Balet Faust: lidská duše zmítaná pokušením

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 14. 11. 2010

Velké taneční drama Faust, inspirované nejen slavnou hrou J. W. Goetha, ale hlavně dramatickými dějinami minulého století, vytvořil Libor Vaculík, a to jako spolutvůrce libreta (se Z. Prokešem), choreograf, režisér a tvůrce světelného designu.


Faust je ve svérázné vizi tvůrce prezentován jako člověk, toužící po moci, bohatství i lásce. Vaculík nastoluje nejzákladnější a také zřejmě nejčastější otázky týkající se smyslu našich tužeb a ceny, kterou jsme schopni za jejich naplnění zaplatit. Faust tedy prožije nadčasová a stále naléhavá témata lásky, poznání, oběti a věčnosti v otřesných poměrech, které dopustila naše „civilizace“ v období II. světové války (děj je zasazen do Německa v letech 1931–1960 a velmi čitelně obsáhne třicet let totality, nacistického i stalinského běsnění).

 

Balet Faust Libora Vaculíka je svéráznou a pro mnohé jistě překvapivou interpretací klasické látky. V ústřední postavě Feustela alternují Jiří Kodym a Alexandre Katsapov. Postavu Mefistofela alias Mentese, který se na scéně převtěluje do tyranů Hitlera i Stalina, výborně zvládá Richard Kročil (v alternaci s Petrem Zuskou), tragickou postavu dívky Gretchen s citlivým smyslem pro detail tančí Zuzana Susová a Adéla Pollertová.

 

Výjimečný zážitek z tohoto dramatického představení si můžete dopřát 25. a 30. listopadu 2010 na scéně Stavovského divadla.

 

Kontakty

Národní divadlo – balet:
Helena Bartlová, P.R. baletu, 224 902 527, h.bartlova@narodni-divadlo.cz

 

Mediální servis:
2media.cz, s.r.o.
www.2media.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.