Veverská Bitýška a Jarošův mlýn

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 15. 11. 2010

Historický čtyřposchoďový mlýn je z třicátých let minulého století a návštěvníky provází pan mlynář Karel Zatloukal, který je potomkem původních majitelů


 

Veverská Bitýška a Jarošův mlýn

 

Městečko Veverská Bítýška leží v Jihomoravském kraji, v okrese Brno-venkov zhruba 25 km západně od středu Brna, na začátku Brněnské přehrady, na soutoku Svratky a Bílého potoka a nedalekého hradu Veveří. Dominantou obce je náměstí s radnicí, školou a farním kostelem sv. Jakuba. Bitýška je rekreačním centrem. 

 

Jarošův mlýn - Muzeum řemesla mlynářského

Historický čtyřposchoďový mlýn je z třicátých let minulého století a návštěvníky provází pan mlynář Karel Zatloukal, který je potomkem původních majitelů. Můžete si zde prohlédnout celou budovu mlýna, stroje potřebné ke zpracování jednotlivých produktů a vodní náhon se stavidlem. Dozvíte se zajímavosti z historie mlynářského řemesla. Najdete zde stroje staré až 150 let. Muzeum je otevřeno každý den mimo pondělí od devíti ráno do sedmi večer. O svátcích provázejí i v pondělí. 

 

Údolí Bílého potoka

Romantické místo přírodní park Bílý potok vám kromě nezapomenutelných pěších nebo cyklistických výletů nabízí nepoškozenou přírodu s mnoha vzácnými rostlinnými a živočišnými druhy.  Klidová oblast má rozlohu 35,2 km2 a tvoří ji přirozeně meandrující potok. Pohodlná silnička kde je zákaz vjezdu slibuje nenáročné putování střídavě lesem a mezi loukami,  dojdete k Práchovně s několika rekreačními chatami, následuje výrazná skála, cesta se zavlní a často mění směr. Za Chaloupkami se údolí začne rozšiřovat až dojdete k Lažánskému mlýnu. Když budete pokračovat dojdete k Maršovu dále k prameni a rekreačnímu objektu Hálův mlýn. Když sejdete loukou, projdete lesem, uvidíte panorama Šmelcovny. Název pochází od německého schmelzen - tavit a zbytky starých hamrů najdete asi 0,5 km západně od turistického rozcestí. Stojí tam i kaple a k posezení láká sezónní stánek.

 

Historie Veverské Bitýšky

Bítýška je nazvaná Veverskou podle nedalekého hradu Veveří. Veverská Bítýška vznikla zřejmě až po založení hradu, první písemná zmínka se objevuje v roce 1376. Historie Veverské Bítýšky i hradu Veveří je spojena s kaplí Matky Boží, která sloužila jako farní kostel před výstavbou Bítýšského kostela svatého Jakuba roku 1481. Na počátku 18. století začaly v okolí, hlavně na Bílém potoce, vznikat železné hamry, pozůstatky jsou dodnes patrné u nedaleké osady Šmelcovna. Později zde byla postavena výrobna střelného prachu nazývaná Prachovna. 

 

Na náměstí Na Městečku se můžete podívat na farní kostel Svatého Jakuba Většího, v parčíku před kostelem je socha Jana Nepomuckého z 18. století. Kousek od náměstí, naproti faře a poště roste rozlehlý kaštan, který je chráněný jako památný strom. Dále zde najdete u cesty do Hvozdce smírčí kámen z roku 1559. Jde o nahoře zaoblený plochý pískovcový kámen, ze země vyčnívá více než 1 metr. Na čelní straně uvidíte poškozené torzo kříže. 

 

Návštěvu Veverské Bitýšky vřele doporučuji, po shlédnutí města se projdete po mlýně, kde vás provede pan mlynář a pak se můžete projít údolím Bílého potoka a výlet zakončit v místní restauraci kde výborně vaří, protože po takovém výletě vám pěkně vytráví. 

 

Autor - jessynka 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.