Mladistvé pábení v Nymburce

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 12. 11. 2009

Nymburk je nejen městem, kde trávil mládí slavný spisovatel Bohumil Hrabal, ale jeho odkaz je zde stále živý. Nejen tedy kulturními akcemi, které jsou přímo věnovány Hrabalovi, nebo jím jsou inspirovány. Genium loci Nymburka ožívá i v tvůrčích počinech mladých umělců, kteří jsou s městem nerozlučně spjati dnes.


   Víte, jak se zrcadlí duše?  V poezii, v klenutých metaforách, v gestech divadelních herců i v tónech a melodiích. Zrcadlení duší je volná a jen jemně režírovaná sešlost básníků, muzikantů a divadelníků, kteří tento pořad vytvářejí navzdory oficiálnímu programu kina a divadla v Nymburce. Svým způsobem je to unikátní akce, jejíž kořeny položil nymburský herec Miky Mějstřík již před pěti lety a snad by ji bylo možno označit i heslem "mladí umělci sami sobě". Dodnes se táhne živá linie jejích aktérů, stále se mladá duše zrcadlí.

   Nymburský básník Aleš Misař vyjímečnost akce potvrzuje: "Zrcadlení považuji za unikát, protože se na malém městě dokázalo udržet v chodu už pět a půl roku a diváky si přesto stále nachází. Těžko byste v kraji hledali okresní město, které se může pochlubit pořadem podobného formátu..."  Misař také dodává: "Smyslem akce je vytáhnout na světlo neokoukané tváře umělců z okolí - zúčastnit se tak může každý, kdo o to požádá.... "

  Další nekonformní večer, jehož základem jsou díla mladých lidí, ať už se jedná o poezii, hudbu či výtvarné umění, proběhne v Nymburce 11. prosince 2009 v prostorech koncertní síně Městského kulturního střediska. Kromě nestora "Zrcadlení" Mikyho Mejstříka, Aleše Misaře či Radka Šimáka budete smět ochutnat ze svěží poezie Jany Rychetské. Večer se tentokrát nejmenuje Zrcadlení duší, ale Biograf paní Loty, jehož název je odvozen od hlavní ženské postavy, kterou autor Aleš Misař nechává proplouvat od kolébky k hrobu básněmi o 12 měsících, jenž se v metaforách taví do údobí jejího života.

   Večerem se budou linout spletité nitky melodií novobydžovského elektro - alternativního dua Alaf, které staví svoji - až téměř halucinogenní muziku - na folkových, psychedelických a rockových základech. Zpěvák Alaf Michal Pavelka říká: "Naši muziku není jednoduché popsat. Ani my vlastně nevíme, co hrajeme. Jedno je jisté - je třeba ji skutečně poslouchat." a jedním dechem dodává: "Už jsme si ověřili, že hrát s naší hudbou v kombinaci s poezií nás velmi baví. Hudba myslím dostává úplně jiný rozměr, je-li prokládána verši."

 

Více informací na www.zrcadelnidusi.wz.cz či na www.bandzone.cz/alaf a na www.meks.nymburk.cz

 

  

 



Autor: Lukáš Kadava

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.