Královský hrad Zvíkov

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 26. 11. 2010

Mohutný hrad byl založený ve 13. století rodem Přemyslovců, byl renesančně upraven a od 17. stol. využíván jako hospodářský objekt. Na začátku 19. století je Zvíkov považován za zříceninu. Od roku 1840 byl postupně zrekonstruován rodem Schwarzenbergů.


 Královský hrad Zvíkov

Královský hrad naleznete nad soutokem dvou řek Vltavy a Otavy nedaleko vesnice Zvíkovské Podhradí v Jihočeském kraji. Mohutný hrad byl založený ve 13. století rodem Přemyslovců, byl renesančně upraven a od 17. stol. využíván jako hospodářský objekt. Na začátku 19. století je Zvíkov považován za zříceninu. Od roku 1840 byl postupně zrekonstruován rodem Schwarzenbergů.

 

 

Vstup do hradu vede přes kamenný most z 18. století Píseckou branou. Příkop byl uměle vytesán do skály již v 15. století a byl postupně upravován. Pak byl postaven most kamenný, který byl původně opatřen padacím mostem. Na mostě stojí kaplička Sv. Jana Nepomuckého z 18. století.
 
Historie hradu
Dominantou a nejstarší dochovanou stavbou hradního areálu je masivní čtverhranná věž která se nazývá Hlízová a je vyrobená z bosovaných kvádrů.Věž kdysi plnila funkci nárožního objektu, a k němu se z obou stran měla přimykat palácová křídla. Za krále Václava I. bylo postaveno křídlo pod kaplí, a za vlády Přemysla Otakara II byl postaven Královský palác. Zvíkov se stal nepravidelným palácovým komplexem, ze všech stran obestavěným přízemními křídly s množstvím nádherných místností. Všechny stavby byli propojeny monumentálními klenutými arkádovými ochozy. Na severu i na západě byly obytné místnosti, na východní straně stál reprezentační sál se šesti poli křížových kleneb. Na jižní straně hradu stojí hradní kaple sv. Václava, které jsou nejkrásnějšími prostory české rané gotiky. Na jižní straně stojí mohutná útočištní věž bergfrit, kde na straně očekávaného útoku byla protažena v mohutný břit.
 
 
Úzká ostrožna nad soutokem řek Vltavy a Otavy byla od pradávna osídlená. Vynikající obranné možnosti skalnatého ostrohu s takřka kolmými stěnami s přístupem pouze po úzké šíji si uvědomovali i poslední Přemyslovci, kteří zde založili jeden z nejdůležitějších a nejvýstavnějších českých královských hradů. Jeho počátky nejsou doloženy písemnými prameny. Nejprůkazněji je historie postupného budování Zvíkova spjata s dobou vlády Václava I., kdy je roku 1234 poprvé uváděn zvíkovský purkrabí Konrád z Janovic. K založení hradu, který je později znám i pod módním německým jménem Klingenberg, zřejmě došlo nedlouho předtím, patrně ještě koncem vlády krále Přemysla Otakara I.
 
Nejstarší dochovanou stavbou hradního areálu je masivní čtverhranná věž z bosovaných kvádrů, které jí daly jméno – Hlízová. Tato náročná, v přízemí i patře klenutá věž byla zamýšlena jako nárožní objekt, k němuž se z obou stran měla přimykat palácová křídla. Za vlády krále Václava I. bylo postaveno křídlo pod kaplí. Dnešní půdorysnou podobu a výstavnost získal vnitřní, tzv. Královský palác, za vlády Přemysla Otakara II. Tehdy se stal pětibokým, lehce nepravidelným palácovým komplexem, ze všech stran obestavěným patrovými křídly s množstvím nádherných místností, poskytujících královskému dvoru patřičný komfort. K propojení jednotlivých obytných i reprezentačních místností sloužil monumentální klenutý arkádový ochoz. V severním a západním křídle byly obytné místnosti, východní křídlo vyplňoval velký reprezentační sál se šesti poli křížových kleneb. V patře jižního křídla vznikla jedna z nejkrásnějších prostor české rané gotiky – hradní kaple sv. Václava. 
 
Královská stavební huť se podílela i na budování vnějšího opevnění. Jižní přístupovou stranu zpevnila mohutná útočištní věž – bergfrit, která byla na straně očekávaného útoku protažena v mohutný břit. Na rozdíl od většiny soudobých hradů byl Zvíkov hradem průchozím. Od jihu se do něj vcházelo čtverhrannou Píseckou branou, chráněnou ještě padacím mostem, od severu pak branou Železnou, tvořenou portálem v mohutné hradbě. 
 

Expozice a prohlídka hradu

Hradem si procházíte sami bez průvodce, všude jsou šipky po kterých se jde a dostanete knížečku, kde se vše dozvíte a také jsou všude texty jak v češtině, tak i v jiných jazycích a můžete se vydat na prohlídkový okruh.

Královský palác - 
V přízemí jsou ve vitrinách vystaveny archeologické nálezy a na maketě hradu lze sledovat fortifikační systém areálu. Můžete vystoupit na arkádový obnovený ochoz. Na stěnách ochozu se nacházejí zbytky původních maleb.
Královské ložnice - 
Ložnice byly po sesutí zdiva upraveny jen jako terasy, z nichž můžete sledovat údolní kotlinu, zatopenou přehradou.
Služební místnost - 
Tato místnost byla původně spojena s královskými ložnicemi.
Jídelna - 
Vstup do Erbovní světnice která částečně představuje zařízení středověkého interiéru. Místnost je renesančně upravena a nad jedním z oken je vytesaný letopočet 1561.
Rytířská síň - 
Tento sál je jeden z největších hradních prostor a byl upraven do původní gotické podoby. Nábytek dotváří podobu interiérů. Síň sloužila k slavnostnímu přijímání význačných hostů.
Přípravna - 
Přípravna byla kdysi obložena dřevem. Je to místnost s valenou klenbou a byla zařízena jako místo, kde se upravovalo jídlo před vnesením do Rytířského sálu. 
Taneční síň -
Tato místnost je zdobena freskami s výjevem zasedání čtyř kurfiřtů.
Korunní síň - 
V této místnosti byly prý před dostavbou Karlštejna ukryty české korunovační klenoty. Dnes je zde instalován skříňový pozdně gotický oltář.
Kaple sv. Václava - 
Na kamenné gotické menze je umístěn fragment pozdně gotického oltáře s řezným reliéfem Oplakávání Krista od Mistra Zvíkovského Oplakávání. Patří k nejcennějším a nejkrásnějším místům na Zvíkově.
Hlízová věž - 
Vrchol věže je přístupný. Je to ideální vyhlídka na areál, obě řeky a zalesněné okolí hradu. 
Zbrojnice -
Tři místnosti a předsíň patří k nejstarším na hradě a vznikly asi ve 40. letech 13.století.
 
Ke konci přemyslovské vlády hrad spravoval Bavor III. ze Strakonic jako jediný purkrabí a dohlížel i na činnost královské stavební huti. Zavražděním krále Václava III. roku 1306 vymřel rod Přemyslovců po meči a hrad se dostal do zástavní držby Jindřicha z Rožmberka. Teprve roku 1337 vykoupil markrabí Karel Zvíkov ze zástavní držby a dal hrad důkladně opravit. Tehdy již měl hrad i hradbami opevněné podhradí s vlastním kostelem sv. Mikuláše. 
 
Za husitských válek byl roku 1429 Zvíkov po čtyři měsíce obléhán husitskými vojsky. Ačkoli se průlom hradeb nepodařil, byly budovy střelbou značně poškozeny. Brzy poté směnil císař Zikmund Zvíkov s Oldřichem z Rožmberka za jiné rožmberské majetky a nový majitel dosadil na Zvíkov svého nejschopnějšího purkrabího Mikuláše Krchlebce. Poškození hradu si vyžádalo rozsáhlé opravy hradebního systému a pro zvýšení obrany.
 
 
Historie hradu Zvíkova je od počátku spjata s královským rodem Přemyslovců. První krok k založení pravděpodobně uskutečnil Přemysl Otakar I. (1197-1230), který roku 1226 vyměnil tzv. oujezd Oslovský, patřící do majetku kláštera v Doksanech, za šest jiných vesnic. Získal tak do vlastnictví i skalnatý ostroh, na kterém byl hrad vybudován. Zvíkov patří k nejpřednějším stavbám české středověké světské architektury. Nejprůkazněji je historie postupného budování doložena za vlády Václava I. (1230-1253). Roku 1234 musel být již hrad zčásti vystavěn, protože je v písemných pramenech uveden jako jeho purkrabí Konrád z Janovic. Král Václav I. často a rád pobýval na Zvíkově. Když v červenci 1247 mladý kralevic Přemysl Otakar zdvihl proti svému otci odboj, zůstal Václavovi I. věrný pouze hrad Zvíkov spolu s Loktem a Mostem. Na Zvíkově také Václav I. přijal poselstvo odbojného syna a české šlechty, vedené pražským biskupem Mikulášem, a dal je uvěznit ve věži. V další výstavbě hradu pokračoval jeho syn Přemysl Otakar II. (1253-1278), který šťastně zvolil za purkrabího Hirzu, jehož jmenoval na Zvíkov roku 1250. Tehdy začala na Zvíkově hlavní výstavba tzv. královského paláce a opevnění. Stavební huť budující Zvíkov pracovala zároveň i na dalších stavbách v královském městě Písku a v Myšenci. 
 
Roku 1306 vymřel rod Přemyslovců po meči a hrad byl podstoupen Jindřichu z Rožmberka. Největší slávu získal hrad za vlády Karla IV.(1346-1378), který jej dal důkladně opravit a rád v něm i pobýval. Do dostavby hradu Karlštejna sloužil Zvíkov i jako dočasné útočiště korunovačních klenotů. Ztrátou této výlučnosti klesl význam Zvíkova jako předního královského hradu a ten začal často měnit majitele. V zástavním držení se vystřídaly především dva mocné rody – páni z Rožmberka a páni ze Švamberka. 
 
V husitských válkách byl hrad roku 1429 obléhán Tábory (v té době byl hrad v držení císaře Zikmunda), nebyl však dobyt. Roku 1437 získal hrad opět Oldřich z Rožmberka, vůdce katolické šlechty. Charakter královského hradu si Zvíkov udržel až do třetí třetiny 16. století, kdy byl prodán pánům ze Švamberka (v roce 1575 byl zanesen prodej Maxmiliánem II. do Desek zemských). Švamberkové provedli na chátrajícím hradě rozsáhlé renesanční úpravy, které však původní charakter stavby nenarušily. Vynikající pevnostní systém hradu umožnil odolávat útočníkům i za třicetileté války. Teprve během roku 1622 se zvíkovská posádka vzdala přesile a hrad byl císařským vojskem vyrabován a zpustošen.
 
Roku 1623 získali hrad Eggenberkové a po jejich vymření roku 1719 přešel do vlastnictví Schwarzenbergů. Po rozdělení rodu na dvě větve (1790) přešel Zvíkov do vlastnictví mladší (tzv. sekundogeniturní) větve, zastoupené maršálem Karlem I. Schwarzenbergem, sídlícím na blízkém Orlíku. Teprve tehdy bylo přistoupeno k rozsáhlým zajišťovacím pracím: nejdříve byla opravena kaple a zachráněny pozdně gotické malby, ale stav zdiva královského paláce byl již natolik špatný, že se roku 1829 zřítila Nová brána, poté následoval sesuv části paláce nad řekou. Proto byla po roce 1880 zahájena rekonstrukce královského paláce i hradeb. Původní kamenné prvky mají lehce narůžovělou barvu a jsou od nově vsazených částí snadno rozeznatelné. Práce byly ukončeny na přelomu 19. a 20. století a Zvíkov se stal opět skvostem českého stavitelského umění. Hrad zůstal majetkem Schwarzenbergů do roku 1948. 
 
Divadelní a šermířská vystoupení, výstavy, případně koncerty se pořádají hlavně v období letních prázdnin. 
 

Stavba obranné věže s břitem - Hlásky, dříve zvané také „okrouhlá“, byla zahájena někdy po polovině 13. století. Na jižní straně, odkud mohl hrozit útok dobyvatelů s metacími a později střelnými zbraněmi, je ostrý, stěny zesilující břit. Kamenné koule dopadaly pod ostrým úhlem a sklouzávaly bez vážného poškození zdiva.

Podobný typ věže se objevuje i ve Strakonicích. Svou roli nehrála jen nevelká vzdálenost obou lokalit, ale i to, že na místě zvíkovských purkrabích se v téže době opakovaně objevují Bavorové ze Strakonic. Věže jsou podobné, jenom břit je řešen odlišným způsobem. Ve Strakonicích odebráním hmoty a na Zvíkově přidáním.

Věž byla přístupná po žebříku nebo strmém schodišti v úrovni prvního patra. Dnes můžeme na severní straně vidět dochovaný portál s krakorci, vchod v přízemí je novodobý (v roce 1812 byl proražen při opravě věže). Mezi prvním a druhým patrem je kamenné schodiště zbudované v síle zdi. Výš se stoupá po dřevěných schodech. V úrovni třetího patra býval na dochovaných kamenných krakorcích dřevěný ochoz. Původní zakončení věže neznáme. Roku 1554 nechal Jindřich starší ze Švamberka věž zvýšit o čtvrté patro a zřídit místnost pro hlásného. Úpravy prováděl Honz Vlach. Dva erby umístěné v této výšce patří Jindřichovi st. ze Švamberka (tesaný znak – labuť) a jeho ženě Elišce z Rožmberka (malovaný znak – růže).
Celková výška Hlásky je 32 m, do horního patra se vystoupá celkem po 109 schodech, síla stěn v přízemí je 2,80 m.

 

HLÍZOVÁ VĚŽ 

Patří svojí podobou v českém prostředí k ojedinělým realizacím, a snad proto vyvolávala tolik otázek, dohadů – legend. Jde o nejstarší zachovalou stavbu v areálu hradu, její vznik se přibližně klade do doba kolem roku 1230. Má čtvercový půdorys, vysoká je 20 m, síla zdí je 3,5 m. Její charakteristickou podobu vytváří 44 vrstev hrubě opracovaných kvádrů – hlíz. Pro barvu kamene se jí někdy říkalo „Černá“. Ještě počátkem 20. století se bylo možné setkat s myšlenkou, že jde o památku z 2. století n.l., pozůstatek po germánských kmenech (odtud „Markomanka“). 

Dodnes dobře viditelné kamenické značky se objevují nejen na Zvíkově, ale i na dalších místech kde pracovala zdejší stavební huť (např. královský hrad, most a farní kostel v Písku). Lidé ve své obrazotvornosti v nich byli ochotni spatřovat spíše tajemné runové písmo. 
K místnosti v patře se pojí dvě „skutečnosti“ – do dostavby Karlštejna v ní měly být uloženy korunovační klenoty a tady měl působit Zvíkovský rarášek, který strašil v noci odpočívající. 

 

 

Červená věž je ze zvíkovských věží nejméně nápadná. Nemá věhlas a výlučnost Hlízové věže, nemá ani tak výraznou a nepřehlédnutelnou polohu jako Hláska. Ztrácí se téměř pod horizontem a ve vzrostlé okolní zeleni, čtverhranná stavba s novodobou střechou postrádá jakékoliv výraznější stavební detaily, které by ji jako objekt dělaly zajímavější. Tomu odpovídá i míra jejího poznání, v dostupné literatuře se její datování a stáří pohybuje v rozmezí 13.-15.století, díky čemuž se liší i názory na její funkční využití při obraně hradu.
Jako příklad různých přístupů k datování postačí tři krátké citace a ukázky.
D.Líbal, 1966 - „Tzv. Železnou branou z r. 1440, chráněnou hranolovou věží, Červenou či Hladomoří, z 2.poloviny 13.století, vstupuje se do vnějšího severního nádvoří.“
T.Durdík, 1998 - „14.století zřejmě přidalo do organismu hradu pouze zataženou čtverhrannou Červenou věž…“
D.Menclová, 1972 - „1.zprávy o stavbě jsou už z r. 1431… V r.1436 se stavba chýlí ke konci, protože se dláždí hradební ochoz…“

Věž je asi 8,5 m široká, výška zděné části je 20 m, tloušťka zdí je 2 m, postavena je z lomového kamene. Měla tři vstupy, první byl ve výšce 6m na východní straně (dnes zazděný), druhý výše položený vchod je z půdy sousedního stavení, na západní straně je patrný zazděný vstup na ochoz a přilehlé hradby. Spodní patro sloužilo jako vězení, do kterého byli vězni spouštěni, proto se dříve věž označovala jako Hladomoří. V úrovni druhého patra je částečně dochovaná křížová klenba. Věž roku 1751 vyhořela, až do počátku 20.století zůstala nezastřešená - i to výrazně přispělo k tomu, že až na drobné výjimky chybí původní uspořádání a členění vnitřku věže. Přízemí je zasypáno sutí.

 

Zvíkovské sklepení, které je součástí prohlídkové trasy, nemůže být přístupné v celém rozsahu. Nejspodnější sklepní patro má velmi nízké stropy, a proto lze do něj pouze nahlížet přes kovovou mříž

 

KAPLE SV. VÁCLAVA
patří k nejcennějším, nejkrásnějším místům na Zvíkově. Zatímco jiné části paláce musely být ve větší míře opravovány či rekonstruovány, tato jižní partie přiléhající k Hlízové věži přečkala i velmi nepříznivá období a nebyla výrazněji narušena. Celý královský palác se stavěl asi 20 let v období let 1250-1270 a právě kaplí byla výstavba paláce ukončena. Stavebně se dochovala v podobě, jakou měla právě ve 13.st. Bylo to v období vlády Přemysla Otakara II. (král železný a zlatý) a celou svojí podobou měla kaple dokazovat velikost královské moci. Nešlo jen o významné místo, jaké kaple měla v rámci celé hradní architektury, ale i o symboly, detaily, kterými se neopomněla sláva krále zdůraznit. Tak např. na mnoha dlaždicích, které původně pokrývaly podlahu kaple a sakristie, jsou po obvodu nápisy v němčině, jejichž smysl, věnování jsou průkazné:“lev jmenuji se, mne nosí v štítu král země české“, „to líbí se mi velmi, král jest okrasa, ctnost a blaho“, nebo „Králi, ty jsi pokoje skála, tak praví jméno tvé“.
Tato empora (balkon, kůr) sloužila význačným hostům, kteří se účastnili bohoslužby.
Zřejmě před dostavbou této části hradu plnila roli soukromé kaple sousedící sakristie, protože je v ní vybudována oltářní menza a svatostánek, což u místa sloužícího pouze jako zázemí kostela není obvyklé.
Bohatá malířská výzdoba není původní, vznikla někdy po roce 1473 a je dílem anonymního malíře. Ten se inspiroval hlavně novozákonními postavami a příběhy, převládají zobrazení apoštolů

Netopýři zimující ve sklepích hradu Zvíkov

Kromě přirozených zimních úkrytů (např. jeskyně, dutiny ve stromech, skalní štěrbiny) využívají netopýři k zimování i lidských staveb. K typickým zimním úkrytům patří rozsáhlá sklepení historických staveb, především hradů. V České republice má monitoring zimovišť netopýrů více než padesátiletou tradici a v současnosti je jich víceméně pravidelně každoročně monitorováno zhruba 900 a hlavním koordinátorem je Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON). Sčítání probíhá vždy na přelomu ledna a února a netopýři jsou při něm určováni pouze vizuálně, bez jakéhokoliv vyrušování.

 

 

obec Zvíkov v okrese České Budějovice
Leží asi 5 km jižně od Lišova.
V obci se nachází tvrz Zvíkov založená roku 1406. První známý majitel byl Nedamír ze Zvíkova. Okolo roku 1550 byla tvrz prodána panství Hlubockému.

obec Zvíkov v okrese Český Krumlov
Leží 6 km vzdušnou čarou jihozápadně od přehrady Římov.
 
část obce Zvíkov, Boharyně v okrese Hradec Králové
Leží asi 5 km západně od Hradce Králové.

část obce Zvíkov, Hlavňovice v okrese Klatovy
Leží asi 4 km vzdušnou čarou západně od Petrovic na Šumavě.
Muzeum lidové architektury.

 

 

Areál hradu je přes den volně přístupný, průchozí k přístavišti. Přímo pod hradem je přístaviště lodí, odkud se můžete vydat buď na okružní plavbu nebo až na zámek Orlík. 
 
Vstupné do hradu
Dospělý - 70 kč
Děti, studenti a ZTP - 40 kč
Důchodci - 50 kč
Rodinné vstupné 180 kč
 

Hradní pověst

Vypráví se, že hrad dostal jméno Zvíkov díky řekám, které tečou dole pod ním. Zvučení jejich vln bylo prý slyšet až na hradě, a protože se ve staročeštině slovo zvuk vyslovilo jako zwiek, tak byl hrad pojmenován jako Zwiekov, proto se dnes jmenuje Zvíkov.
 
Hrad Zvíkov je národní kulturní památkou. Je přístupný z parkoviště u Zvíkovského Podhradí, cestou uvidíte krásný výhled na hrad a na Orlickou přehradu. 

 

 

 

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.