Funkční i dekorativní kameny v zahradě

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 09. 09. 2010

Jako podklad můžeme kameny využít například kolem bazénů, u venkovních teras, pod pergolami, u ohnišť a krbů, nebo pod zahradní nábytek. Kameny by měli ladit se stylem a charakterem zahrady a doplňovat její styl a architekturu domu.


Funkční i dekorativní kameny v zahradě

 

Z kamene lze vybudovat cesty, cestičky, schůdky, plůtky, terasy, podezdívky, opěrné zdi nebo třeba jezírka. Také jej můžete použít k dekoraci zahrady či domu. O využití kamene by mohli vyprávět majitelé svažitých pozemků, kteří potřebovali zahradu vertikálně nebo horizontálně zpevnit a zabezpečit před sesouváním nebo splavováním půdy. Kamenem také můžete něco spojit či oddělit, schovat nebo zdůraznit. Kamenné výtvory byly vždycky nejen funkční, ale i pěkné na pohled. 

 

K čemu kámen využít

Kámen můžete v zahradě použít skoro ke všem účelům a uplatní se ve všech možných i nemožných velikostech a podobách. Ploché kameny například ke stavění opěrných zídek, nízkých plůtků, ke dláždění cestiček, teras, nebo třeba jako šlapáky, kulaté valounky a drobný štěrk k obsypávání různých zákoutí, ochraně či zdůraznění některých částí zahrady. Jemný štěrk můžete použít i jako mulčovací vrstvu pro rostliny, které nesnášejí vlhko. Štěrk výborně odvede přebytečnou vlhkost a účinně zabraňuje v růstu mechům a lišejníkům. 

 

Kámen jako podklad

Jako podklad můžeme kameny využít například kolem bazénů, u venkovních teras, pod pergolami, u ohnišť a krbů, nebo pod zahradní nábytek. Kameny by měli ladit se stylem a charakterem zahrady a doplňovat její styl a architekturu domu.

 

Dekorativní kameny

Kameny jsou pěkné v každé zahradě, výborně se vyjímají v sousedství okrasných trav a jehličnanů. Také se výborně hodí k jezírkům, potůčkům a k fontánkám, kde se uplatní snad všechny typy a velikosti kamenů, například oblázky, valouny, placáky ale i velké kameny jsou pěkné. Jezírko přes kameny může přecházet v potůček nebo skalku. Kameny se také náramně hodí do všech skalek. Do skalky můžete použít třeba deskový vápenec, opuku, břidlici nebo andezit, ale také takové kameny, aby vyčnívaly z jednolitého rámce skalky a zdobily ji. 

 

Kde kameny vzít

Záleží k čemu chcete kameny použít a kolik a jak velké budte potřebovat. Pár kamenů a kamínků snadno nasbíráte někde v okolí, zdrojem kamenů může být třeba řeka nebo i vlastní pozemek. Pro větší zásoby různých typů kamene budete však muset zamířit ke specializovaným prodejcům, kde si vyberete jaké potřebujete.

 

Velké balvany a valouny jsou určené k vytváření kreativních zákoutí zahrady. Některé solitérní kameny dokonce vypadají jako umělecké artefakty, stačí si jen vybrat a rozmístit kam se hodí. Není pravda, že velký kámen patří jen do velké zahrady, hodí se i do menších zahrad. Musíte ale počítat s tím, že dopravu velkého kamene na pozemek sotva zvládnete sami bez pomoci větší mechanizace, která potřebuje adekvátní přístup do zahrady. 

 

Autor - jessynka  



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.