Týn nad Bečvou

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 09. 09. 2010

V obci se nachází dům, ve kterém přebýval v roce 1852 a 1854 skladatel Bedřich Smetana. Pod hradem jsou skalní útvary, využívané jako cvičné stěny pro horolezce. Skály jsou tvořeny vrstevními polohami karbonských hornin, odolných erozi.


Týn nad Bečvou

 
Obec Týn nad Bečvou leží v okrese Přerov, v Olomouckém kraji, která je Moravskou bránou Střední Moravy, mezi Hostýnskými vrchy a Oderskými vrchy. Obec má přibližně 900 obyvatel. Týn nad Bečvou je z části obklopen lesy, z části poli a leží na levém břehu vodního toku řeky Bečvy. Nad obcí se nachází zřícenina hradu Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším hradům ve střední Evropě. Týn nad Bečvou žije akcemi na hradě Helftýn a obec funguje jako předhradí.
 

Cvičné horolezecké skály

Pod hradem jsou skalní útvary, využívané jako cvičné stěny pro horolezce. Skály jsou tvořeny vrstevními polohami karbonských hornin, odolných erozi.
 

Bedřich Smetana

V obci se nachází dům, ve kterém přebýval v roce 1852 a 1854 skladatel Bedřich Smetana. Nachází se zde i hrob Gabrielky, dcerky Bedřicha Smetany. Tento hrob se nachází na starém hřbitově vedle kostela Panny Marie. Bedřich Smetana do obce přijel poprvé v roce 1852 ke své sestře a švagrovi Matějkovým. Poté se zde spřátelil s varhaníkem a správcem místní školy Josefem Barbířem. Smetana zde také navštívil svého bratra Antonína, sládka v Hranicích. Znovu sem přijel na smutnou návštěvu v roce 1854, kdy mu zde v červenci zemřela dvouletá dcera Gabriela na tuberkulózu. Stejnou nemocí onemocněla i druhá dcera Bedřiška a zemřela následující rok a poté i její matka Kateřina.
 

Historie Týna nad Bečvou

První zmínka o obci je z roku 1447. Obec byla majetkem Helfštýnského panství. Život v blízkosti Týna byl už v období lužické kultury, to dokumentují nálezy žárových hrobů, a lidé zde přebývali už i v mladší době kamenné, o tom svědčí nálezy předmětů z tohoto období jako například pazourková sekyra, obuch z hadce, popelnice s kostmi a jiné. V roce 1530 za Pernštejnů  bylo v Týně 22 usedlostí, nechyběl zde mlýn ani rychta. Páni z Ludanic tady v polovině 16. století postavěli dvůr a pivovar. 
 

Zajímavosti Týna 

Krásný kostel Panny Marie který je z roku 1733, s bývalým hřbitovem a památníkem Gabriely Smetanové. Pod Helfštýnem jsou krásné horolezecké skály. Také se zde nachází socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1778 a ulice Svobody. Najít tady můžete také kříž z roku 1879 a pomník obětem I. a II. světové války, který je na návsi. Projděte se také lesní stezkou, která se jmenuje po dcerce Bedřicha Smetany - Gabrielka a vede z Týna po vrstevnici Maleníku. Ve vesnici je stále budova bývalého revíru a pamětní deska na domě, kde byl B. Smetana. A největším lákadlem je samozřejmě hrad Helfštýn.
 
Tuto vesnici jsme navštívili čistě náhodou při výletu na hrad Helfštýn. Protože už bylo dávno po poledni a naše posádka auta měla obrovský hlad, tak jsme se rozhodli, že někde zastavíme a dáme si oběd v nějaké restauraci. Když jsme projížděli vesnicemi směrem z Olomouce, nikde se nám nic nelíbilo, až jsme uviděli tuto krásnou vesnici, hned jsme se domluvili, že tady zastavíme. Od místních jsme zjistili, že jsou zde 4 restaurace, kde se dá najíst. Zastavili jsme u první, ale tam bohužel nevařili, poslali nás jinam. Když jsme bloudili vesnicí, a hledali další, viděli jsme plno zajímavostí, které nás donutili zastavit. Když jsme pěšky procházeli vesničku křížem krážem, zastavili nás místní domorodci, kteří nám o vesnici vše důkladně popsali, kde se co nachází, jaké památky a hlavně nám ukázali dům, kde pobýval B. Smetana. Po prohlídce vesnice jsme šli konečně na zmíněný oběd. Tam si k našemu velkému stolu přisedli starší manželé a když slyšeli náš rozhovor o jejich vesnici, hned přidali další zajímavosti. Tuto vesničku všem doporučuji, protože zde žijí moc milí a ochotní lidé a je opravdu moc pěkná. Můžete se sem stavit, při návštěvě hradu Helfštýn a budete mít nezapomenutelný výlet.
 

 

Autor - jessynka  



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.