Zámek Letovice

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 03. 10. 2010

Prohlídka zámku probíhá bez průvodce, dostanete brožurku s informacemi a můžete si prozkoumat celý komplex budov bez omezení, vše je přístupné což ale později po dokončení prací již nebude možné, protože část zámku bude uzavřena.


 

Zámek Letovice

 

Letovický zámek se nachází na jižním okraji Letovic na kopci nad hlavní silnicí která vede přes Letovice. Zámek Letovice byl původně středověký hrad, který vznikl na dominantním návrší. Za bránou se rozprostírá předzámčí s řadou hospodářských budov a pivovarem a zámecká zahrada. 

 

Co na zámku uvidíte

Veškeré interiéry zámku byly ve druhé polovině 20. století úplně zničeny, někde došlo i k destrukci stropů. Ve sklepeních a v přízemí renesanční klenby jsou zbytky štukové výzdoby stropů. Naštěstí se Letovický zámek dočkal na počátku 21. století nového majitele, který začal s rekonstrukcemi a zámek dostal novou fasádu a navrátil zámku jeho dřívější krásu. Zrekonstruoval také zařízení interiérů zámku a zpřístupnil zámek veřejnosti.  Přízemí zámku bývalo původně hrad a prohlídka je tedy podobná hradu a první i druhé patro jsou zas zámecké komnaty. Točitým schodištěm se dostanete do jízdárny, kde se nachází i zámecká restaurace. V zámeckém parku si můžete odpočinout u jezírka.

 

Mě na zámku zaujalo velké množství klavírů, snad na každém kroku nějaký byl a návštěvníci si na nich mohli zahrát jak chtěli. Samozřejmě jsem této jedinečné příležitosti dosytosti využila, na klavír jsem hrála poprvé v životě a ještě na zámku!

 

Středověká mučírna z hladomornou

Už během prohlídky zámku návštěvnící uslyší originální skřeky, v expozici středověkých mučidel. My jsme to slyšeli, ale známá pronesla větu, že je zrovna na zámku svatba, tak jsme si mysleli, že ty divný zvuky se linou od tam. Až po hodině, když jsme přišli dovnitř jsme zjistili, že se vůbec nejedná o žádnou svatbu, ale že zvuky jdou z mučírny. No, nevím jak to popsat, ale když jsem to uviděla co se v mučírně nachází, do toho ty strašný zvuky nářků, tak jsem odtam rychle utekla. Zato chlapské posádce se tam moc líbilo. 

 

Novomanželské apartmá

Apartmá se nachází v prvním patře zámku. Můžete do něj vstoupit dvěma předsalónky. Najdete zde ložnici, koupelnu a malou kuchyňku. Je zde i nádherná výstava šatů. 

 

Nádvoří a kaple

Do zámecké kaple vstoupíte z nádvoří. Kaple i nádvoří je vhodné k uspořádání sňatků, koncertů, divadelních představení i historických akcí.

 

Vstupné 

Dospělí - 70 Kč

Děti - 40 Kč

Prohlídka zámku probíhá bez průvodce, dostanete brožurku s informacemi a můžete si prozkoumat celý komplex budov bez omezení, vše je přístupné což ale později po dokončení prací již nebude možné, protože část zámku bude uzavřena. 

 

Otevírací doba

Květen - říjen otevřeno denně od 9.00 do 18.00

 

Historie zámku

Zámek, dřívější hrad vznikl podle archeologických nálezů v 2. polovině 13. století za pánů z Letovic. První písemná zmínka je doložena roku 1366, kdy náležel hrad pánům z Ronova. Poté se jej v roce 1424 zmocnili husité a ve 2. polovině 15. století ho páni z Boskovic přestavěli do pozdní gotiky. Původní podoba hradu není známá, pravděpodobně z něj pochází část dnešního jižní křídla a možná některé obvodové zdi dalších křídel. V roce 1544 za pánů z Hardeka byl hrad přestavěn v renesanční zámek.

 

Každou první neděli v měsíci se na zámku koná burza starožitností a veškerých sběratelských kuriozit. Mimo starožitností zde najdete i burzu auto-moto, textil, řemesla, zvířectvo a jiné. 

 

Autor - jessynka 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.