou byl bohatý na zážitky jak z hudební scény, tak i mimo ni. Vystřídalo se zde nespočet muzikantů, umělců a herců a každý z návštěvníků si tak mohl najít to, co ho skutečně oslovilo...


I když byl festival zahájený už v deštivou sobotu 24. července Hradišťanem, já přijel do Náměště nad Oslavou až v neděli, kdy byl na programu divadelní den s hudebním zakončením skupin SCHNAFTL UFFTSCHIK z Německa, VLTAVA a JABLKOŇ. Skupina Jablkoň se na letošních Folkových prázdninách v Náměšti nepředstavila návštěvníkům poprvé. Dá se říci, že se stala tradičním účinkujícím tohoto festivalu, kterého si přišlo poslechnout spousta místích i přespolních.

 

 

 

Mým druhým dnem a festivalovým šestým dnem se stal čtvrtek. V malých prostorách kaple sv. Anny se představila "Textová dílna Slávka Janouška". Sestava Slávek Janoušek, Ivo Cicvárek, Lada Šimíčková, Jan Žamboch, Lucie Redlová, Monty, Láďa Zítka, Michal Šimíšek alias Kosmonaut, Lucie Minaříková a řada dalších neméně významných muzikantů ukázala ze svého repertoáru to nejlepší a je jen škoda, že na to neměli víc času. Publikum natěsnané v lavicích a pojídající výborné cukroví, by klidně sneslo i další hodinku nadupanou písněmi. Naštěstí po Textové dílně v kapli zůstal Honza a Sťáňa Žambochovi se svým skvělým bubeníkem hrajícím i nohama, Jiřím Nedavaškem. Honzův hlas V prostorách kaple s výbornou akustikou byl tak impozantní, že mi chvílemi běhal mráz po zádech a dokázal jsem tak jen sedět zabořený v lavici a nehnutě koukat s úsměvem na tváři a svítícím pohledem před sebe. Parádní představení, které nelze popsat slovy. Z téhle scény se mi moc odcházet nechtělo, ale jinak to nešlo.

 

 

 

 

 

I když byl čtvrtek 29. července krásným prosluněným dnem, k večeru se nad Náměští objevil mrak a pořádně nás všechny pokropil. Scéna z nádvoří zámku byla proto přesunuta do prostor zámecké jízdárny, kde se lidé i přes mnoho místa těsnali jeden vedle druhého. Tolik přišlo lidí na Karla Plíhala, Martinu Trchovou, Lenku Dusilovou a Španělskou temperamentní zpěvačku, Mercedes Peón.

 

 

 

 

Během vystoupení Mercedes byly na pozadí pódia promítány nejrůznější fotografie lidí i leteckých pohledů do krajiny. Její hudbu začínáte najednou vnímat nejen sluchem, ale i zrakem a v tomto spojení se vaše JÁ odpoutá od těla a poletující nad ním si vybavuje a prožívá nádherné okamžiky z bezstarostného dětsví, kdy se nám ještě všechno zdálo prosluněné a růžové...

 

 

 

Sobota 31. července se po týdnu stala opět dnem s Jiřím Pavlicou. Scéna byla přesunutá do zámeckého parku, což podle mě trochu utrpělo na akustice a potlesk díky tomu nebyl ani tak bouřlivý, jako v prostorách zámecké jízdárny. Pořadatelé ale věděli co dělají, protože vystoupení skupiny Jumping Drums (http://bandzone.cz/jumpingdrums) by jistě silně narušilo statiku budovy. Tak moc "mlátili" do svých bubnů, ale kdo je neslyšel, neuvěří, jak moc jejich hudba dokáže oslovit. Po Jumping Drums přišla atmosféru trochu uklidnit skupina složená ze čtyř krásných žen, BraAgas (http://bandzone.cz/braagas). Ve svém repertoáru mají staré lidové písně z celé Evropy (např. provensálské, galícijské, sefardské, skandinávské). Mezi jejich největší úspěchy patří vítězství v soutěži Colours Talents 2009 a získání Anděla za world music 2009.

 

 

 

 

 

O skupině Hradišťan s primášem Jiřím Pavlicou v čele netřeba psát žádné dlouhé povídání. Každý určitě zná jejich cimbálovou muziku s nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, jehož inspiračním zdrojem se stal folklór. V Náměšti ale ukázali něco víc, víc než obvykle a to díky sympatickému, trochu roztržitému, ale v jádru veselému, Dizu Plaatjiesovi, hudebníkovi hrajícího na tradiční lidové nástroje z jižní Afriky. Možná se ptáte, proč roztržitému? K tomu se váže taková malá příhoda, kdy Dizu nemohl najít svůj kamínek sloužící na hraní, podobně jako kytaristům trsátko. Pobíhal po pódiu a hledal a hledal a hledal. Pan Pavlica se po chvíli zeptal, zda někdo z návštěvníků o tom kamínku něco neví a celé to podtrhl slovy: "Marečku, nevíš o něm něco?"

 

Váš, neztracený, Marek Kamínek...

www.fotokaminek.cz

 



Autor: Marek Kamínek

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.