Zámek Orlík

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 28. 11. 2010

Na zámku je skoro 150 místností včetně chodeb a přilehlých prostorů. Desetina z nich je upravena k prohlídkové trase. Interiéry se s vyjímkou čtyř místností v prvním patře dochovaly v původním stavu, v jakém je Schwarzenbergové nuceně opustili v roce 1948. Zámek je vybaven cenným nábytkem, obrazy, porcelánem, lustry, sbírkou zbraní, množstvím loveckých trofejí, soubory vyznamenání a řádů, které získali předchozí majitelé za různé zásluhy.


 Zámek Orlík

 

Zámek Orlík nad Vltavou se nachází v Jihočeském kraji v okrese Písek. Zámek, původně gotický hrad ze 13. století, je jeden z nejznámějších českých zámků, který kdysi stál vysoko nad řekou, ale po vzniku Orlické přehrady se ocitl těsně nad hladinou. 

K zámku se můžete i dostat po Orlické přehradě parníkem, který k němu sváží návštěvníky z širokého okolí. Orlík je v současnosti velkým turistickým lákadlem, protože je jedním z dochovaných sídel staré rodové šlechty, ke které patřili v Čechách i Schwarzenbergové. V interiérech zámku je dokumentován jejich vliv v politice a vojenství a jejich postupné splynutí s českým národem. 
 

Historie zámku

První  písemná zmínka o Orlíku pocházejí z let 1230 - 1251, z doby vlády Václava I. Ve 14. století byl hrad rozšířen a v roce 1407 se stal majitelem hradu rod Zmrzlíků ze Svojšína. Na začátku 16. století postihl Orlík velkýpožár a poté ho koupil Kryštof ze Švamberka, který ho rozšířil a upravil na renesanční zámek. V roce 1623 se stal majetkem Eggenberků a od roku 1717 byli vlastníky Schwarzenberkové. Poté byl zámek reprezentačně upraven pro orlickou větev Schwarzenberků. V roce 1802 vyhořel, brzy ale byl znovu opraven a ještě rozšířen. V roce 1948 byl zámek znárodněn a v roce 1992 byl opět Orlík v restituci vrácen dnešnímu majiteli Karlu VII. Schwarzenberku, který v té době působil jako kancléř u tehdejšího prezidenta Václava Havla.
 
 
Původně gotický hrad Orlík byl vybudován na konci skalnatého ostrohu nad levým břehem řeky Vltavy asi šestnáct kilometrů severozápadně od Milevska. Zvláště na severu a severovýchodě, tam, kde dnes voda Orlické přehrady téměř omývá paty zámku, se ještě do konce padesátých let 20. století otevírala hluboká propast. Hrad byl dvojdílný. O podobě dnes již zcela zaniklého předhradí však nic nevíme. Jádro na konci ostrohu mělo tvar nepravidelného lichoběžníku s delší jihovýchodní stranou a zkoseným východním nárožím. Tvar čela jádra na jihozápadě byl determinován tvarem skály, jenž zde příčně přetíná přístup a stačilo ji pouze obezdít, aby vznikla čelní štítová hradba. Obranyschopnost této bariéry byla ještě zesílena okrouhlou věží Uherkou v nároží západním, věžicí (dnes polookrouhlou) v nároží jižním a mezi nimi, uprostřed hradby, vystupujícím polookrouhlým objektem, v jehož interiéru byla dokonce umístěna hradní kuchyně. Tato koncepce měla jistě svůj vzor v progresivním hradním typu – francouzském kastelu; T. Durdík pak upozornil na možnost, že řešení čela jádra hradu Orlíka má svůj vzor v královském hradu Džbánu, pocházejícím pravděpodobně ze stejné doby jako Orlík. Před čelem jádra byl vyhlouben příkop, přes nějž vedl pod věží Uherkou most k bráně. Brána do nádvoří měla podobu průjezdu vysekaného do skály. Dnes je nádvoří zcela obestavěno budovami, jejichž doby vzniku se výrazně liší. Nejdříve vznikl palác na nejchráněnějším místě nad srázem nad řekou. Ve svém severozápadním nároží vybíhal tento palác v mohutný blok zdiva, snad věžici sloužící ke kontrole řeky. Stáří křídla přiléhajícího k jihovýchodní hradbě přesně neznáme, ale soudě dle skladby prostor, může pocházet již ze 13. století. Nejstarší detail tohoto křídla – dvě pole křížové klenby v jižní části přízemí – pocházejí ze 14. století. Z obrysu jihovýchodního křídla vystupuje kaple se zevně polygonálním presbytářem. Severozápadní strana byla v době vzniku hradu patrně vymezena pouze hradbou. Jádro obíhal parkán nejasného rozsahu a datování. 16. století přineslo významné změny ve stavební struktuře objektu. Prostřední stavbu v čele jádra nahradila okrouhlá vížka a stávající palácové budovy byly přestavěny a vybaveny rozměrnými renesančními okny. Kaple v jihovýchodním křídle byla zaklenuta síťovou klenbou z doby okolo roku 1520. Největší změna však nastala na severozápadě, kde vzniklo nové palácové křídlo. Po požáru v roce 1802 dostal zámek třetí patro a úpravy vyvrcholily regotizací objektu podle projektu Bernarda Gruebera v polovině 19. století, jenž dala Orlíku jeho současnou podobu.

 

Prohlídka zámku

Na zámku je skoro 150 místností včetně chodeb a přilehlých prostorů. Desetina z nich je upravena k prohlídkové trase. Interiéry se s vyjímkou čtyř místností v prvním patře dochovaly v původním stavu, v jakém je Schwarzenbergové nuceně opustili v roce 1948. Zámek je vybaven cenným nábytkem, obrazy, porcelánem, lustry, sbírkou zbraní, množstvím loveckých trofejí,  soubory vyznamenání a řádů, které získali předchozí majitelé za různé zásluhy. 

První patro vás seznámí s historií zámku i historií větve rodu Schwarzenbergů. Malý empirový sál je součástí representačních prostor, které byly Schwarzenbergy zřízeny ve 2 patře pro příjmání významných návštěv. Ve velkém empirovém salonu je vybavení, které pochází z bývalé rakouské rezidence v Paříži. Teskův sál má unikátní kazetový strop a obložení stěn v místnosti, která sloužila jako jedna ze zámeckých jídelen. Malá zbrojnice je komorní, ale pěknou ukázkou vývoje palných zbraní. Zařízení rytířského sálu pochází převážně z období baroka, jsou zde krásná kachlová kamna z roku 1642. Dále je na zámku zámecká knihovna Karla I., která původně obsahovala na osm tisíc svazků. Můžete zhlédnout čínský salónek, který je zařízen nábytkem z první poloviny 18. století. V puškové chodbě jsou vystavené lovecké trofeje a přes 300 kusů loveckých pušek.
 
Zámecké akvárium
V bezprostřední blízkosti zámku najdete akvárium s expozicí Pod hladinou Orlické přehrady a se stálou výstavou fotografií Ztracená řeka, která zachycuje Vltavu a její okolí před vybudováním Orlické přehrady. Nachází se zde i mini zoo. Vstupné 30 kč.
 
 
 
Interiér

Zámecké interiéry jsou vysoké ceny. Zahrnují nábytek, obrazy, sochy, porcelán, italskou majoliku, sklo, renesanční cín, holandské lustry, koberce, kachlová kamna, výrobky uměleckého řemesla, zbraně a četné lovecké trofeje. Posledně uvedené jsou pak umístěny zvláště v již zmíněné klenuté místnosti jihovýchodního křídla, jenž byla upravena jako lovecký sál. Zvláštní hodnotu má vybavení malého rytířského sálu s kazetovým stropem od Jana Tesky, romanticky zařízený velký rytířský sál s arkýřem, rokokový modrý salón a velký empírový salón s přiléhajícím biliárovým pokojem. Tyto prostory se nacházejí ve druhém patře; naproti tomu, 5 sálů prvního patra je věnováno období napoleonských válek a podílu orlických Schwarzenberků na vytváření politické situace v Evropě první poloviny 19. století. V jihovýchodním křídle zámku je umístěna Schwarzenberská knihovna čítající 16.000 svazků.

 
Současný stav

Zámek Orlík se dochoval v té podobě, jak byl popsán výše. U zámku se na ploše 143 ha rozprostírá rozsáhlý přírodně krajinářský park s domácími i cizokrajnými dřevinami. V západní části parku se nachází pseudogotická Schwarzenberská hrobka.

 

Historie 

První zmínka o vybírání cla na řece Vltavě pochází z roku 1253. Nad brodem řeky na cestě z Milevska do Mirovic sloužil tomuto účelu hrad, založený patrně králem okolo poloviny 13. století. První zmínky o něm z let 1287 – 1288 svědčí o tom, že mezi královskou posádkou Orlíku a lidmi pražského biskupa Tobiáše z Bechyně panovaly velmi napjaté vztahy. Docházelo i k ozbrojeným srážkám a hrad posloužil jako místo, kam se svážela kořist a kde byli drženi zajatci. První přímá zmínka o Orlíku je nicméně až v listině z roku 1357, kdy jej král Karel IV. udělil v manství Jetřichovi z Portic. Ten patřil k nejvýznamnějším postavám politické scény své doby: zastával pozice nejvyššího kancléře Království českého, probošta vyšehradského a biskupa mindenského. Jetřich z Portic postoupil Orlík s královým svolením roku 1360 svému synovci Jetřichovi mladšímu, purkrabímu na Vyšehradě. Roku 1369, patrně po smrti nového majitele, udělil Karel IV. hrad Hyncíkovi Pluhovi z Rabštejna, který se později stal jedním z oblíbenců jeho syna Václava. Roku 1395 vyměnil Hyncík Pluh Orlík se Zikmundem Hulerem za hrad Boršengryn (u Kynžvartu). Zikmund Huler patřil sice rovněž k milcům krále Václava, avšak roku 1405 byl poté, co jej jeho nepřátelé před králem falešně obvinili ze zpronevěry, odsouzen a popraven. Hulerův bratr Ondřej prodal hrad s příslušenstvím roku 1407 Petru Zmrzlíkovi ze Svojšína, nejvyššímu mincmistrovi Království českého. Zmrzlíkové ze Svojšína, kteří hrad drželi až do roku 1514, na něm sídlili a zasloužili se i o jeho přestavbu. Petr Zmrzlík (zemř. roku 1421) a jeho synové Petr, Václav a Jan patřili k vyznavačům husitství; dokonce do té míry, že roku 1422 byl jejich hostem na Orlíku sám Jan Žižka z Trocnova, který zde napsal výzvu Domažlickým, aby se postavili na odpor křižákům a domácím nepřátelům. Roku 1427 však přešli Zmrzlíkové na nepřátelskou stranu, za což jim císař Zikmund udělil do zástavy statky Kostelec, Tochovice a Rožmitál. Jaroslav Zmrzlík, držitel Orlíku od roku 1457, patřil ke straně krále Jiřího, zatímco majitelé sousedního Zvíkova – Rožmberkové a od roku 1475 Švamberkové – stranili Matyáši Korvínovi. Obě strany si vzájemně škodily. Posledním z rodu Zmrzlíků byl Jaroslavův vnuk Václav, který zemřel roku 1567. Orlík držel od roku 1501; poté, co hrad v roce 1508 zničil požár, se odstěhoval do Lnářů a roku 1514 prodal panství s královým souhlasem Kryštofovi ze Švamberka. Ten získal na Orlík právo dědičného držení. Kryštof ze Švamberka hrad s velkým nákladem opravil a přestavěl, takže se stal jedním z center rozsáhlého švamberského majetku. K orlickému panství tehdy patřilo 5 dvorů, 2 pivovary, 3 městečka a 51 vsí. Další renesanční přestavby na Orlíku provedl po roce 1575 Kryštof II. ze Švamberka (zemř. 1582). Petr ze Švamberka se za stavovského povstání v letech 1618 – 1620 postavil proti císaři, za což mu byl majetek po Bílé hoře zkonfiskován. Orlík měl tehdy vojenskou posádku; císařským vojskům se vzal počátkem dubna 1621. Orlické a zvíkovské panství získal koncem roku 1622 Adam ze Šternberka, avšak ten již v dubnu 1623 zemřel a obě panství koupil věrný straník Habsburského domu, kníže Jan Oldřich z Eggenberka. Ten vypomáhal peněžně císaři v předchozích letech při potlačování povstání, za což obdržel darem panství krumlovské, netolické a prachatické. Roku 1623 byl povýšen do stavu říšských knížat a roku 1628 jmenován vévodou krumlovským. Eggenberkové Orlík drželi až do roku 1717, kdy jej prodali Schwarzenberkům. Za Eggenberků Orlík jako sídlo majitelů nesloužil a situace se nezměnila ani za Schwarzenberků, kdy si roli nejvyššího správního centra podržel Krumlov. Přesto se zde často upravovalo a dostavovalo. Roku 1802 se rod rozdělil na dvě větve a mladší z nich sídlila právě na Orlíku. Tehdy také zažil zámek patrně období své největší slávy, protože se stal domovem zakladatele orlické větve, rakouského polního maršálka Karla Filipa Schwarzenberka (1771 – 1820). Ten je ve světové historii znám především svým vítězstvím nad Napoleonem v „bitvě národů“ u Lipska roku 1813. Roku 1802 zámek vyhořel, ale Karel Filip jej nechal opravit a přistavět třetí patro. Interiéry zámku byly upraveny v empírovém slohu. Když se v polovině 19. století rozhodla hlavní rodová větev nákladně přebudovat Hlubokou v tehdy se prosazujícím romantickém novogotickém slohu, nemohli jejich orličtí příbuzní zůstat pozadu. Regotizace provedená na bázi projektu pražského profesora architektury Bernarda Gruebera v letech 1849 – 1860 sice nedosáhla pompéznosti Hluboké, nicméně i tak naposled výrazně změnila vnější tvářnost Orlíku. Následovala kultivace okolí parkem a výstavba rodinné hrobky v letech 1861 – 1864. Poslední drobné stavební úpravy na zámku provedli orličtí Schwarzenberkové ještě v letech 1937 – 1939. Po čtyřicetiletém intermezzu ve druhé polovině 20. století, kdy zámek zabral stát, je Orlík ve vlastnictví rodu Schwarzenberků i dnes.

 

 

Na parkovišti, vzdáleném 500 m po červené turistické trase, se nachází rozcestí značených turistických tras. Nejdůležitější je červená ze Zalužan (9,5 km) přes Šerkov (5,5 km) a Kožlí (1,5 km) vedoucí v opačném směru na kótu Orlík - Staré Sedlo (0,5 km), Nevězice (6 km) a Zvíkovský Otavský most (14 km). Další turistickou trasou je modrá vedoucí z Čimelic, ŽST (13 km) přes Laziště (7,5 km) a Orlík nad Vltavou, kaple (0,5 km), z opačného směru přicházející z Voltýřova (11 km) přes Kostelec nad Vltavou (5 km) a rozcestí U starého sedla (0,5 km). Na rozcestí na parkovišti ještě přicházejí zelená turistická trasa z Kozárovic (9,5 km) přes Pukňov (4,5 km) a Kožlí (1,5 km) a také naučná stezka Zvíkov - Orlík z kóty Zvíkovský Otavský most (25 km) přes Nevězické hradiště (13 km) a park u Orlíku nad Vltavou (1 km).

 

Přímo k zámku vede cyklotrasa č. 1155 Orlík - Kučeř, která se u odbočky na obec Orlík kříží s cyklotrasami 1154 ze obce Sedlec - Prčice a 1157 z Březnice. Pro příjezd na kole je samozřejmě možno využít i informace uvedené v kapitole autem a částečně i pěšky

 

Autem se dostanete až na výše uvedené parkoviště 0,5 km od zámku, odkud dojděte po červené. Na parkoviště se dostanete z hlavní silnice Tábor - Milevsko - Plzeň, pokud za Žďákovským mostem odbočíte vpravo na Orlík nad Vltavou a po silnici dle ukazatelů dojedete až na místo.

 

Nejbližší autobusová zastávka je Orlík nad Vltavou, zámek (místní spoj Čimelice - Kožlí u Orlíka). Spoje z Milevska zastavují na náměstí v Orlíku, odkud dojděte po červené pěšky. Dálkové spoje Pelhřimov - Plzeň zastavují na hlavní silnici - zastávka Orlík nad Vltavou, rozcestí - odkud můžete dojít po silnici a následně červené značené trase pěšky asi 1,5 km.

 

Nejvhodnější je vystoupit na zastávce ŽST Čimelice, odkud vede k zámku modrá značená turistická trasa (13 km). Pokud si chcete pěší túru zkrátit, doporučujeme hned u nádraží sejít z modré a pokračovat na sever po silnici směrem na Nový Dvůr a Královu Lhotu. Asi po 3 km se opět napojíte na modrou, po které dojdete až k zámku.

 

Otevírací doba
duben - denně 9.00 - 16.00
květen - denně 9.00 - 17.00
červen - srpen - denně kromě pondělí 9.00 - 18.00
září - denně 9.00 - 17.00
říjen - denně 9.00 - 16.00
Prohlídka zámku trvá 50 - 60 minut, poslední prohlídka začíná vždy hodinu před skončením otevírací doby.
 
Vstupné na zámek
Dospělý - 90 kč
Děti, studenti do 26 let, důchodci - 50 kč
 
Kolem zámku se rozprostírá překrásný zámecký park založený roku 1820. Dříve se zámek tyčil na vysoké skále nad řekou Vltavou, v současné době leží přímo na břehu Orlického jezera. Před zámkem můžete každý den v letní sezoně vidět výstavu dravých ptáků např. orla skalního či mořského, supa, kondora, káně Harrisovy, puštíka bradatého, sovice sněžné a jiné a letové ukázky dravců a sov. 

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.