Hodonín ležící v srdci Moravského Slovácka

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 09. 10. 2010

K hlavním památkám města patří původně renesanční zámeček z 16. století přestavěn do barokní podoby, nyní slouží jako muzeum s expozicí věnovanou nejslavnějšímu zdejšímu rodákovi - T. G. Masarykovi.


 

Hodonín ležící v srdci Moravského Slovácka

 

Hodonín leží v srdci Moravského Slovácka, v oblasti proslulém kvalitním vínem, malebnými lidovými kroji, živými folklorními tradicemi, ale také pěší turistikou, vodní turistikou a cykloturistikou. Je rodiště prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Od Brna je Hodonín vzdálen přibližně 75 kilometrů. 

 

Lázně Hodonín

Lázně slouží k léčbě onemocnění pohybového aparátu a kardiovaskulárního systému. Je tam léčba chronických pohybových onemocnění, předoperačních a pooperačních stavů i poúrazová rehabilitace.  Dále jsou lázně vyhledávaným místem k relaxaci i odpočinku. Nacházejí se v krásném parku, který vyniká zajímavou zahradní architekturou.  Mají vlastní přírodní léčivý zdroj, a to rozsáhlé jodobromové solanky, které se nacházejí v nedalekém okolí. Mimo nízké mineralizace vyniká tato jodová voda vysokým obsahem jodu a svým složením patří mezi nejkvalitnější jodové vody v Evropě. Jodobromová minerální voda solanka má jedinečné léčebné, regenerační a preventivní účinky. Lázně také nabízí léčbu onemocnění kloubů, páteře a cév, poúrazové stavy, otékání nohou a celkové relaxace. Používá se tam také parafin, rašelina, masáže, koupele a cvičení. 

 

Pohádková solná jeskyně Hodonín

Je vybudována z velkého množství soli z Mrtvého moře, v přírodní podobě, z Černého moře, z mineralizované jodové soli z Klodawy a z Himalayských solných krystalů. Při pobytu v jeskyni dochází ke vdechování mikroelementíi, obsahujících minerály a stopové prvky, které jsou nezbytné pro správnou činnost lidského organismu. Jedna hodina pobytu v solné jeskyni je srovnatelná s třídenním pobytem u moře.

 

ZOO Hodonín

Zoologická zahrada se nachází v severozápadní části města a rozkládá se na sedmi a půl hektaru lesní rovinné plochy. Můžete zde spatřit na pět set osmdesát zvířat ve sto sedmdesáti třech druzích. Najdete zde pavilon exotického ptactva, pavilon primátů a terárií, pavilon akvárií, nebo pavilonek pro plameňáky. Nejkrásnější je vzdělávací centrum s ubikacemi a výběhy velkých kočkovitých šelem. Je zde také několik dětských hřišť s nejrůznějšími atrakcemi a velmi oblíbený kontaktní dvorek s domácími zvířátky. 

 

Historie Hodonína

Historie osady sahá už do pozdní doby kamenné, byl důležitou křižovatku obchodních cest, například Jantarové stezky z Pobaltí do středního Podunají a Středomoří, a důležitý brod přes řeku Moravu střežil hrad postavený již za knížete Břetislava I. v roce 1035-1055. V historických pramenech je Hodonín prokazatelně doložen až v roce 1169. Městská práva Hodonín získal až za královny Konstancie Uherské, manželky Přemysla Otakara I. v roce 1228. Hodonín proslavily cukrovary, strojírny, cihelny ale hlavně tabáková továrna. 

 

K hlavním památkám města patří původně renesanční zámeček z 16. století přestavěn do barokní podoby, nyní slouží jako muzeum s expozicí věnovanou nejslavnějšímu zdejšímu rodákovi - T. G. Masarykovi. Ke kulturním institucím města patří galerie výtvarných umění, která představuje hlavně práce slováckých umělců 20. století a Masarykovo muzeum. Na náměstí najdete pozdně barokní kostel sv.Vavřince z r.1788, dále také mariánský sloup z doby vrcholného baroka. Radnice je z roku 1904 a je ve stylu norimberské secese, barokní kaple sv. Kříže z 18.století slouží jako občasná výstavní síň. Za poznáním se můžete vydat na naučnou stezku Dúbrava nebo řeku Moravu, která je význačnou stezkou vodní turistiky. Pro aktivní odpočinek je ve městě k dispozici krytý plavecký bazén, letní koupaliště, střelnice a mnoho dalších sportovišť.

 

Autor - jessynka 

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.