Blansko

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 25. 11. 2010

Plavecký bazén a aquapark Blansko Krytý plavecký bazén je propojen s venkovním koupalištěm, jehož součástí je i aquapark. Venkovní část areálu s bazénem 50×25 m, ve kterém najdete čtyři plavecké dráhy, 3 skokanské můstky, divokou řeku s houpacím bazénkem uprostřed, 55 m dlouhý tobogán, 14,5 m dlouhou skluzavku, bublinkovou masážní lavici, 4 vodní trysky ve stěně bazénu, 3 chrliče vody, vodní hřib a 2 dnové výrony vody. Je zde dětský bazének sestavený ze 2 propojených bazénků o průměru 4 a 6 m s vodním hřibem. V obou venkovních bazénech je vyhřívaná voda. V druhé části areálu je široká písečná pláž s dětským hřištěm a 2 plážové volejbalové kurty. Kolem bazénu jsou betonové a travnaté odpočinkové plochy.


 Blansko

 

Město Blansko je výchozím bodem pro návštěvníky Moravského krasu, světoznámé krasové lokality s četnými jeskyněmi a známou propastí Macochou. Zámek nad centrem města vznikl renesanční přestavbou pozdně gotického objektu, stojícího na místě středověké tvrze. Důležitým předělem bylo pro zámek jeho nabytí hrabaty Salm-Reifferscheidty. Po roce 1766 se postupně Blansko stává střediskem rozvíjející se železářské výroby. Později byl čtyřkřídlý zámek upraven pro umístění úřadů a jako letní sídlo, kde Salmové vítali pozoruhodné osobnosti vědy a umění 19. století.

 

Hrad

Severovýchodně od města Ústí nad Labem vypíná se z Blanských hor vysoká a strmá hora řečená Blansko po hradě, jehož zříceniny vrch její posud pokrývají.U Němců jest obyčejně pojmenování Blankenstein a tak se nazýval po většině i u Čehův." 
(August Sedláček: Hrady zámky a tvrze české XIV.)

Poloha objektu:
Zřícenina hradu Blansko stojí asi 6 km severovýchodně od města Ústí nad Labem v dnešním Ústeckém kraji.Nejbližší obcí je Blansko cca 0,5km severovýchodně od hradu, dále Mirkov cca 1 km jihovýchodně a Ryjice cca 2 km jižně. 

Přístup k objektu:
Autem: Autem se k hradu nejlépe dostanete pojedete-li po silnici E442 (buď od Ústí nad Labem, nebo od Děčína) a v obci Neštěmice odbočíte na vedlejší silnici a pak stoupáte podél Neštěmického potoka až na sídliště Skalka. Těsně před sídlištěm odbočíte na vedlejší silnici směr Mírkov a po ní vystoupáte až k již zmíněné obci Mírkov, kterou projedete a stále stoupáte po silnici směr obec Blansko. U vzrostlého stromu se závorou je odbočka doleva. Zde necháte auto a poté pokračujete cca 300 m pěšky kolem bývalé krčmy až na hrad.

Místem stavby hradu se stal osamocený vrch, mezi obcemi Blansko a Mírkov z jižní strany chráněný hlubokým a strmým údolím Neštemického potoka. Stavba zabrala celý jeho vrchol a vytvořila tak zhruba oválné jádro hradu o rozměrech 80x45 m.

Přístupová cesta vedla od východu a poblíž východního okraje jsou dodnes patrny dvě plošiny - oválná a čtverhranná. Zřejmě zde stávali stavby a opevnění, které bylo pravděpodobně jen dřevěné. Dále cesta mírně stoupá podél východní hradby až k místu vstupu do jádra hradu. Ten je dodnes předmětem sporu.

Jednou variantou je, že cesta obcházela jihozápadní část hradu a končila na malé plošině (bastion) odkud vedl můstek podél hradby až do brány, která je umístěna mirně našikmo. Druhá varianta je, že cesta se nestáčela ke zmíněné plošině, ale vedla přímo do hradní brány umístěné v soutěsce mezi dvěma skalami (dnešní vstup do hradu). Tuto variantu podporuje fakt, že nad ní byla dnes již neexistující polookrouhlá bašta, která mohla bránit vstup do hradu.

Hrad vznikl někdy kolem roku 1400. Místo, kde hrad nyní stojí patřil před rokem 1393 pánům z Lungvic

V devadesátých letech 13. stol. dospěly děti děčínského pána Jana Gasta z Vartemberka. Když se roku 1392 dělili o majetek druhorozený syn Václav získal vsi Neštěmice a Povrly. Poté získal zřejmě koupí od bratrů z Lungvic jejich hrad Mojžíř. Protože neměl vlastní sídlo a skromný hrad Mojžíř nevyhovoval mocenským ambicím rozhodl se pro stavbu nového hradu v Mojžířském panství. Stavba rychle pokračovala a tak se už roku 1401 Václav z Vartemberka píše s přídomkem "Herr vff Blankenstein (tj. pán na Blansku).

 

 

 

Plavecký bazén a aquapark Blansko

Krytý plavecký bazén je propojen s venkovním koupalištěm, jehož součástí je i aquapark. Venkovní část areálu s bazénem 50×25 m, ve kterém najdete čtyři plavecké dráhy, 3 skokanské můstky, divokou řeku s houpacím bazénkem uprostřed, 55 m dlouhý tobogán, 14,5 m dlouhou skluzavku, bublinkovou masážní lavici, 4 vodní trysky ve stěně bazénu, 3 chrliče vody, vodní hřib a 2 dnové výrony vody. Je zde dětský bazének sestavený ze 2 propojených bazénků o průměru 4 a 6 m s vodním hřibem. V obou venkovních bazénech je vyhřívaná voda. V druhé části areálu je široká písečná pláž s dětským hřištěm a 2 plážové volejbalové kurty. Kolem bazénu jsou betonové a travnaté odpočinkové plochy.

 

Rodinný Wellness hotel který se nachází v Blansku s panoramatickým výhledem leží v krásném přírodním prostředí nad městem Blansko. Nachází se v zalesněné městské části Češkovice, 3 km od centra města a nového aquaparku. Hotel nabízí plnohodnotné využití volného času za každého počasí. Je ideálním výchozím místem pro turistiku a cykloturistiku v Moravském Krasu i okolí Blanska.

Hostům hotelu  je nabízeno ubytování v 58 pokojích (134 lůžek) dvou kategorií. Pokoje PANORAMA CLASSIC jsou vybaveny nově zrekonstruovaným sociálním zařízením s fény, TV se satelitním příjmem, telefonem a většinou balkónem. Stejné kategorie jsou i rodinná studia (2 dvoulůžkové pokoje se společným hlavním vchodem a společným sociálním zařízením po kompletní rekonstrukci, TV a telefon na obou pokojích). Druhou možností je 17 pokojů kategorie PANORAMA SUPERIOR ve zcela novém hotelovém patře, které odpovídají čtyřhvězdičkovému standardu a jsou vybaveny TV se satelitním příjmem, telefonem, lednicí, trezorem, sociálním zařízením a balkónem s exkluzivním výhledem do údolí a na vzdálené horizonty. V letech 2009 - 2010 bylo postupně zrekonstruováno 27 pokojů v rámci tzv. "SPA křídla", které jsou označeny jako PANORAMA CLASSIC NEW.

Hotelová restaurace Wellness hotelu nazvaná Češkovický hostinec působí jako tradiční vesnická hospůdka s dřevěným interiérem a je rozdělena do tří prostor: Loveckého salónku, Žlutého salónku a hlavní restaurační místnosti s výčepem a snídaňovým bufetem. Maximální kapacita je 120 míst k sezení. Od května do října je navíc v provozu letní terasa se skříňovým a lávovým grilem (krytá část zahradní restaurace má kapacitu 40 míst) a obsluhovaný venkovní prostor kolem ohniště v atriu hotelu s prostorem pro více než 100 hostů.

K odpočinku a relaxaci slouží tenisový kurt, volejbalové hřiště, venkovní bazén (5,5 x 12 m), cvičná tenisová zeď s košem na streetball, ruské kuželky, ping-pong, kulečník, posilovna, půjčovna horských kol a nově otevřené wellness centrum "VitaLine" (bazén se slanou vodou s protiproudem, finská a parní bylinná sauna, infra sauna, whirlpool, solární louka a Kneippova šlapací koupel). Wellness centrum doplňují balneo procedury: lymfodrenáž, rašelinové a parafínové zábaly, klasické masáže, aromamasáž, masáž lávovými kameny, detoxikace, suchá uhličitá koupel, masáž na hydromasážním lůžku a další.

Pro nejmenší je připraven "Dětský ráj" (houpadla, skluzavka, houpačky, odrážedla, pískoviště, dětské hry a hračky). Po celé letní prázdniny jsou v hotelu Panorama*** zdarma připraveny podvečerní programy pro děti i rodiče a za hotelem u přírodního rybníka také zookoutek s kozami a ovečkou. V hotelu je možné bezplatně uschovat vlastní kola, přijmout doporučení na některý z mnoha turisticky zajímavých cílů v okolí nebo se na nedalekých farmách projet na koni.

 

První písemná zmínka o Blansku je z roku 1360. Od konce 14. století byla osada součástí panství Nové Hrady, s nímž sdílelo společné osudy. V roce 1446 byla vytyčena mezní smlouva mezi Blanskem a Soběnovem. První zmínka o kostele sv. Jiří je z roku 1359, v roce 1735 byl gotický kostel barokně přestavěn a upraven. Vedle kostela byla roku 1857 postavena rozlehlá fara a školní budova roku 1858. Obyvatelé byli výhradně zemědělci. Pěstovali zelné a řepné rostliny, žito, ječmen, oves a brambory. Několik obyvatel vesnice se zabývalo plavením dřeva. V roce 1850 mělo Blansko 570 obyvatel a kolem roku 1970 zde žilo asi 280 obyvatel.

 

Památkové objekty v obci 

kostel sv. Jiří - původně gotický, barokizován v 17. a 18. století

nedaleko osady se nachází zřícenina hradu Sokolčí

 

Přeji krásně prožitý den v Blansku



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.