TZ: Fresh Film Fest ocenil americký debut nebo český polohraný dokument Roma Boys – Příběh lásky

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 05. 09. 2010

7. Fresh Film Fest Mezinárodní festival debutů a studentských filmů


Slavnostním ceremoniálem předávání cen na Nové scéně v Národním divadle v Praze skončila v neděli pětidenní mezinárodní filmová přehlídka debutů a studentských filmů Fresh Film Fest. Festival oficiálně uzavřel první celovečerní film tvůrců seriálu Kancl (Office) s názvem Cemetery Junction. Soutěž celovečerních debutů Fresh Generation vyhrál režisér David Russo z amerického Seattlu s filmem Neposkvrněné početí malého čudly (The Immaculate Conception of Little Dizzle). Hlavní cenu za nejlepší mezinárodní studentský film převzal za německý snímek Bez dechu (Der Schübling) režisér Visar Morina, rodák z kosovské Prištiny. Přes sedm tisíc diváků letos zhlédlo filmy v rámci sedmého ročníku mezinárodního filmového festivalu, který se letos poprvé konal v Praze.


V porotě hodnotící debuty zasedla za Českou republiku režisérka a animátorka Michaela Pavlátová, která řekla: „Neposkvrněné početí malého čudly je svěží, podnětný, vizuálně novátorský a depresivně vtipný film o životě, smrti a jiných věcech. Ráda bych od slibného režiséra Davida Russa viděla více snímků.“ Americký film natočil nezávislý filmový umělec Russo podle vlastního scénáře. Cenu Theatre Optique za nejlepší animovaný nebo experimentální film obdržel Paul Cabon z Francie za snímek Divoký (Sauvage), cenu mu předal pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha. Režiséři vítězných filmů mezinárodních soutěží obdrželi kromě festivalové ceny také finanční odměnu ve výši 2 000 eur. V nové sekci Fresh Czech, soutěži tuzemských studentských filmů, získala Cenu České televize Rozálie Kohoutová za polohraný dokument Roma Boys – Příběh lásky. Porota, která byla složena ze samých literátů, mezi nimiž byli Jaroslav Rudiš nebo Petra Soukupová, ocenila jak nepředpojatý pohled na téma milostného vztahu rómských gayů, tak režisérčinu stylově čistou a vtipnou hru s realitou a fikcí. Cenu diváků si z rukou ministra kultury Jiřího Bessera převzal Pater Sparrow z Maďarska za film 1, který byl na festivalu uveden v rámci soutěže debutů.


Zvláštní uznání v soutěži mezinárodních filmů studentských získal australský režisér Edward Housden za film Svaly (Muscles), druhé zvláštní uznání přiřkla porota Theatre Optique filmu Kdo by si to pomyslel? (Kto by pomyślał?) polské režisérky Ewy Borysewicz.
Účast v porotě letos mezi jinými přijal významný dánský režisér Christoffer Boe nebo jeden z nejúspěšnějších evropských tvůrců krátkých nezávislých filmů Daniel Mulloy, filmovou retrospektivu Boeho i Mulloye nabídli organizátoři v rámci programu festivalu. V porotě letos zasedla také divadelní a filmová herečka Martha Issová, dramaturg České televize Kristián Suda nebo český konceptuální umělec slovenského původu Ján Mančuška.

 

V rámci pětidenního programu bylo uvedeno přes 150 filmů – mezi nimi byly filmy celovečerní, krátké a dva filmové seriály. Fresh Film Fest pokračuje v původním trendu objevování a prosazování nových talentovaných tvůrců a jeho směřování se postupem času stále více vyvíjí směrem k filmovým debutům. Ty mají také svou samostatnou sekci na filmovém festivalu v Cannes, se kterým Fresh Film Fest dlouhodobě spolupracuje, a patří často k těm nejpozoruhodnějším počinům filmových tvůrců. „Letošní ročník Fresh Film Festu ukázal, že Praha byla vhodně zvoleným místem ke konání festivalu tohoto charakteru. Zájem o festivalové filmy a doprovodný program nás naplňují energií do příštích let,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.


Ohlédnutí za právě skončeným festivalem nabízí od pondělí 30. srpna do neděle 5. září online portál www.docalliancefilms.com, kde budou zdarma k vidění vybrané filmy. V rámci Dokumentární a experimentální after-party Fresh Film Festu budou uvedeny filmy absolventa pražské FAMU Miloše Tomiče nebo filmy nadějí slovenského dokumentu Milana Baloga a Daniely Rusnokové a film Za plotem polského režiséra Marcina Sautera. Ozvěny letošního Fresh Film Festu proběhnou během podzimu například v Městské knihovně v Praze. Více informací naleznete na freshfilmfest.net.

 

Záštitu nad letošním Fresh Film Festem převzal Bc. Ondřej Pecha - radní hl. m. Prahy pro oblast kulturní politiky, památkové péče, cestovního ruchu a volného času.


Soutěžní kategorie a vítězné filmy:
FRESH GENERATION (soutěž prvních a druhých celovečerních filmů)
Neposkvrněné početí malého kudly
(The Immaculate Conception of Little Dizzle)
USA, 2009, 98 minut
Režie: David Russo
Fantasmagorické vyprávění o neposkvrněném početí ve světě korporátní nadvlády představuje delirickou absurditu na téma sociálních vrstev a rebelství. Uklízeči se stanou nedobrovolnými pokusnými králíky bezskrupulózní firmy, jež chce na trh uvést biochemicky upravené dezerty. Hrdinové se na důmyslně podstrčených halucinogenních sladkostech stanou závislí, jenže záhy se dostaví neočekávané vedlejší účinky konzumace. Snímek vedle uhrančivě originálního příběhu přitahuje dynamickou formou, v níž sterilní paletu amerických nezávislých filmů narušují dravé postupy experimentálních snímků a videoklipů.


HLAVNÍ MEZINÁRODNÍ STUDENTSKÁ SOUTĚŽ (soutěž hraných a dokumentárních filmů)
Bez dechu (Der Schübling)
Německo, 2010, 28 minut
Režie: Visar Morina (rodák z kosovské Prištiny)
Agron a jeho těhotná přítelkyně Anita měli štěstí, že se jako jedni z mála dostali z Kosova do Německa, kde se mají setkat s Anitiným bratrem Blerimem. Ten jim nabídne, že je schová v garáži, ale za pár hodin se objeví policie a Agron s Anitou musí prchnout do noci. Anitě začnou porodní bolesti a Agron musí najít pomoc. Bez znalosti cizího jazyka je to ovšem velmi obtížné.

 

Zvláštní uznání v kategorii Hlavní mezinárodní studentská soutěž
Svaly (Muscles)
Austrálie, 2009, 14 minut
Režie: Edward Housden
Richardova sestra Millie chce být kulturistkou. Jak to ale vypadá, když je víc klukem, než její bratr? Baví se s ostatními chlapci z okolí obvyklými lumpárnami – rozbíjením oken starých aut, trápením Richardova malého oslíka, střelbou ze vzduchovky. Richard se cítí odstrčený. Sám se ještě nestal mužem, a teď mu ještě navíc konkuruje vlastní sestra.

 

THEATRE OPTIQUE (soutěž animovaných a experimentálních filmů)
Divoký (Sauvage)
Francie, 2009, 4 minuty
Režie: Paul Cabon
Vypadá to, že tenhle bláznivý mužík totálně zešílel. Zasahující policista se ale slituje, splní mu jeho přání a odveze ho do lesa mezi vlky. Pohled do myšlenek muže, který si hledá své místo na zemi, kde by byl šťastný a sám sebou. Dá se s určitostí říct, co je to být normální a kde je ta tenká hranice?

 


Zvláštní uznání v kategorii Theatre Optique
Kdo by si to pomyslel? (Kto by pomyślał?)
Polsko, 2009, 11 minut
Režie: Ewa Borysewicz
Jistý muž za záhadných okolností zmizí. Co se mu stalo? Měl nějaký problém?
Jak žil? To jsou otázky, které se pokouší zodpovědět lidé, kteří ho znali. Podaří
se rozluštit hádanku?

 

FRESH CZECH (soutěž tuzemských studentských filmů)
Roma Boys – Příběh lásky
Česká republika, 2009, 30 minut
Režie: Rozálie Kohoutová
Inscenovaný dokument se věnuje tématu romské homosexuality. Hlavním hrdinou je romský aktivista a homosexuál, přičemž o jeho orientaci přátelé vědí a tento fakt akceptují. Jeho přítel, se kterým se seznámí přes internet, ovšem pochází z mimopražské tradiční romské rodiny, a tam je situace výrazně odlišná. Na základě autobiografického scénáře, se kterým se režisérka rozhodla pracovat, vznikl polohraný dokumentární film, originálním způsobem popisující postavení homosexuálů v této komunitě a jejich diskriminaci.

 

Cena diváků
1 (uvedeno v rámci sekce Fresh Generation)
Maďarsko, 2009, 91 minut
Režie: Pater Sparrow
Na motivy eseje proslulého polského sci-fi spisovatele Stanislawa Lema vznikl mysteriózní příběh o střetu represivní moci a svobodné lidské myšlenky, která narozdíl od těla nemůže být spoutána. Skupina různorodých postav, které přišly do kontaktu se záhadnou knihou hrozící rozvrátit společnost, prochází řadou psychologických výslechů ve státním internačním zařízení. Navzdory snahám vyšetřovatelů začínají uzavřený svět internátu narušovat bizarní jevy. Metaforický film oživující subžánr filozofické sci-fi z předestřeného příběhu vychází
k úvahám o omezenosti subjektivního vnímání světa kolem nás.


Více informací naleznete na freshfilmfest.net



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.