TZ: Obrazy z depozitáře GASK

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 03. 10. 2010

Lektorské centrum GASK, Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, prohlubuje své aktivity na poli zpřístupňování umění široké veřejnosti. Tentokrát pracuje se skupinou seniorů.


Projekt Depozitář je domovem seniorů pro obrazy. Domov seniorů je depozitářem pro lidi. tkví v tom, že GASK instaluje vybraná umělecká díla na dvacet čtyři hodin do bytů seniorů z Domova Barbora Kutná Hora. Instalovaná díla jsou na rok stejně stará jako senioři, kteří si vybírají z depozitáře obrazy vytipované vedením galerie. Jde o další způsob jak „otevřít“ depozitář, v tomto případě nepřijdou návštěvníci do něj, ale díla je „navštíví“ u nich doma. Stěhování obrazů se bude do konce roku ještě několikrát opakovat.

 

Autorem originálního projektu Místo v depozitáři je šéf Lektorského centra Ondřej Horák. Ten před pár měsíci v GASK také odstartoval stálou sbírku pro nevidomé, která v České republice doposud chyběla. Naším zájmem je v tomto případě obohatit čas seniorů, seznámit je s uměleckým dílem, ale také získat jejich zpětnou reakci. Ta je vlastně nejvýznamnější částí projektu,“ říká Ondřej Horák. Celý průběh projektu zaznamenává na video umělkyně Eva Jiřička a později bude představen v rámci videoartové prezentace jako samostatné umělecké dílo. „Senioři si vybrali místo, kam jsme jeden den ráno obrazy nainstalovali, po čtyřiadvaceti hodinách jsme je svěsili. Mluvili jsme s nimi o tom, jak se jim líbí, co jim připomínají, o jejich vlastních obrazech umístěných v prostoru a udělali jsme přednášku o těchto vybraných dílech z depozitáře,“ dodává Horák. Zapůjčené obrazy se tak staly jakýmisi katalyzátory, sami senioři se podílí na vzniku dokumentu, jehož výsledek bude vycházet z reakcí účastníků. Cílem je však především aktivizace starých lidí, kteří neopouštějí své domovy tak často. Mezi vybranými díly byly například obrazy Kolotoč z roku 1929 od Karla Holana nebo Dívka s baretem z roku 1934 od Eduarda Stavinohy.

 

Lektorské centrum GASK také zpřístupňuje depozitář veřejnosti v rámci prohlídek pro školy a vyvíjí řadu dalších aktivit. Mezi ty nejbližší patří například Kolokvium pořádané 30. září, na němž se sejdou zástupci uměleckých institucí jako je Národní galerie, galerie DOX nebo Muzeum hlavního města Prahy. Cílem je vyvolání debaty na jasně daná témata jako například komunikace mezi galerijní institucí a návštěvníkem v 21. století. LC GASK také provozuje každou druhou středu v měsíci Kinokavárnu, která je součástí stálé galerijní kavárny. GASK zároveň v sobotu 18. září zahajuje svou druhou galerijní sezónu, a to výstavou mapující to nejlepší z diplomových prací evropských uměleckých škol nazvanou Start Point, jež bude od deseti hodin otevřena po celý den zdarma veřejnosti. Do konce roku ještě představí rozsáhlou výstavu nejprodávanějšího umělce současnosti Damiena Hirsta a výstavu Alfonse Muchy, kurátorovanou kunsthistorikem Petrem Wittlichem.
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.