TZ: VÝSTAVA FILMOVÝCH PLAKÁTŮ JOSEFA VYLEŤALA

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 11. 11. 2010

kino Světozor a Filmová galanterie Terryho ponožky pokračuje v cyklu autorských výstav Zlatá éra českého filmového plakátu svou dvanáctou výstavou - plakáty Josefa Vyleťala.


Výstava Josefa Vyleťala představí rozsáhlé plakátové dílo tohoto českého malíře u příležitosti jeho nedožitých 70. narozenin. Josef Vyleťal za svůj život vytvořil cca sto patnáct filmových plakátů, z nichž předních 58 bude k vidění v kině Světozor. Mimo jiné bude k vidění plakát k filmu Ptáci Alfreda Hitchcocka, Mlčení Ingmara Bergmana, Amarcordu Federica Felliniho nebo kultovnímu americkému filmu Bonnie a Clyde Artura Penna.

 

Výstava potrvá do 31. prosince 2010.

 

Pro nalazení na výstavu a těm, kteří by chtěli přehlédnout většinu plakátů, které Josef Vyleťal za svůj život stvořil, doporučujeme sekci na webu terryhoponozky.cz, která se dílu Josefa

Vyleťala věnuje:
www.terryhoponozky.cz/plakaty/parametr-1-autori/46-vyletal-josef

 

Již pátým rokem mapujeme český filmový plakát
Úvodní výstava cyklu Zlatá éra českého filmového plakátu proběhla v prosinci roku 2006 a představila filmové plakáty Petra Poše. V letech 2007 a 2008 proběhly výstavy předních tvůrců československého filmového plakátu: Antonína Sládka, Karla Machálka, Olgy Poláčkové-Vyleťalové a Vratislava Hlavatého za jejich osobní účasti. V roce 2009 se uskutečnily výstavy plakátů tří klasiků československého plakátu Milana Grygara, Karla Vaci a Zdenka Kaplana. Letos jsme za osobní účasti autorů představili plakáty Bedřicha Dlouhého a Zdeňka Zieglera.

 

www.terryhoponozky.cz
www.terry-posters.com

 

Josef Vyleťal
===============================
*18. června 1940 v Brně / + 3. února 1989 v Praze
Malíř, grafik, divadelní a filmový výtvarník.

Studoval na Vysoké škole technické v Bratislavě (1957-1960) a Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1960-1961; Adolf Hoffmeister). Samostatně vystavoval od roku 1963, kolektivně od roku 1965. V letech 1964-1979 vytvořil sto patnáct filmových plakátů. Počátky vysokoškolských studií Josefa Vyleťala byly spojeny s pobytem v Bratislavě. V letech 1957-60 zde studoval na Fakultě architektury tehdejší Slovenské vysoké školy technické u prof. J. Kouly.
Od roku 1960 žil v Praze. Krátce studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové u prof. A. Hoffmeistra. V roce 1962 se stal scénickým výtvarníkem divadla Na zábradlí. Postupně, s vypětím i neklidem, v opojení fantazií i vínem, se rodí a krystalizuje jeho výtvarná osobnost: malíř, grafik, výborný kreslíř, výtvarník divadla a filmu (plakáty). Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Praha 1995) ve stručnosti bilancuje jeho výtvarné dílo: počáteční strukturální abstrakci, figurativní kompozici ve stylu starých mistrů, cyklus Stromníci (1965) a pozdější vrcholné surrealistické malby a kresby. Jsou to postavy významných myslitelů, cykly Apokalypsa, Hrůzy války anebo Hold F. Goyovi, obrazy antické inspirace i křesťanské symboliky, máchovské krajiny, obrazy smrti a zániku, skřetů a mutantů, oblud a vetřelců a při předčasné smrti malíře kompozic existencionálního boje, beznaděje, smutku a zoufalství.
Konec přišel brzy. Josef Vyleťal zemřel v Praze jako 49letý mistr klasického, veristického surrealizmu.
Jeho dílo je z rodu magie fantazijního realizmu a surrealizmu. Má především své výtvarné kontexty sahající k počátkům těchto tendencí – Bosch, Brueghel, Dürer a vrcholící v surrealizmu meziválečných let 20. století – Dali, Ernst, Delvaux, Magritte…

Ceny za plakát
*1979 Mezinárodní filmový festival v Chicagu – Stříbrná plaketa (Panna a netvor)
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.