Jóga - relaxační cvičení

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 15. 11. 2010

Při cvičení jógy je kladen důraz na plynulé přechody mezi jednotlivými pozicemi a na správnou techniku dýchání


 

Jóga

 

Jóga je cvičení, které je typické individuálním přístupem a používáním pomůcek při cvičení a proto je vhodná pro všechny věkové kategorie, pro muže i ženy. Zaměřuje se hlavně na zpružnění a zpevnění páteře a velkých kloubů. Působí na tělo celistvě a sjednocuje celé tělo, mysl, vědomí i duši a uvádí je do rovnováhy. Při cvičení budete cítit duševní i tělesnou pohodu, harmonii a zklidnění. Dále  jóga pomáhá odbourat chronický stres, naučí vás relaxovat a načerpat novou energii, pomůže také při vyrovnávání svalové dysbalance, obnovuje přirozenou pružnost páteře a zlepšuje funkce srdce. Jóga pochází ze sanskrtu a slovo jóga znamená - spojit, sjednotit. Nejstarší zmínka o józe pochází z Bráhman už 900 až 500 let př. n. l. jako o ascetických praktikách světců.

 

Při cvičení jógy je kladen důraz na plynulé přechody mezi jednotlivými pozicemi a na správnou techniku dýchání. Důležité jsou především techniky pozic, jógové dýchání, relaxace a koncentrace, vnímání plynulosti pohybu a celkové uvědomování si sebe sama. Pokud se naučíte chápat sami sebe, pak se naučíte chápat i ty druhé a začneme žít v míru nejen se sebou samým, ale i se svým okolím a pak se můžete těšit na tělesné, duševní, sociální i duchovní zdraví.

 

Druhy jógy

Existuje spousta druhů, jsou to například hatha jóga, ananda jóga, ashtanga jóga, integrální jóga, lyengar jóga, jóga pro děti, jóga pro těhotné, krija jóga,

prana vashya jóga, terapeutická jóga, tantra jóga a vinyasa jóga. Existuje 8 stupňů jógy, od kterých se následně odvíjejí jednotlivé varianty, formy se pak navzájem prolínají, jedna technika podporuje tu druhou.

 

Při cvičení se nejprve provádí nácvik jednotlivých jógových pozic takzvané asány, procvičování různých metod relaxace  jako například blesková relaxace, relaxace s napětím a uvolněním svalů, relaxace využívající účinku výdechu, relaxace autosugescí a základní dechová cvičení.

 

Jóga je soubor cviků, které vám pomohou velmi dobře a účinně protáhnot tělo, jedná se hlavně o strečinkové cviky. Také vám pomohou sklidnit mysl, zpomalit tok myšlenek, zkrátka vypnout po náročném dnu. Mezi hlavní cviky patří bonito jóga, bikram jóga a hlavně power jóga. Každý typ jógy představuje vybrané cviky, které jsou pro určitý styl typické.

 

Cvičit můžete i při zdravotních potížích, stačí upravit cvičení na míru a jógu nemusíte omezovat ani v těhotenství, existuje speciální druh jógy určený pro budoucí maminky takzvaná gravijóga. Ke cvičení Vám bude stačit jen běžná podložka a pohodlné oblečení, cvičí se většinou bez bot a nepoužívá se u ní žádné speciální náčiní. Jóga vás tedy naučí vnímat přítomnost, je to aktivní forma odpočinku a relaxace, pomůže vám poznat vaše tělo, pomocí různých cviků získáte větší pružnost těla a pomůže zklidnit mysl a odbourat stres a deprese. Zkuste to a uvidíte sami. 

 

Autor - jessynka

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.