Freeskiing - adrenalinové lyžování

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 15. 11. 2010

Freeskiing je nový, velmi progresivní sport, který láká každý rok stále více mladých lidí na celém světě svou krásou a nespoutaností


 

Freeskiing - adrenalinové lyžování

 

Freeskiing neboli New school skiing je velmi populárním sportem hlavně pro ty, které už omrzelo všední lyžování na sjezdovce. Freeskiing - zimní sport v přírodě, slovíčko free jasně napovídá, že jde hlavně o volnost, svobodu a prožívání při lyžování v atypických podmínkách, skoky, rampa, překážky v lese, Big Air, U-rampy, volný terén nebo speciálně připravené tratě s překážkami a hlavně čerstvě napadaný sníh. 

 

Freeskiing vnesl nové prvky jak do jízdy na lyžích, tak i do celkového chápání lyžování. Ve světě najdete tyto nové prvky pod pojmem new school, mezi základní pilíře "Nové školy" patří hlavně freestyle, freeride a také u nás hodně populární olympijská disciplína skicross. Freeskiing se často zaměňuje s akrobatickým lyžováním nebo jízdou v boulích, ale jedná se o naprosto odlišné sporty.

 

Milovníci adrenalinových sportů, kteří si už nevystačí s perfektně upravenými sjezdovkami proto vyhledávají terény, které jsou zcela nedotčené ve volném terénu. Lákají je především prudké svahy pokryté hlubokým prašanem, modré nebe nad hlavou a únik od civilizace. Pro tento typ jízdy se předpokládá kromě odvahy také výbornou lyžařskou techniku a dobrou kondičku. Lyže které jsou určené pro freeskiing jsou robustní konstrukce, širší a s nepřehlédnutelným krojením. Součástí výbavy je samozřejmě kvalitní helma. 

 

Při Freeskiingu jsou hlavním nebezpečím především laviny. 

Neupravený terén skrývá mnoho nebezpečí, proto je dobré pamatovat na několik věcí -

Nikdy nevyrážejte do terénu sami ale ve skupině

Než vyrazíte, podívejte se na předpověď počasí, především tvorby lavin

První by jste se měli seznámit s terénem

Také nezapomeňte na lavinový lokalizátor a reflektory

A hlavně řekněte o svých plánech horské službě

 

Pár triků pro Freeskiing

U všech skoků je velmi důležitá správná rychlost nájezdu na konkrétní skok, aby jste zvládli dobře dopad. Dobře se odrazte, platí, že kam jde hlava a kam koukají oči tam jde i tělo. Podle okolí si hlídejte rovinu při rovných rotacích a složitější triky zkoušejte po dokonalém zvládnutí jednodušších triků.

 

Nejdůležitější pro freeskiing jsou lyže, musí být se zvedlou patkou, tzv. twintip lyže, které jsou levnější než klasické sjezdovky. Můžete jezdit i s obyčejnými sjezdovými, ale jste ochuzeni o jízdu pozadu. Oblečení je stejné jako snowboardové či na klasické sjezdové lyžování, jenom má větší nároky na voděodolnost a prodyšnost. Hole můžete použít naprosto obyčejné, přeskáče se vyrábějí speciální pro freestyle, nicméně bohatě postačí obyčejné na sjezdové lyžování, ale nesmí být tvrdé závodní ale spíše měkké. 

 

Freeskiing je nový, velmi progresivní sport, který láká každý rok stále více mladých lidí na celém světě svou krásou a nespoutaností. Pokud jej ale chcete vyzkoušet, buďte velmi opatrní a zbytečně neriskujte! Jde o velmi nebezpečný sport.

 

Autor - jessynka



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.