Kalanetika - cvičení i pro seniory

Typ článku: Sport a tělovýchova

Datum vložení: 15. 11. 2010

Kalanetika je v podstatě pouze posilování, které probíhá ve statických polohách a cviky se skládají z malých jemných pohybů které se stále opakují


 

Kalanetika

 

Kalanetika posiluje svaly ve statických polohách a je dobrá hlavně pro zformování postavy, ale je také využívána k rehabilitaci. Je účinným prostředkem k vylepšení postavy a k dosažení rychlého výsledku využívá kombinace cílených posilovacích a protahovacích cviků. Pro tělo přináší pevnost a pružnost, a nepřetěžuje záda, nesetkáte se s žádnými poskoky a trhavými pohyby a tím se kalanetika stává vhodnou i pro plnoštíhlejší postavy, protože nedochází k přetěžování kloubů. Kalanetiku cvičí především starší generace, ale také i mladší.

 

Co budete potřebovat

Na kalanetiku potřebujete jen pohodlný oděv, který zakryje velké klouby, podložku na cvičení a hlavně nápoj s pitím. Na nohy nepotřebujete nic, můžete cvičit na boso nebo můžete použít lehkou sportovní obuv. Pokud máte problémy s bederní páteří, je ze začátku vhodné používat při cvičení overball.

 

Cviky při kalanetice jsou prováděny ve zkráceném rozsahu a ve zvýšeném počtu opakování a následném protažení, to aby nedocházelo ke zkracování svalů a tím ovlivňuje vzhled jednotlivých partií, které se modelují a tvarují. Při cvičení si ale dejte pozor na to, abyste cviky dělali zcela správně, je to velmi důležité. Nejlepší je zajít si na první hodinu do nějakého studia, kde je dobrá lektorka a až zvládnete techniku, můžete cvičit sami doma.

 

Při cvičení kalanetiky si zpevníte čelisti, vyhladí se vám podbradek, pozvednou se prsa, vymodelujete si stehna a hýždě podle svých představ. Také vás naučí vnímat vlastní tělo a už se nebudete po cvičení cítit unavení a vyčerpaní, ale budete mít spoustu energie a chuti do života. Je přínosná pro všechny věkové skupiny, pro muže i ženy a s cvičením nemusíte přestat ani v těhotenství, naopak může pomoci zpevňovat svaly, které usnadňují porod. Ale pro těhotné je lepší speciální kalanetika přímo pro těhotné a samozřejmě je lepší konzultace s lékařem, který určí, zda a případně od kdy můžete cvičit.

 

Kalanetika je v podstatě pouze posilování, které probíhá ve statických polohách a cviky se skládají z malých jemných pohybů které se stále opakují. Kalanetika většinou začíná 15 minutovým uvolněním a protažením, pak následuje formování postavy prokládané strečinkem, a na závěr končí relaxací. Existují také cviky rehabilitační, proto je kalanetika vhodná i pro seniory. Při kalanetice i rehabilitačním cvičení se naučíte stahovat a protahovat svaly zároveň a tím posílíte svaly a zlepšíte svou pružnost, naučíte se oddělovat jednotlivé svalové skupiny a ovládat správně vlastní tělo. Při cvičení je důležité cvičit vlastním tempem, nepoužívat žádnou sílu, nesrovnávat se s ostatními a uvolňovat se. Kalanetika se cvičí bez hudby nebo za doprovodu pomalejší melodické a ne příliš hlasité hudby.

 

Autor - jessynka 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.