Halloween

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 03. 10. 2010

Tradičním znakem Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezané se svíčkou uvnitř, dále také čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci a jiné. Barvami Halloweenu jsou především černá a oranžová. Skoro všechny symboly jsou založeny na tradičním pohanském vnímání a jejich spojení s čarodějnictvím.


 

Halloween

 

Svátek Halloween se slaví dne 31. října, většinou dětmi, které se rádi oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s pořekadlem které se stalo tradicí Trick or treat -Koledu nebo Vám něco provedu a koledují o sladkosti. Tento svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, hlavně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu atd. U nás v Česku se Halloween moc neslaví.  Halloweenu se jinak říká Den mrtvých, Samana, Samhain nebo také třetí žně. I když se u nás moc Halloween neslaví, spousty lidí si stejmě 31. října alespoň vydlabou dýni a zapálí v ní svíčku. 

 

Historie Halloweenu

Halloween je původně pohanský svátek Samhain a vždy se slavil z noci 31. října na 1. listopadu. Tento Keltský svátek  byl Kelty považován za začátek nového roku. V tento den se prý duše zemřelých vrací zpět na zem a naopak živí mohou navštívit podsvětí. Když Keltská území byla dobyta Římany, začaly se jejich zvyky vzájemně prolínat. Ve středověku významně narůstal vliv katolické církve a ta se snažila odstranit pohanství a hlavně pohanské svátky a zvyky. 

 

Tradičním znakem Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezané se svíčkou uvnitř, dále také čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci a jiné. Barvami Halloweenu jsou především černá a oranžová. Skoro všechny symboly jsou založeny na tradičním pohanském vnímání a jejich spojení s čarodějnictvím. 

 

Halloweenské dýně

Nejznámější dekorací Halloweenu jsou vydlabané dýně, do kterých se vyřezává obličej strašidel a duchů z podsvětí a dovnitř dýně se dává svíčka. Svíčka, která je umístěná uvnitř potom ve tmě vdechne tváři život a dodá magickou atmosféru. 

Příprava dýně - 

Připravte si dýni, misku, různé typy nožíků a jehlu na špízy. Jako první si v horní čtvrtině nařízněte dlouhým nožem vršek dýně i se stopkou, je dobré si to první předkreslit. Potom uděláte nesložitější část vyřezávání a to oddělíte od sebe vršek a spodek dýně. Doporučuji dlouhý nůž a při každém řezu pořádně zakvedlat, a hlavně držet pořádně stopku a snažit se ji táhnout směrem nahoru. Pokud se vám podaří odříznou vršek dýně od spodního dílu, máte nejhorší za sebou a vnitřek dýně můžete vydlabat lžičkou. Potom si nakreslete tužkou na dýni motiv, který chcete vyřezávat, a pak už jen řežte a řežte až budete mít vše vyřezáno podle vaších představ. Pak už jen dáte do dýně svíčku, ale doporučuji dát ji do skleničky, aby ji nesfoukl vítr.

 

Halloweenské masky

V noci Halloweenu ve středověku probíhaly bujaré oslavy, všude hořely obrovské ohně, lidé si na sebe navlékali masky a převleky, aby se chránili proti zlým duchům. I dnes se někde v ulicích můžete setkat v různých zemích se záplavou masek a bujarými slavnostmi. U nás je hlavně skvělou hrou pro děti, které se večer vydávají v maskách a převlecích strašidel a duchů po domech příbuzných a známých, kde radostně straší svými převleky a pohyby a za to od nich dostávají hlavně sladkosti a ovoce. 

 

O Halloweenu se také hraje spousta her, například si můžete s dětmi zahrát oblíbenou hru Apple Paring kde si každé dítě vezme jablko, nůž na ovoce a talíř. Poté musí oloupat své jablko, vyhrává ten, kdo bude mít nejdelší a nejužší slupku. Další oblíbenou hrou je Apple Pass, hra může být hrána nejen s jablky ale i s pomeranči. Seřaďíte děti do dvou řad, v každé řadě musí být stejný počet dětí. Děti musí přemístit jablko dalšímu za sebou za pomoci pouze brady. Pokud někomu jablko upadne, musí tým začít od začátku. Nebo si třeba zahrejte hru Bobbing for Apples, kde necháte plavat jablka ve velké kádi s vodou a cílem hry je uchopit jedno z jablek a vyndat ho ven pouze za pomoci úst. Ruce musíte držet za zády. Vyhrává první komu se to povede.

 

Autor - jessynka



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.