Brněnská přehrada a okolí

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 24. 11. 2010

Brněnská přehrada je oblíbeným místem rekreace místních i návštěvníků. Po obou stranách je lemována rozlehlými lesy (Obora na levém břehu, Podkomorské lesy na pravém) a nabízí tak příležitost nejenom ke koupání a vodním sportům, ale i k turistice a cykloturistice. Častým cílem výletníků je také hrad Veveří, který se tyčí na skále nedaleko Veverské Bítýšky. U hradu Veveří byl přes přehradu vybudován most pro chodce a pro cyklisty.


 Brněnská přehrada a okolí

 

Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna - přehrada je severozápadně od města, na území městských částí Bystrc a Kníničky. Brněnská přehrada je nádherným místem ke společným výletům a sportovním aktivitám.

 

O přehradě

Přehrada má velký rekreační význam v této oblasti. V létě plavání a vodní sporty, v zimě pak bruslení a běžkování na zamrzlé ploše. Nachází se zde i nudapláž. Na březích jsou různé ubytovací objekty. Více využívaná je část blíže k městu. Bohužel za teplého počasí se díky výskytu sinic stává nevhodnou ke koupání.

Byla vybudována v letech 1936-40 na řece Svratce, kdy byla citlivě vsunuta do zdejší lesnaté a skalnaté krajiny. Dříve byla známá pod názvem Kníničská přehrada. O své původní domovy zde totiž přišli obyvatelé starých Kníniček,jejichž trosky určitě ještě dnes leží na dně přehrady. V dnešní době je určitě nepostradatelný především její rekreační význam.Vznikla především z důvodů regulace vodního stavu v řece Svratce pod přehradou. Povodí přehrady měří asi 1575 km2, přehradní nádrž při maximálním vzdutí dosahuje délky 9, 5 km. Brněnským hantecem se přehradě říká Prygl.  

Další zajímavostí Brněnské přehrady je nově zbudovaná lávka pro pěší a cyklisty pod hradem Veveří, která se nachází v místě ruin starého mostu, který byl zbořen za druhé světové války ustupující německou armádou. 

Na březích vodní nádrže je celá řada upravených pláží a po vodní hladině plují výletní lodě. Lodí se můžeme vydat k Brněnské zoologické zahradě, k hradu Veveří či do městečka Veverská Bítýška.

 

Centrem přehrady je bezesporu Přístaviště s přilehlými oblíbenými plážemi na Rakovci. Ze zastávky MHD „Bystrc-Přístaviště“ se dá pohodlně dostat po ulici Přístavní, lemované bufety, restauracemi a stánky, až na parkoviště pod hotelem Santon. Odtud míří pěšina přímo k vlastnímu přístavišti lodní dopravy, kde se většinou začíná plavba po přehradě. Nalevo vede cesta kolem budovy loděnic DPMB a minigolfového hřiště až k Rakovci. Napravo od parkoviště pokračuje silnice kolem Panské horky (264 m n. m.) až k hrázi. Pod ní leží menší vodní elektrárna a přírodní památka Skalky u přehrady (rozdílná rostlinná společenství na levém, osluněném, a pravém, zastíněném, břehu hráze). Na druhém břehu silnice pokračuje kolem památníku Františka Šikuly směrem k Sokolskému koupališti a Osadě s odbočkou ke Kníničkám

 

Myšlenka na výstavbu přehrady vznikla již začátkem 20. století. Podle projektu inženýrů J. Mazela, K. Lossmana, S. Kratochvíla a A. Homoly z roku 1911 měla nádrž zabránit každoročním povodním na řece Svratce, stát se zdrojem elektrické energie, zásobárnou vody, regulačním prvkem Svratky i rekreačním zázemím Brna. Po architektonické stránce na podobě přehrady spolupracoval architekt Jaroslav Grunt. Projekt byl realizován v letech 1936–1940. Dílo v hodnotě 59 milionů korun provedlo ministerstvo veřejných prací a firma Müller a Kapsa ve spolupráci s Českomoravskými strojírnami v Blansku a Vítkovickými železárnami.

 

Na samém konci druhé světové války v dubnu roku 1945 byla hráz přehrady podminována ustupujícím německým vojskem. Díky osobní statečností hrázného Františka Šikuly, jeho spolupracovníků i postupem sovětské armády bylo nacistům zabráněno v odpálení náloží, jejíž uskutečnění by mohlo způsobit obrovskou katastrofu. Stalo se tak 26. dubna 1945.

 

Kolem přehrady

Nacházejí se zde četná koupaliště, restaurace s rozmanitými službami a krásné výletní trasy. Nabízí se i četné možnosti vodních sportů: koupání, jachting a plavby na lodičkách. Provozování motorových lodí je zde zakázáno! V zimě je velmi oblíbené bruslení na zamrzlé hladině přehrady. 

Brněnská přehrada je z obou stran lemována rozlehlými lesy (Obora na levém břehu, přírodní park Podkomorské lesy na pravém), v kterých se nachází hustá síť turistických a cykloturistických tras. S Brněnskou přehradou návštěvníka seznámí naučná stezka Brněnská přehrada, jak ji neznáte. U přehrady se nachází i minigolf.

 

Lodní doprava na přehradě

Od roku 1946 brázdí hladinu "brněnského moře" jedna z největších místních atrakcí - lodě na elektrický pohon. Většina lodí zdejší flotily byla dokonce

vybudována přímo ve zdejších docích. Celá plavba trvá 70 minut, má 10 zastavení. V jedné části se pluje kolem hradu Veveří, kde je i přístav. Většina lodí pluje až do Veverské Bítýšky.

 

Bystrc

Bystrc leží kousek od přehrady, což znamená spoustu možností sportovního vyžití. Vesnice Bystrc se stala součástí Brna až v roce 1945. V 70. letech bylo nad původní vískou postaveno jedno z největších sídlišť v Brně - a rozhodně nejvzdálenější od centra. Nyní je Bystrc jedno z urbanisticky nejhůře řešených předměstí. Tak trochu betonová džungle.

 

Brněnská přehrada je oblíbeným místem rekreace místních i návštěvníků. Po obou stranách je lemována rozlehlými lesy (Obora na levém břehu, Podkomorské lesy na pravém) a nabízí tak příležitost nejenom ke koupání a vodním sportům, ale i k turistice a cykloturistice. Častým cílem výletníků je také hrad Veveří, který se tyčí na skále nedaleko Veverské Bítýšky. U hradu Veveří byl přes přehradu vybudován most pro chodce a pro cyklisty.

Přehrada je pro koupání využitelná pouze v období jara a začátkem léta, poté se obvykle pokryje sinicemi a koupání je zdraví nebezpečné.

 

Hrad Veveří u Brněnské přehrady

Pohled na hrad Veveří, vypínající se nad jednou ze zátok Brněnské přehrady, patří k nezapomenutelným zážitkům. Zalesněná oblast brněnské vrchoviny sloužila moravským knížatům a markrabatům k podobnému účelu jako křivoklátské lesy českým panovníkům - k lovu a odpočinku. Právě v takovém místě (dnešní přírodní park Podkomorské lesy) se nachází hrad Veveří. Původně románský hrad, o němž je první zmínka datována k roku 1222, byl v průběhu 13. století přestavěn na gotické sídlo s válcovou břitovou věží, palácem a kaplí. Současnou stavební dispozici uzavřel počátkem 15. století takzvaný příhrádek na západní straně - hradba s pěti hranolovými věžemi.

Jihozápadně, nedaleko od vchodu do hradního areálu, stojí původně románská kaple Panny Marie. Byla postavena koncem 12. století jako součást zeměpanského dvorce a osady; postupně byla upravována až do své nynější podoby. 

 

Zoologická zahrada

Zoologická zahrada města Brna se nachází v městské části Bystrc na Mniší Hoře, v těsné blízkosti Brněnské přehrady. Pro veřejnost byla otevřena 30. srpna 1953.

 

Kozí horka

Leží v rekreační oblasti Brněnské přehrady, na kraji rozsáhlých lesních porostů Kozí Horka - Jelení žlíbek, pouze 300 m od přehrady. Středisko lze využít nejen ke krátkodobým sportovním akcím (multifunkční hřiště s osvětlením, menší pískové hřiště) ale i jako turistickou či táborovou základnu.

 

Rakovec

Rakovec je osada na pravém břehu Brněnské prěhrady, v její nejjižnější části. Dříve byl Rakovec také velmi oblíbeným společenským centrem na přehradě, ale to se posunulo blíže k hrázi, na přístaviště, kde končí linky brněnské MHD. Pláže na Rakovci jsou ale v létě hojně navštěvované. Jsou převážně travnaté s několika stromy poskytujícími úkryt před sluncem. Přes léto jsou k dispozici sociální zařízení i občerstvení, na nedalekém přístavišti pak mnoho dalších služeb. Pro děti je zde několik prolézaček, dále písková hřiště a pingpongové stoly.

 

Rokle

Na pravém břehu Brněnské přehrady v místě zúžení, směrem na Veverskou Bítýšku, najdete pláže na Rokli. Jde o velmi romantické zákoutí, většinou s nejčistší vodou na přehradě. Pláže jsou zde travnaté s mnoha vzrostlými stromy a mírným vstupem do vody. Za nižšího stavu vody je část pláží písečná a uprostřed vodní plochy vystupuje ostrůvek s hydrologickou tyčí. V sezóně jsou zde k dispozici mobilní stánky s občerstvením, dále pak dětské koutky s prolézačkami.

 

 

Přehrada

K přehradě se lze z centra města dostat městskou hromadnou dopravou (tramvaj číslo 1,3,11 zastávka Přístaviště).

Nad brněnskou přehradou se v krajině Podkomorských lesů vypíná druhý brněnský hrad – hrad Veveří.  Tento gotický, někdejší královský a lovecký hrad opředený řadou pověstí a legend, je dnes místem konání mnoha kulturních a společenských akcí. Přímo pod hradem se nachází jedna se zastávek parníku.

 

Kozí horka

Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna. Nachází se na severozápadě města a dnes zabírá území městských částí Bystrc a Kníničky. Brněnská přehrada byla vybudována na řece Svratce v letech 1938-1941 citlivým vsunutím do zdejší lesnaté a skalnaté krajiny proti záplavám. Posledních 5 km vytváří velkou vodní plochu, vhodnou pro jachting a jiné druhy sportů s výjimkou provozování motorových lodí, což je zde zakázáno. Přepravu návštěvníků po přehradním jezeře zajišťuje Dopravní podnik města Brna (od května 1946) prostřednictvím šesti motorových lodí Praha, Veveří, Dallas, Bratislava, Brno a Pionýr, které s několika zastávkami směřují (po delší trase) od bystrckého Přístaviště až k Veverské Bítýšce. Lodní doprava je v rámci plavební sezóny na přehradě od jara do podzimu.

Centrem přehrady je bezesporu Přístaviště s přilehlými oblíbenými plážemi na Rakovci. Ze zastávky MHD „Bystrc-Přístaviště“ se dá pohodlně dostat po ulici Přístavní, lemované bufety, restauracemi a stánky, až na parkoviště pod hotelem Santon. Odtud míří pěšina přímo k vlastnímu přístavišti lodní dopravy, kde se většinou začíná plavba po přehradě. Nalevo vede cesta (mimo jiné červená turistická značka) kolem budovy loděnic DPMB a minigolfového hřiště až k Rakovci. Napravo od parkoviště pokračuje silnice kolem Panské horky (264 m n. m.) až k hrázi. Pod ní leží menší vodní elektrárna a přírodní památka Skalky u přehrady (rozdílná rostlinná společenství na levém, osluněném, a pravém, zastíněném, břehu hráze). Na druhém břehu silnice pokračuje kolem památníku Františka Šikuly směrem k Sokolskému koupališti a Osadě s odbočkou ke Kníničkám.

Ostatní okolí přehrady má dosti hustou síť značených cest, které turisty dovedou do středu lesnatých oblastí (např. Podkomorské lesy) i do jiných významných míst. Průběžná silnice prochází po severozápadním okraji přehrady kolem Rakovce, Kozí horky (po Rakovci asi nejoblíbenější pláž, s půjčovnou loděk, stanicí záchranné služby a speciální pláží pro děti a neplavce), Rokle, chatové oblasti Jelenice, Obory, hradu Veveří a dále do Veverské Bítýšky. Podél silnice je několik vhodných parkovišť a míst ke koupání i sportovnímu vyžití (tedy již zmíněná Rokle, Kozí horka a další, na druhém břehu je to hlavně Osada a Sokolské koupaliště)

 

Sokolské koupaliště

Sokolské koupaliště neboli Sokolák leží na levém břehu Brněnské přehrady, nedaleko místní části Brno-Kníničky. Místo má tradici především jako sportovní centrum a dnes zde najdete jeden z největších a nejkrásnějších areálů pro plážový volejbal v České republice. Pláže na Sokoláku jsou spíše travnaté a většinou ne tak plné jako jinde na přehradě. Ve sportovním areálu je k dispozici samozřejmě občerstvení i sociální zařízení.

Zajímavostí Sokoského koupaliště je bazén, který již přes 50 let neslouží jako plavecký, ale spíše jako akvárium či botanická laboratoř. Jeho hladina je zarostlá vegetací a vyskytují se zde i některé chráněné a velmi vzácné druhy rostlin.

 

Rakovec

Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna. Nachází se na severozápadě města a dnes zabírá území městských částí Bystrc a Kníničky. Brněnská přehrada byla vybudována na řece Svratce v letech 1938-1941 citlivým vsunutím do zdejší lesnaté a skalnaté krajiny proti záplavám. Posledních 5 km vytváří velkou vodní plochu, vhodnou pro jachting a jiné druhy sportů s výjimkou provozování motorových lodí, což je zde zakázáno. Přepravu návštěvníků po přehradním jezeře zajišťuje Dopravní podnik města Brna (od května 1946) prostřednictvím šesti motorových lodí Praha, Veveří, Dallas, Bratislava, Brno a Pionýr, které s několika zastávkami směřují (po delší trase) od bystrckého Přístaviště až k Veverské Bítýšce. Lodní doprava je v rámci plavební sezóny na přehradě od jara do podzimu.

Centrem přehrady je bezesporu Přístaviště s přilehlými oblíbenými plážemi na Rakovci. Ze zastávky MHD „Bystrc-Přístaviště“ se dá pohodlně dostat po ulici Přístavní, lemované bufety, restauracemi a stánky, až na parkoviště pod hotelem Santon. Odtud míří pěšina přímo k vlastnímu přístavišti lodní dopravy, kde se většinou začíná plavba po přehradě. Nalevo vede cesta (mimo jiné červená turistická značka) kolem budovy loděnic DPMB a minigolfového hřiště až k Rakovci. Napravo od parkoviště pokračuje silnice kolem Panské horky (264 m n. m.) až k hrázi. Pod ní leží menší vodní elektrárna a přírodní památka Skalky u přehrady (rozdílná rostlinná společenství na levém, osluněném, a pravém, zastíněném, břehu hráze). Na druhém břehu silnice pokračuje kolem památníku Františka Šikuly směrem k Sokolskému koupališti a Osadě s odbočkou ke Kníničkám.

Ostatní okolí přehrady má dosti hustou síť značených cest, které turisty dovedou do středu lesnatých oblastí (např. Podkomorské lesy) i do jiných významných míst. Průběžná silnice prochází po severozápadním okraji přehrady kolem Rakovce, Kozí horky (po Rakovci asi nejoblíbenější pláž, s půjčovnou loděk, stanicí záchranné služby a speciální pláží pro děti a neplavce), Rokle, chatové oblasti Jelenice, Obory, hradu Veveří a dále do Veverské Bítýšky. Podél silnice je několik vhodných parkovišť a míst ke koupání i sportovnímu vyžití (tedy již zmíněná Rokle, Kozí horka a další, na druhém břehu je to hlavně Osada a Sokolské koupaliště).

 

Rokle

Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna. Nachází se na severozápadě města a dnes zabírá území městských částí Bystrc a Kníničky. Brněnská přehrada byla vybudována na řece Svratce v letech 1938-1941 citlivým vsunutím do zdejší lesnaté a skalnaté krajiny proti záplavám. Posledních 5 km vytváří velkou vodní plochu, vhodnou pro jachting a jiné druhy sportů s výjimkou provozování motorových lodí, což je zde zakázáno. Přepravu návštěvníků po přehradním jezeře zajišťuje Dopravní podnik města Brna (od května 1946) prostřednictvím šesti motorových lodí Praha, Veveří, Dallas, Bratislava, Brno a Pionýr, které s několika zastávkami směřují (po delší trase) od bystrckého Přístaviště až k Veverské Bítýšce. Lodní doprava je v rámci plavební sezóny na přehradě od jara do podzimu.

Centrem přehrady je bezesporu Přístaviště s přilehlými oblíbenými plážemi na Rakovci. Ze zastávky MHD „Bystrc-Přístaviště“ se dá pohodlně dostat po ulici Přístavní, lemované bufety, restauracemi a stánky, až na parkoviště pod hotelem Santon. Odtud míří pěšina přímo k vlastnímu přístavišti lodní dopravy, kde se většinou začíná plavba po přehradě. Nalevo vede cesta (mimo jiné červená turistická značka) kolem budovy loděnic DPMB a minigolfového hřiště až k Rakovci. Napravo od parkoviště pokračuje silnice kolem Panské horky (264 m n. m.) až k hrázi. Pod ní leží menší vodní elektrárna a přírodní památka Skalky u přehrady (rozdílná rostlinná společenství na levém, osluněném, a pravém, zastíněném, břehu hráze). Na druhém břehu silnice pokračuje kolem památníku Františka Šikuly směrem k Sokolskému koupališti a Osadě s odbočkou ke Kníničkám.

Ostatní okolí přehrady má dosti hustou síť značených cest, které turisty dovedou do středu lesnatých oblastí (např. Podkomorské lesy) i do jiných významných míst. Průběžná silnice prochází po severozápadním okraji přehrady kolem Rakovce, Kozí horky (po Rakovci asi nejoblíbenější pláž, s půjčovnou loděk, stanicí záchranné služby a speciální pláží pro děti a neplavce), Rokle, chatové oblasti Jelenice, Obory, hradu Veveří a dále do Veverské Bítýšky. Podél silnice je několik vhodných parkovišť a míst ke koupání i sportovnímu vyžití (tedy již zmíněná Rokle, Kozí horka a další, na druhém břehu je to hlavně Osada a Sokolské koupaliště).

 

Sokolské koupaliště

Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna. Nachází se na severozápadě města a dnes zabírá území městských částí Bystrc a Kníničky. Brněnská přehrada byla vybudována na řece Svratce v letech 1938-1941 citlivým vsunutím do zdejší lesnaté a skalnaté krajiny proti záplavám. Posledních 5 km vytváří velkou vodní plochu, vhodnou pro jachting a jiné druhy sportů s výjimkou provozování motorových lodí, což je zde zakázáno. Přepravu návštěvníků po přehradním jezeře zajišťuje Dopravní podnik města Brna (od května 1946) prostřednictvím šesti motorových lodí Praha, Veveří, Dallas, Bratislava, Brno a Pionýr, které s několika zastávkami směřují (po delší trase) od bystrckého Přístaviště až k Veverské Bítýšce. Lodní doprava je v rámci plavební sezóny na přehradě od jara do podzimu.

Centrem přehrady je bezesporu Přístaviště s přilehlými oblíbenými plážemi na Rakovci. Ze zastávky MHD „Bystrc-Přístaviště“ se dá pohodlně dostat po ulici Přístavní, lemované bufety, restauracemi a stánky, až na parkoviště pod hotelem Santon. Odtud míří pěšina přímo k vlastnímu přístavišti lodní dopravy, kde se většinou začíná plavba po přehradě. Nalevo vede cesta (mimo jiné červená turistická značka) kolem budovy loděnic DPMB a minigolfového hřiště až k Rakovci. Napravo od parkoviště pokračuje silnice kolem Panské horky (264 m n. m.) až k hrázi. Pod ní leží menší vodní elektrárna a přírodní památka Skalky u přehrady (rozdílná rostlinná společenství na levém, osluněném, a pravém, zastíněném, břehu hráze). Na druhém břehu silnice pokračuje kolem památníku Františka Šikuly směrem k Sokolskému koupališti a Osadě s odbočkou ke Kníničkám.

Ostatní okolí přehrady má dosti hustou síť značených cest, které turisty dovedou do středu lesnatých oblastí (např. Podkomorské lesy) i do jiných významných míst. Průběžná silnice prochází po severozápadním okraji přehrady kolem Rakovce, Kozí horky (po Rakovci asi nejoblíbenější pláž, s půjčovnou loděk, stanicí záchranné služby a speciální pláží pro děti a neplavce), Rokle, chatové oblasti Jelenice, Obory, hradu Veveří a dále do Veverské Bítýšky. Podél silnice je několik vhodných parkovišť a míst ke koupání i sportovnímu vyžití (tedy již zmíněná Rokle, Kozí horka a další, na druhém břehu je to hlavně Osada a Sokolské koupaliště).

 

PŘEJI KRÁSNĚ PROŽITÝ DEN NA PRÍGLU



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.