Danielle de Niese zpívá Mozarta

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 20. 11. 2009

Do roku 2010 vykročí Pražská komorní filharmonie pompézně: koncertem pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Hrůši a s nastupující pěveckou hvězdou s mezinárodními zkušenostmi.


V rámci cyklu výjimečných projektů ve středu 6. ledna ve Dvořákově síni Rudolfina od 19.30 hodin zazní v programu sestaveném téměř výhradně z operních i koncertních árií W. A. Mozarta hlas americké sopranistky Danielle de Niese. Diváci tak budou mít příležitost slyšet operní divu na vzestupu kariéry v jejím kmenovém a nejsilnějším repertoáru. Program je doplněn Mozartovou Symfonií č. 32 G dur, KV 318.

Danielle de Niese je v Austrálii narozená americká pěvkyně se srílanskými a holandskými kořeny. V 15 letech absolvovala svůj profesionální operní debut na scéně opery v Los Angeles; od té doby se postupně objevila na prestižních operních scénách a koncertních pódiích mj. v Metropolitní opeře v New Yorku nebo Lyrické opeře v Chicagu, či opakovaně v produkcích festivalu v Glyndebourne.

Její lyrický hlas, vhodný k interpretaci Mozartových oper a děl z období baroka, si mohli posluchači vychutnat na dosud vydaných nahrávkách Händelových a Mozartových árií firmy Decca. Svůj v dnešní době i pro operní divu důležitý sympatický zjev a herecké schopnosti prokázala i v muzikálových a filmových rolích.

5 otázek pro Danielle de Niese

 

Jaké máte povědomí o Pražské komorní filharmonii (PKF) a české hudbě obecně?

O existenci PKF samozřejmě vím a ačkoliv jsem dosud žádná česká díla nezpívala, Dvořák je jedním z mých nejoblíbenějších skladatelů, nejen pro operní a pěvecká díla, ale také kvůli svým symfoniím. Své druhé album jsem nahrávala se Sirem Charlesem Mackerrasem, který je expertem na českou hudbu, a minulé léto jsem měla to potěšení strávit nějakou dobu s Jiřím Bělohlávkem a jeho manželkou a sledovat jej při dirigování Rusalky. Doufám, že jednou si Rusalku zazpívám, snad i v Praze, budu-li pozvána.

 

Jaké máte umělecká (a snad také turistická) očekávání před Vaší pražskou návštěvou?

V Praze už jsem jednou byla, když jsem měla zpívat Zerlinu v Donu Giovannim na Pražském jaru ve Stavovském divadle – to byl zážitek, zpívat v Mozartově divadle!! Cítila jsem se poctěna a bylo to báječné představení! Mám ráda romantismus a skvělou gotickou architekturu Prahy, to město má tak magický hluboký žár a lesk. Tři dny, které jsem zde strávila jsou v mé paměti zapsány v příznivém světle – takže se nemůžu dočkat, až se tam vrátím, moc se těším!

 

PKF oslavila 15. výročí svého založení a vy jste ve stejném věku profesionálně debutovala, co byste orchestru popřála?

Popřála bych mu moc a moc let uměleckého růstu a čistou radost z hudby, což považuji za podstatu našeho umění a myslím, že budu považovat i za dalších 15 let. A samozřejmě mu přeji úspěch za úspěchem!

 

Program obsahuje výhradně Mozartovy árie, některé z nich jste nedávno vydala na svém albu. Kterou z nich máte nejraději?

Přísahám, že to neříkám proto, že mířím do Prahy, ale „Bella mia fiamma, addio“ je jedna z mých vůbec nejoblíbenějších árií! Už ji zpívám téměř 10 let; historie této árie je fantastická, jelikož Mozart ji byl donucen napsat v Praze při návštěv u svého přítele, skladatele Františka a jeho manželky, sopranistky Josefiny Duškové! Ta dlouho chtěla po Mozartovi árii, a tak jej zamkla s psacími potřebami u nich v pokoji, dokud nenapsal „Bella mia fiamma“ – psal ji pro ni s předpokladem perfektního přednesu a vytvořil všechny ty chromatické intervaly a těžkou koloraturu, aby ji popíchl – a díky jejich přátelství máme dnes tuto báječnou árii!

 

Jelikož jste s PKF dosud nespolupracovala, snažila jste se zjistit více o jejích kvalitách? Potkala jste se v průběhu své profesionální kariéry s jejím šéfdirigentem Jakubem Hrůšou?

Ano, Jakuba jsem potkala, když jsem zpívala v Glyndebourne, kde on dirigoval Carmen! Je to úžasně vášnivý dirigent a jelikož tuto vášeň mám ve svém zpěvu také, myslím, že nás čeká skvělý koncert! Jeho Carmen byla naprosto strhující, navíc je to báječný člověk, takže se opravdu těším na toto představení. Co se kvalit PKF týče, nemám vůbec žádné pochyby – jejich pověst je předchází a jsem si jistá, že to bude skvělé!

Kontakty
Pražská komorní filharmonie, o.p.s.
Krocínova 1, 110 00 Praha 1, www.pkf.cz, pkf@pkf.cz
Mediální servis:
2media.cz, s.r.o.
www.2media.cz



Autor: PKF

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.