Sto let Městského divadla ve Státním okresním archivu

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 17. 11. 2009

U příležitosti významného výročí vzniku budovy Městského divadla v Pardubicích připravuje Státní okresní archiv Pardubice ve spolupráci s Východočeským divadlem výstavu, která návštěvníky provede stoletou historií pardubického divadla.



Expozice představí stavební vývoj budovy prostřednictvím plánů a související stavební dokumentace, připomene tradici Spolku divadelních ochotníků, který v našem městě působil již ve druhé polovině 19. století, a také účinkování divadelních společností v Pardubicích.

Samotný vývoj uměleckého souboru Východočeského divadla zdokumentují nejen písemnosti, bohatý fotografický materiál, plakáty a drobné tisky, ale také kostýmy, rekvizity a kulisy z divadelních inscenací. Pozornost bude též zaměřena na významné umělecké osobnosti, jež jsou s pardubickou divadelní historií spjaty, např. na Valerii Kaplanovou, jejíž osobní fond je v pardubickém archivu uložen.


Opomenuta nebude ani společenská funkce divadla, které ve zlomových obdobích minulého století sehrálo nejednou významnou úlohu, protože divadelní prostředí na určitý „duch doby“ vždy reagovalo.

 


V rámci výstavy Sto let Městského divadla v Pardubicích bude probíhat stejnojmenná soutěž pro žáky základních škol, umístění v této soutěži bude odměněno zajímavými cenami.
Expozici mohou zájemci navštívit ve výstavních prostorách Státního okresního archivu Pardubice na Bělobranském náměstí 1 od 12. listopadu do 10. prosince 2009, a to ve všedních dnech od 10 do18 hodin a o víkendech či ve svátek od 14 do 18 hodin.
Mgr. Linda Kučerová
 



Autor: alysia

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.