Brněnské památky

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 15. 11. 2010

Poznejte krásy Brna


 Brněnské památky

 
Hrad Špilberk
Vytváří už  sedm staletí výraznou dominantu města Brna, kterému v minulosti poskytoval ochranu a pocit bezpečí. Hrad byl založen kolem poloviny 13. století na nevysokém, ale poměrně příkrém skalnatém vrchu, tyčícím se bezprostředně nad historickým centrem města.
 
Náměstí Svobody  
Jedno z nejvýznačnějších náměstí historické části Brna. V minulosti se nazývalo Dolní rynek a ve středověku ho lemovaly domy významných Brněnských měšťanů i Moravských šlechticů, kteří si zde budovali paláce pro dny, které trávili v Brně. Roku 1679 byl vystavěn morový sloup, který se stal dominantou celého náměstí.  
   
Stará radnice  
Nejstarší světská stavba v Brně, v níž sídlila do roku 1935 městská správa. Její gotické jádro vzniklo kolem roku 1240. V průjezdu jsou dvě kuriozity - Brněnský drak (krokodýl z r. 1680) a kolo, které se do Brna údajně dostalo díky furiantské sázce, když ho jistý kolář z Lednice vyrobil a za jediný den dopravil do Brna a sázku tímto vyhrál.
 
Katedrála sv.Petra a Pavla  
V roce 2005 byla v chrámu na Petrově otevřena trvalá expozice s názvem Klenotnice katedrály, v níž mohou návštěvníci vidět bohoslužebné textilie, monstrance, kalichy a další předměty. Chrámem stojí v místech původního brněnského hradu s hradní kaplí z 11. a 12. století. Po jeho zániku už samostatná románská bazilika přestavěná ve 13. století na gotický chrám, ten byl upravován v 15. a 16. století, barokizován v 18. století. Současná novogotická úprava z přelomu 19. a 20. století.
 
Krypta Kapucínů  
Barokní krypta v podzemí kostela klášteru kapucínů. Ojedinělý systém cirkulace vzduchu umožnil zachování mumií příslušníků kapucínského řádu, mecenášů a dalších významných osob, kteří tam byli pohřbíváni od 2. poloviny 17. století. Největší zajímavostí je mumie pověstného vůdce pandurů barona Františka Trencka (1711-1749).
 
Vila Tugendhat  
Dílo světové moderny funkcionalistické architektury vila Tugendhat architekta Ludwiga Miese van der Rohe, vybudovaná v letech 1929-1930. Od roku 2001 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.  
   
Zelný trh - geografický střed Evropy  
Středověké náměstí, které si dodnes zachovalo původní funkci tržiště. Na obvodu stojí Dietrichteinský palác sídlo Moravského zemského muzea, nejstarší divadelní budova v Evropě Reduta, Dům pánů z Fanalu sídlo Centra experimentálního divadla, komplex středověkých domů Špalíček. Uprostřed náměstí barokní kašna Parnas podle návrhu J. B. Fischera.
 
Židovský hřbitov  
Hřbitov byl založen roku 1852, rozšiřován v letech 1911 a 1936. Na autentických hrobech převládají náhrobky z 19. a 20. století. Z významných osobností je zde pohřben např. herec Hugo Haas
 
Mahenovo divadlo  
Divadlo je postaveno ve slohu, který je kombinací neorenesance, neobaroka a neoklasicismu. Projektovali ho vídeňští architekti Ferdinand Fellner (1848-1916) a Hermann Hellner (1849-1919) v letech 1881-1882. Stojí na místech bývalých městských hradeb. Divadlo zahájilo provoz 14. listopadu 1882 a k jeho zajímavostem patřilo Edisonovo elektrické osvětlení.  
   
Janáčkovo divadlo  
Divadlo bylo postaveno v letech 1960-1965. Je sídlem souboru opery a baletu, hlediště pojme 1380 diváků, jevištní a osvětlovací techniku dodali světový výrobci. Obsahuje jeviště s točnou, na něž navazují zadní a dvě boční jeviště.
 
Divadlo Reduta  
Reduta je nejstarší divadelní budovou ve střední Evropě. V prosinci 1767 zde koncertoval malý Wolfgang Amadeus Mozart. Vznikla postupnými přestavbami v místě středověké zástavby měšťanských domů.
 
Hrad Veveří  
Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky. Vznikl již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat. Jako jeden z nejdůležitějších zeměpanských hradů a později centrum rozsáhlého šlechtického panství.
 
Autor - jessynka


Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.