TZ: Rozhovor s Crash Road – „o tom to je.. neznít jako kopie…“

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 15. 11. 2009

Rozhovor se členy skupiny Crash Road k vydání jejich CD SugarBox. Crossoverové hudbě brněnských Crash Road dominuje vokál zpěvačky Zuzky Chudáčkové, která před několika dny vyhrála soutěž Hitrádia Magic a Divadla Kalich, díky které mohla účinkovat v muzikálu Johanka z Arku.


Ambiciózní mladá kapela, která na sebe upozornila v rockové soutěži ROCKMATCH. V Česku nepříliš obvyklá kombinace crossoverové muziky a ženského vokálu. Nedávno vydaný debut SugarBox. Hudba postavená na hranu mezi něhou a drsností. Jak moc sladká je brněnská kapela Crash Road jsem se pokusila zjistit v rozhovoru se zpěvačkou Zuzkou Chudáčkovou a kytaristou Janem Brychtou.

 

Svoji desku jste pojmenovali SugarBox – Cukřenka, ale vaše hudba zrovna sladká není. Zuzka lavíruje mezi něžným zpěvem a metalovým řevem. Jak byste popsali svoji hudbu?

Zuza: Originalita a energie. Není nic hezčího než z krásné něžné melodie přejít do brutálního growlu. Baví nás to a snažíme se dělat věci dělat tak, aby byly nepředvídatelné.
Honza: Jednoduše kontrast a živelnost! Baví nás vytvářet melodické a náladové plochy a ty pak rozbít metalovými a HC rify. S tím souvisí i míchání žánrů, které je už v dnešní době standard. Nás v tomhle směru oslovil rap, ale do budoucna plánujeme i elektroniku a třeba i trochu toho drum and bassu.. ale to je ještě ve hvězdách.

 

Na vašich stránkách ještě nedávno visel příběh vzniku kapely ve stylu „ona potkala jeho a pak vznikla kapela“. Jak se váš vztah promítá do tvorby Crash Roadů?

Zuza: Jsme všichni kamarádi a myslím, že se poměrně dobře známe a máme spolu dobrý vztah. Ale když se z někým vídáš moc často, tak tě postupně začne hrozně štvát. Ale ono to časem zase přejde  Myslím, že i to se promítá do naší tvorby. Víš co, trocha schizofrenie nikdy neuškodí  
Honza: Já si myslím, že jsme spokojená v pohodě parta. Samozřejmě když s někým trávíte tolik času spolu jako my, tak si časem začnete lézt na nervy a vadí vám i to jakým způsobem ten druhý dýchá, ale to je si myslím naprosto normální. Zatím jsme se všemi ponorkami úspěšně vynořili a držíme v každé situaci pohromadě !

 

Na vaší desce SugarBox hostuje člen skupiny Skyline, MC Jacob. Jak se vám podařilo přemluvit ho ke spolupráci?
Zuza: Líbil se nám, zavolali jsem mu, chvíli diskutovali, pak přijel, natočil to za symbolický honorář a zase odjel domů
Honza: Prvotní komunikaci provádělo naše velice schopné manažerstvo a tu druhotnou jsem převzal já. V podstatě žádné velké přemlouvání nebylo. Hudba je jeho život. Takže jsme se domluvili kdy a kde a poslali mu track. Přijel a zkusil si to s námi ve zkušebně. Pak proběhla menší párty, která začala na Traubce a skončila v Metru a druhý den jsme to nahráli…

 

Headliner kapely Annie´s Trip, zpěvák MoJoe, hostoval na vaší desce SugarBox a nakonec ji pokřtil solí, citronem a tequilou. Vypadá to, že jste si padli do noty, plánujete spolu něco i do budoucna?

Zuza: MoJoe je skvělej kluk, zpěvák a frontman. Je mi ctí, že jsem si s ním mohla zazpívat jak na desce, tak na křtu. Do budoucna nic neplánujem, ale myslím, že to nebylo naposled, co jsme se viděli
Honza: Jo to padli. MoJoe je skvělej a skromnej člověk s duší umělce. Má zajímavej feeling i hlas. To že ho máme na desce je pro nás fantastické ! Proto jsme si ho také vybrali za kmotra. Do budoucna nechystáme nic konkrétního, ale naše cesty se určitě ještě protnou!

 

Jak si představujete Crash Roady za tři roky? Láká vás profesionální dráha?

Zuza: Koncerty, videoklip, DVD, druhá deska a o 100% lepší výkony.
Honza: Crash Road za 3 roky ? Vypracovaná koncertní show, spousta koncertů, lepší hudební výkony, druhá deska, festivaly, zahraničí atd.. A je jen na nás, co z toho se podaří a co ne! Profesionální dráha? Stoprocentně ale je to běh na dlouhou trať, kde jedno škobrtnutí znamená začít znova.

 

Co pro vás znamenalo vítězství v soutěži ROCKMATCH?

Zuza: Myslím, že ROCKMATCH byla taková startovací čára – pro úplně neznámou kapelu není moc možností zahrát si v klubu a vystoupit rovnou na legendární Šelepce bylo skvělé. Že jsme uspěli, nám zvedlo sebevědomí i morálku, takže jsem na sobě začali víc pracovat. Výsledek si můžete poslechnout na desce
Honza: ROCKMATCH je určitě skvělou šancí pro kapely a my byli překvapeni a překvapení. Byl to takový první viditelný úspěch.



Kde berete inspiraci? Máte nějaké hudební vzory?

Zuza: System of a Down, KoRn, In This Moment, Linkin Park, Guano Apes, Limp Bizkit…. Každá z těchto kapel je dobrá ve svém vlastním stylu. Snažím se vzít si od každého zpěváka něco a vytvořit si tak svůj styl.
Honza: Pro mě jsou to kapely 36crazyfists, KoRn, The Switch, Deftones, Walls of Jericho, In This Moment, Limp Bizkit atd… I když si něco z našich vzorů bereme snažíme se vytvářet svůj zvuk.. páč o tom to je.. neznít jako kopie…

 

Deska už je vydaná a pokřtěná. Zuzka nedávno vyhrála v soutěži pořádané Hitradiem MAGIC společně s pražským Divadlem Kalich a zazpívala si v roli Johanky z Arku v Divadle Kalich. Co chystáte teď? Dočkáme se nějakého videoklipu?

Zuza: Klip určitě bude a už se na něj moc těším. Každopádně teď budeme hlavně hrát!!! Výzvou je i nabídka ostravské kapely Public Relations na předělání a nahrání jejich válu "po našom":)
Honza: Klip k písničce No Way už připravujeme, hotový by měl být nejpozději na jaře. Jinak plánujeme hrát, hrát a hrát, jak jen to půjde!

 

Jaký je váš pohled na českou hudební scénu?


Zuza: Tady je problém ten, že lidi se nenaučili přijímat jiný než střední proud. Asi do smrti budeme poslouchat Chinaski, Kabáty a Káju Gotta. A tím nechci říct, že jsou špatní. To vůbec ne. Jen si myslím, že jsou to ti „středoprouďáci“. Tak za 20 let se na slavíkovi možná dočkáme toho, že cenu za celoživotní dílo dostanou The Switch, nebo Rattle Bucket.
Honza: 15 let pozadu za světem. Je tady pár mohykánů, kteří to se to snaží zachránit, ale do mainstreamu stejně leze většinou to špatný… Mezi ty dobrý patří (aspoň pro mě) kapely:Wohnout, Skyline, Rattle Bucket, The Switch, HC3, Crashpoint ,Wanastowky , Hazydecay, From our Hands..

 

V čem jste jiní, než ostatní kapely? Proč bychom vás měli poslouchat?

Zuza: Jak už jsme řekli, máme rádi kontrasty a často je používáme. Snažíme se vyniknout a vymýšlet originální věci. Máme rádi svůj styl. Proto nás poslouchejte
Honza: Snažíme se hudbu pojímat jinak. Každou písničku se snažíme stavět jiným způsobem. Někdy to je těžké, protože je to pak, jako by jste začínali pořád od začátku a ne vždy se to navíc povede. Snažíme se neznít tuctově a zatím se nám si myslím daří, protože jsme se ještě nepotkali s kapelou hrající podobnou hudbu jak my.

 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.