Plánujete si na zahradě vybudovat jezírko?

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 09. 09. 2010

Pokud uvažujete o vybudování jezírka na své zahradě, je právě zima tou nejvhodnější dobou. Jako první by jste měli uvažovat o tom, jak a kde jezírko vytvořit. Nejdříve si upřesněte, jak budete zahradu využívat a kolik času jste ochotni jezírku v sezoně věnovat.


Plánujete si na zahradě vybudovat jezírko?

 
Je mnoho možností jak si můžete jezírko vybudovat.  Aby jste měli z jezírka radost a trávili u něj pěkné chvíle a měli tu správnou pohodu, je potřeba aby jezírko jak tvarem tak i typem a velikostí ideálně zapadlo do vaší zahrady, a hlavně aby bylo funkční a né moc náročné na údržbu. 
 

Kdy jezírko vybudovat

Pokud uvažujete o vybudování jezírka na své zahradě, je právě zima tou nejvhodnější dobou. Jako první by jste měli uvažovat o tom, jak a kde jezírko vytvořit. Nejdříve si upřesněte, jak budete zahradu využívat a kolik času jste ochotni jezírku v sezoně věnovat. 


Jaké jezírko si pořídit

Jako první si musíte vybrat typ a velikost jezírka. Je možné si vybírat z několika typů, variant i velikostí. Můžete si vybrat buď velice oblíbený koupací biotop, nebo jezírko v podobě estetického doplňku zahrady, nebo třeba vodní nádrž určenou k chovu okrasných rybiček. Nejdůležitější je výběr vhodné velikosti, čím bude jezírko větší, tím lépe vznikne biologická rovnováha a systém nebude tolik ovlivnitelný vnějšími vlivy. Hodně důležitým je také umístění jezírka. Nejvhodnější polohou je, když umožňuje výhled na vodní hladinu a rostlinky kolem ní například z terasy nebo obývacího pokoje.
 
- Jezírko by nemělo zabírat více jak 15% zahrady. 
- Rozmyslete si umístění filtrace pro přívod a přepad vody.
- Nesmíte zapomenout na rozvody elektřiny potřebné pro   filtry a čerpadla nebo osvětlení, a na proudový chránič.
- Ideální místo je s 5 - 7 hodinami denního svitu, přes   poledne nejlépe zastíněné. 
- Také si dejte pozor na jezírko přímo u domu kvůli izolaci,   aby nedošlo k podmočení základů.
- Stromy by měly být vzdáleny od jezírka nejméně 5 m   daleko, keře alespoň 2 m.
 

Koupací jezírka

U koupacích jezírek (biotopů) by jste měli vybudovat  přístupnou koupací zónu, kterou je dobré vyzdít. Rozměry takového jezírka by měly vycházet z velikosti zahrady, čím větší zahrada, tím větší jezírko a naopak. Hloubku by mělo mít minimálně 150 cm. Tvar koupacího jezírka závisí jen na vaší fantazii, může být obdélníkový, oválný nebo třeba ledvinovitý. V okolí jezírka vytvořte rostlinnou zónu nepravidelného tvaru, aby jste měli kam zasázet vodní a vlhkomilné rostlinky. Ideální hloubka pro bahenní rostliny je 30 až 40 cm, pro lekníny 80 až 100 cm. 
 

Okrasné jezírka

Okrasné jezírko a jezírko pro chov rybiček není potřeba zdít. U okrasného jezírka se může hloubka pohybovat kolem jednoho metru, ale v případě, že chcete chovat okrasné ryby, alespoň část nádrže prohlubte minimálně na 180 cm, aby měly ryby kde přezimovat. 
 
Okrasná jezírka se obejdou i bez filtrace, v příznivých podmínkách vystačit s kořenovým systémem. Pokud se ale rozhodneme pro chov rybiček, je nutná výkonná biologicko-mechanická filtrace. Sínice a zelenání vody lze eliminovat tím, že do cirkulačního systému přidáme UV lampu odpovídající kapacity. Voda v jezírku by měla alespoň lehce proudit, proto by jste si měli pořídit čerpadlo. Koupací biotop se ale určitě bez filtrace neobejde. 
 

 

Autor - jessynka  



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.