Hrad Veveří

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 29. 11. 2010

Hradní komplex je tvořen mimo vlastního hradu na západní straně předhradím, odděleným příkopem a kamenným mostem


 Hrad Veveří

 

 

Hrad Veveří se nachází asi 20 kilometrů severozápadně od centra Brna na skále nad Brněnskou přehradou asi 2,5 km jihovýchodně od Veverské Bítýšky. Na hradě jsem byla asi před 10 roky a hrad mě tenkrát dost zklamal. Na hradě bývala totiž zemědělská škola a hrad silně poničili. Zdi oprýskané, staré malby počmárané. 

Myslela jsem si, že hrad již nikdo neopraví. Když mě před rokem známá vykládala, že hrad je již opraven, je tam nádherná expozice a celý hrad je zkrátka moc pěkný, nechtěla jsem tomu vůbec věřit. Proto jsem se letos na hrad vydala podívat na vlastní oči. A opravdu, nestačila jsem se divit, jak je celý hrad opravený a je vidět, že se o něj opravdu dobře starají. I expozice byla moc pěkná. Novinkou je na hradě od minulého roku zpřístupněná Prachová věž, opravené interiéry Černé kuchyně a především rekonstruované výmalby chodeb a schodišť v hlavním hradním paláci.
 

Historie hradu

Hrad vznikl na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad, později byl centrem šlechtického panství. První zmínka o mohutném hradě Veveří pochází z roku 1234. Do dnešní podoby byl hrad vystavěn za působení moravského markraběte Jana Jindřicha, mladšího bratra Karla IV., už v polovině 14. století. Hrad mnohokrát změnil vlastníka a v roce 1925 byl prodán Československému státu. Během 2. světové války hrad zabrali Němci a sloužil jednotkám Wehrmachtu a SS. Ve 2. polovině 20. století bylo na hradě internátní zemědělské - lesnické učiliště, po jeho odchodu zůstal hrad opuštěný a chátral. Tento hrad patřil k jedním z největších, ale bohužel k nejzanedbanějších v České republice. V současnosti se pracuje na postupné rekonstrukci. Od roku 2002 hrad Veveří nabízí návštěvníkům prohlídku expozic.
 
Po dobu husitských válek bylo Veveří pevnou oporou královské – tedy katolické – moci na Moravě, ale po skončení bojů je hrad a panství po několik desetiletí prakticky neustále v zástavním držení panských rodů a nakonec k roku 1531 přechází dědičně do vlastnictví pánů z Ludanic . S výjimkou hrabat ze Sinzendorfu, kterým Veveří patří téměř celé 18. století, hrad vždy poměrně rychle střídal majitele.
Význačné pozdně renesanční přestavby proběhly na počátku 17. století. V roce 1645 byly hrady Veveří a Pernštejn jedinými pevnostmi v širokém okolí, které odolaly Švédům při obléhání města Brna. Sinzendorfové mění hrad na hospodářské centrum velkostatku, ale také upravují staré paláce k tehdy modernímu bydlení v téměř „zámeckém“ stylu. Bohužel v té době jsou strženy dva nejstarší přemyslovské paláce ještě ze 13. století.
Po roce 1870 z iniciativy kněžny Ypsilanti je výrazně upraveno okolí hradu a na jižní stráni hradního ostrohu vzniká rozsáhlý park se dvěma skleníky.
Poslední šlechtický majitel hradu a panství Veveří – Arnold De Forest – Bischofsheim jej prodal roku 1925 Československému státu. Velkostatek byl nadále řízen ústředím v Rosicích a hrad byl zpřístupněn široké turistické veřejnosti. 
V letech 1942 – 1945 bylo Veveří říšskou brannou mocí zabaveno pro potřeby jednotek Wehrmachtu a SS. Tento fakt je dodnes půdou pro mnoho tajemných a temných legend a báchorek.
Po válce je Veveří nakrátko opět zpřístupněno veřejnosti, ale na počátku 50.let je rozsáhlý hradní areál velmi necitlivě adaptován pro potřeby Lesnického učiliště, internátu a závodní školy práce. Tato instituce zde působí přes 20. let.
Po roce 1972 vzniká megalomanský projekt přestavby Veveří na mezinárodní studentské a kongresové centrum. Ze stavby byly realizovány jen první etapy, a to položení nové kanalizace a vodovodu a tzv. statické zabezpečení za pomocí rozsáhlých betonových injektáží, mikropilotáží a nástřiků. Z dnešního hlediska je jasné, že hrad a jeho historická a umělecká hodnoty byly těmito zásahy těžce poškozeny. Po roce 1989 byly nedokončené práce opuštěny a hrad ponechán téměř svému osudu.
Po několika neúspěšných pokusech o pronájem hradního areálu ke komerčnímu využití přešel SH Veveří v září roku 1999 ze správy ministerstva školství pod pravomoc ministerstva kultury a byl vřazen mezi památkové objekty spravované Národním památkovým ústavem v Brně. Díky Programu záchrany architektonického dědictví MK ČR a mimořádným dotacím ze státního rozpočtu, Statutárního města Brna, JM kraje i dobrovolným sbírkám se za posledních několik let podařilo stabilizovat alespoň ty nejhorší havarijní stavy areálu – téměř všechny střechy vnitřního hradu, opravy Purkrabství a Prachové věže, restaurování části fresek v interiéru a další. 
Od roku 2002 také hrad Veveří v sezoně nabízí návštěvníkům prohlídku stále se měnících provisorních expozic. Zájemci tak mají možnost při opakovaných návštěvách sledovat postup rekonstrukčních prací. Je třeba se ale smířit s faktem, že kompletní obnova hradních budov, mobiliáře, nádvoří a parků bude otázkou dlouhých let.
 
Dlouho opuštěný, několikrát bezohledně přestavěný,sevřený v ošklivém betonovém krunýři, který z něj doslova rve kusy zděného těla. To je dnešní podoba kdysi slavné královské pevnosti, residence moravských markrabat i pozdějšího hrdého centra jednoho z největších moravských panských velkostatků. 
Nepovedenými opravami a dlouhodobým zanedbáním poškozená stavba byla posledních několik desetiletí už jen němou výčitkou těm, kteří jsou zodpovědní za to, kam až musel klesnout kdysi slavný hrad, kamenný ochránce „v zádech “ města Brna..
DOBA KRÁLŮ A MARKRABAT

Kde a jak pří běh hradu Veveří začíná,nevíme.O jeho nejstarších dějinách mluví pouze romantická pověst o založení hradu, tu si ovšem necháme do kapitoly o legendách.Z mlhy bez času se Veveří vynořuje 31.prosince roku 1213. V ten den vydali v Prostějově řádu johanitů český král Přemysl Otakar I. a jeho mladší bratr moravský markrabě Vladislav Jindřich listiny, ve kterých je jako svědek uváděn Stephanus de Weverin, tedy Štěpán z Veveří. Mnozí historikové jej ztotožňují se Štěpánem z Medlova, který je považován za předka slavného moravského rodu pánů z Pernštejna. Štěpán i jeho nástupci v úřadu veverského purkrabí patřili v dobách přemyslovských králů k předním mužům země.Nacházíme mezi nimi mimo jiné také otce svaté Zdislavy,Přibyslava z Křižanova, i předky dalších významných moravských panských rodin – z Lomnice a z Kunštátu. 
Veveří, původně snad pouze lovecký hrádek, se ve 13.století postupně stává správcem okolní krajiny i nově osidlovaných území vzhůru proti proudu řeky Svratky.
Ve třech desetiletích po smrti posledního z přemyslovských králů je hrad Veveří připomínám pouze jednou. 14.srpna 1308 se nově zvolený český král Jindřich Korutanský zavazuje vyplatit Fridrichovi Habsburskému 45 000 hřiven pražských jako úplatu za uznání svého nároku na vládu v Čechách a na Moravě. Do doby než toto vše Jindřich splatí,j sou Fridrichovi zastaveny mnohé královské statky na Moravě – mimo jiné i hrad Veveří s komorními lesy a příslušenst vím.
Osudy Veveří se pak na dlouho ztrácejí ve zmatených událostech sporů mezi pretendent y na přemyslovský trůn uprázdněný zavražděním Václava III. Vítězem v tomto zápase se stal Jan Lucemburský.Jeho vláda ale byla poznamenána spory se šlechtou a královou častou nepřítomností v zemi. Hrad Veveří podle všeho zůstával v těch časech ve faktickém držení moravské šlechtické representace.
Situace se zásadně změnila ve chvíli, kdy se do země s titulem markraběte moravského z Itálie vrací mladý kralevic Karel – pozdější císař Karel IV. Podle vlastního životopisu v roce 1335 „…s velkými náklady a obtížemi …“získal nový markrabě,„…opět na Moravě Lukov, Telč, Veveří, hrad Olomoucký ,Brněnský a Znojemský a přemnohé jiné zemské statky zastavené a prodané “.Veveří tak po letech opět získává vážnost zeměpanského majetku a zanedlouho je znovu základem výkonu panovnické moci nad okolním územím.
Předpokládáme,že do 60.let 14.století byli veverští kasteláni pověřeni také ochranou klášterů žďárského, rajhradského, oslavanského a tišnovského. Na hradě se v té době potkáváme i se známkami budování tzv. manského systému. Majetky ve vsích Habří, Žebětín a Lažánky, náležející k panství hradu Veveří,j sou za nej- různější služby hradu udělovány jako léno.
Období mezi lety 1349 až 1375 lze právem nazývat „zlatým věkem “hradu Veveří. Na Moravě tehdy vládne mladší bratr císaře Karla IV.,markrabě Jan Jindřich. Ten si hrad Veveří vybírá jako jednu ze svých hlavních residencí a začíná s jeho rozsáhlou přestavbou a rozšířením. Vznikají nové paláce, věže, předhradí, hradby a také kaple sv. Prokopa, pro kterou je tehdy objednán deskový obraz známý dnes jako Veverská Madona. Na jaře roku 1375 se na Veveří dokonce odehrálo důležité jednání,které mělo zajistit bezproblémový nástup Václava IV. na říšský královský trůn.
 
Ve 20. století dopadly na hrad Veveří tři těžké rány. První bylo obsazení hradu německým wehrmachtem a následná poškození při bojích německé a sovětské armády na konci II. světové války.
Druhou ránu Veveří pak zasadila necitlivá přestavba hradu na lesnické učiliště, internát a závodní školu práce na počátku 50. let a doufejme že už posledním zásahem se pro Veveří stala po roce 1977 zahájená a naštěstí nikdy nedokončená rekonstrukce Veveří na mezinárodní studentské a kongresové centrum s kapacitou až 800 lůžek pro potřeby brněnských vysokých škol. 
Všechny tyto zásahy hrda těžce poškodily a snahy soukromých společností o rekonstrukci Veveří v devadesátých letech 20. století nedokázaly zhoršování havarijního stavu objektu zastavit. 
Zlom v osudu Veveří přinesl až rok 1999, kdy byl hrad převeden ze správy ministerstva školství do pravomoci ministerstva kultury a pod správou tehdejšího Státního památkového ústavu v Brně byla zahájena dlouhá a nákladná rekonsrukce veverského areálu.



Rok 2000
Nákladem cca 3.5 milionu korun byly opraveny propadlé střechy západní a jižní vstupní brány, areál bylalespoň základním způsobem zabezpečen a hlavní práce byly věnovány vyklučení letitých náletů, které dorůstaly vysoko přes dva metry.

Rok 2001
Dotace ve výši cca 3 miliony věnována opravám tzv. Purkrabství - budoucí kanceláře a zázemí správy hradu, přezděny bortící se komíny na Paláci s břitovou věží.

Rok 2002
K dispozici necelé 3 miliony korun, kompletní oprava střechy břitové věže, provisorní fixace střechy Paláce s břitovou věží, kompletní oprava střechy východní hranolové věže, oprava a doplnění střešní krytiny v celém areálu (zajištění havarijních míst zatékání ve střechách)

Rok 2003
V nákladu 2.220.000,- Kč byla v tomto roce kompletně opravena střecha tzv. Zadního Anglického traktu. Město Brno věnovalo v roce 2003 na obnovu SH Veveří 330.000,- Kč. Za tuto částku byla očištěna, zafixována, prozkoumána plošná výmalba tzv. Palácové jídelny ze druhé poloviny 18. století a zahájena příprava celkového restaurování. 
Za první část peněz vybraných ve sbírce s deníkem Rovnost byl v nákladu 115.000,- opět uveden do provozu hodinový stroj v Břitové věží. 

Rok 2004
K dispozici 20 milionů zvláštní dotace ze státního rozpočtu, 5 milionů dotace města Brna, 500.000,- dotace MK, 330.000,- Sbírky s deníkem Rovnost 
Opravena kompletní střecha Paláce s břitovou věží, střecha, statika a fasáda tzv. Prachové věže, interiéry a jižní fasáda tzv. Purkrabství a pokračovali jsme v práci na restaurování fresek v Hlavní palácové jídelně.

Rok 2005
Dotace 5 milionů dotace města Brna a 500.000,- Jihomoravského kraje. Opraveny vyhlídkové ochozy mezi věžemi příhrádku, postaveny nové veřejné záchody.

Rok 2006
Za cca 4,5 milionů korun dokončeno restaurování fresek a podlah v Hlavní palácové jídelně, zahájeny opravy Romantickévyhlídkové terasy a stavba parkové cesty od přístaviště lodí k Jižní hradní bráně.

Rok 2007
Za více než 15 milionů korun opraveny krov a střecha tzv. Anglického traktu, dokončena parková cesta od přístaviště lodí a odstavná plocha pod hradem, pokračovalo dláždění cesty k Jižní bráně, repasovány podlahy v tzv. přijímacích salonech Paláce s břit. věží a zahájeno přeložení a repase dlažby a sanace zdiva Romantické vyhlídkové terasy, rekonstruována kanalizační jímka pod hradem, pro expozice nakoupeno cca 30 ks nábytku. 

Rok 2008 
Za více než 12 milinů korun je dokončena dlážděná cesta k Jižní bráně, v Černé kuchyni, na chodbách a schodištích přízemí a I. prvního patra Paláce s břitovou věží jsou opraveny omítky a obnoveny výmalby ze II. poloviny 19. století, v tzv. Anglickém traktu byla vybouráním novodobých příček zahájena rekonstrukce interiéru bývalé Kočárovny a sýpky a nové dřevěné schodiště umožňuje přístup do tzv. Prachové věže. 
Rok 2009
Přes 3 miliony korun putují na rekonstrukci omítek a výmalby tzv. lichoběžníkové předsíně v Paláci s břitovou věží, úpravy interiérů nově zpřístupněné Prachové věže a rekonstrukci historických záklopových stropů tzv. Kočárovny. 

Rok 2010 Za cca 1,5 milionu bude zahájena oprava hradního mostu - jedna z nejstarších železobetonových konstrukcí v bývalé Rakousko - uherské monarchii, v letošní první fázi dojde na obnovu mostovky a zábradlí, zbytek prostředků bude věnován úpravě jižní hradní stráně a okolí zdejší přístupové cesty.
 
Vstupné a otevírací doba
Duben a říjen - soboty, neděle, svátky - 9.00 - 16.00
květen až září - denně mimo pondělí - 9.00 - 17.00
 
Vstupné - plné 50,- Kč, zlevněné 25,- Kč
Prohlídka bývalých representativních prostor, freskové jídelny a paláce s břitovou věží.
Vstupné - plné 20,- Kč, zlevněné 10,- Kč
Příležitostné výstavy a kulturní programy na hradě.
Vstupné do areálu 
plné 10,- Kč, zlevněné 5,- Kč
 
V rámci vstupného je také možné navštívit výstavy COPULI LAPIDUM. Jsou zde kresebné rekonstrukce hradních zřícenin povodí řeky Svratky a repliky tyčových zbraní 30leté války. Také zde najdete hradní ochozy, část sklepení a o víkendech a v hlavní sezoně také denně stálou výstavu dravých ptáků s pravidelnými ukázkami sokolnického výcviku.
 
 
1653 - 1668 - Veveří v majetku vdovy po Rudolfovi Marie Evy Alžběty rozené ze Šternberka, po její smrti dědí Veveří její děti z prvního manželství Václav Michal a Terezie Maximiliána z Althanu 
1689 - po smrti Marie Maximiliány dědí Veveří syn z druhého manželství Leopold hrabě Collalto
1707 - Leopold Collalto zabit v souboji
1707 - 1715 - Veveří se ujímá syn Marie Maximiliány z prvního manželství Jan Weikart hrabě Sinzendorf
1712 - znovu ustanovena kaple na Veveří zasvěcení sv. Václava
1715 - 1756 - jako 15 letý se po otcově smrti ujímá veverského panství Weikartův syn Prosper hrabě Sinzendorf
1742 - nehlídané Veveří vyplenili pruští vojáci
1756 - 1773 - veversko – říčanské panství přebírá Prosperův syn Václav Jan hrabě Sinzendorf
1764 - rozsáhlé opravy hradu, spory s veverskobítýšskými o vožení střešních šindelů
1773 - 1802 - majitelem panství Prosper II. hrabě Sinzendorf
1802 - Veveří kupuje Vilém baron Mundy
1805 - 1830 - majitelem Veveří Vilémův syn Jan baron Mundy
1830 - 1844 - Veveří kupuje a spravuje syn sesazeného švédského krále Gustav princ Vasa
1844 - 1856 - pánem na Veveří Jiří Šimon svobodný pán Sina
1856 - 1881 - majitelkou Veverského panství vnučka Jiřího Šimona Helena provdaná za řeckého velvyslance ve Vídni, knížete Řehoře Ypsilanti
1875 - 1877 - založení parku a stavba skleníků na jižní stráni pod hradem
1876 - k panství Veveří připojeny Rosice 
1881 - 1896 - panství vlastní Moric baron Hirsch – Gereuth
1896 - 1899 - Veveří v majetku Moricovy vdovy Kláry
1899 - 1925 - Klára odkazuje Veveří Arnoldu De Forest – Bischofsheimovi
1908 - na Veveří tráví část své svatební cesty Winston Churchil
1925 - Arnold De Forest – Bischofsheim prodává veversko – rosické panství Československému státu, hrad zpřístupněn veřejnosti 
1928 - na Veveří návštěvou president republiky T. G. Masaryk
1937 - hrad navštívil president republiky Edvard Beneš
1942 - 1945 – hrad Veveří ve správě policejních složek SS, údajný nepotvrzený pobyt říšského velitele SS Himmlera
1945 - hrad poškozen v závěrečných bojích II. světové války, po opravách opět zpřístupněn
1953 - hradní paláce přestavěny pro potřeby Lesnického učiliště, internátu a závodní školy práce
1972 - Veveří převedeno do správy Vysokého učení technického v Brně, počátek nikdy nedokončeného projektu mezinárodního studentského centra 
1994 - hrad provizorně zpřístupněn aktivitou Občanského sdružení Hrad Veveří
1999 - Hradní areál převeden do správy Státního památkového ústavu v Brně
2003 - zahájena veřejná sbírka na opravu věžních hodin. Během roku vybránoi celkem více než 650.000,- Kč
2004 - první velká dotace na rekonstrukci hradu Veveří přímo ze státníhpo rozpočtu. Z rozhodnutí poslanecké sněmovny získává SH Veveří 20 milionů korun, město Brno řidává dalších 5 milionů. Opravena střecha hlavního paláce, Prachová věž, fasáda Purkrabství, zahájena stavba veřejných WC.
 
Středověký hrad nad brněnskou přehradou už jistě nikdy nebude vojenskou pevností, ani správním střediskem okolního kraje, nebude už sloužit jako centrum velkostatku, ani jako representativní sídlo svého majitele.Tento nesporný fakt nás ale neopravňuje k tomu, abychom jej dnes obětovali některému z krátkodobých, a tak často i krátkodechých, moderních využití. Stáří hradu i bohatství historie s ním spojené předurčují Veveří k tomu, aby se stalo zkamenělou vzpomínkou na jeho bývalou slávu, na doby, kdy bylo nejen divákem, ale často i důležitým hráčem na poli dějin, ze kterého vyrůstá naše současnost. Právě díky takovým památkám jako je Státní hrad Veveří si můžeme alespoň zčásti odpovědět na to, kdo jsme a odkud jsme přišli. Podaří-li se nám jej navíc jednou opravit, možná se budeme také o trochu méně bát toho, kam směřujeme.
 
Původně zřejmě malý lovecký hrádek či pouze dvorec moravských markrabat je v pramenech poprvé připomínán roku 1213. Veveří jako opravdový kamenný hrad vzniká pravděpodobně až před polovinou 13. století. Mimo jiné jako místo královského dohledu nad osídlováním území vzhůru proti toku řeky Svratky.
Velmi výrazně byl hrad - v podstatě do dnešního rozsahu – rozšířen po polovině století 14. za vlády moravského markraběte Jana Jindřicha (mladšího bratra císaře Karla IV.), který z Veveří učinil jedno ze svých hlavních sídel.
 
Hradní komplex je tvořen mimo vlastního hradu na západní straně předhradím, odděleným příkopem a kamenným mostem. Hrad byl původně románský zeměpanský lovecký hrad a byl velmi prostý a mimo obvodové hradby ho představovala jen masivní hranolová věž s obytným prostorem v patře. Ve 13. století se stavba rozšířila o přední hrad tvořený válcovou věží s břitem a dnes nedochovaným palácem. Později byla uvnitř severní hradby vystavěna kaple sv. Prokopa, později sv. Václava, přilehlý palác současně s parkánem. Nejvýznamnějším vnitřním prostorem je rytířský sál v paláci se zbytky nástěnných maleb. Gotické klenby se dochovaly i v interiérech. Nejstarší, a dodnes stojící a již  zpřístupněnou, budovou hradu je břitová věž.
Autem se dá dostat asi 200 metrů od hradu, kde je veliké parkoviště. 
 

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.