TZ: Za navrácení odcizené sochy z lidického Památníku dětských obětí války vypisují tvůrci filmu Lidice odměnu.

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 01. 12. 2010

Tvůrci filmu Lidice, jehož premiéra je naplánována na červen 2011, se rozhodli vypsat odměnu za nalezení odcizené bronzové sochy děvčátka z Památníku dětských obětí války v Lidicích.


Sousoší znázorňuje 82 lidických dětí, které byly zplynovány v červenci 1942. Pomník připomínající obrovskou tragédii doposud vandalské útoky míjely. Paradoxem je, že výkupní cena za hmotnost materiálu nepřesáhne několik stovek korun. Avšak morální a umělecká hodnota je nevyčíslitelná.

 

Právě to je ten hlavní důvod, proč se tvůrčí tým nového filmu Lidice rozhodli vypsat odměnu vedoucí k nalezení a navrácení této sochy ve výši 15 000,- Kč. Jak dodává producent filmu Adam Dvořák: „Když jsem se o krádeži dozvěděl, byl jsem v šoku. Po zavražděných lidických dětech nezůstalo kromě tohoto sousoší nic. Každé z nich bylo zastoupeno jednou sochou v životní velikosti - a teď jedno z dětí někdo ukradl. Je jasné, že ten, kdo kradl, to dělal pro peníze. Za lidické dítě získá ve sběrných surovinách pár stokorun. Pokud se v dotyčném pohne svědomí, a rozhodne se sochu vrátit, jsem ochoten jako producent filmu Lidice dát - říkejme tomu - nálezné. Vyplatím je i tomu, kdo její nalezení umožní. Zcela záměrně nenabízíme větší částku, jež by mohla být inspirací pro další bezskrupulózní zloděje ke kradení dalších lidických dětí. Přispěji ale finančně na zdokonalení systému zabezpečení, aby se něco takového nemohlo opakovat.“

 

Prosíme všechny, kteří by měli o soše jakékoliv informace, aby volali Policii ČR 158 nebo je zaslali na lidicesocha@email.cz .

 

 

Film Lidice, jehož scénář napsal Zdeněk Mahler, má většinu natáčení za sebou. Na sníh čeká už jen pár závěrečných scén. Slavnostní premiéru si odbude 9. června 2011 v Lidicích, den před výročím jejich vypálení, v kinech pak od 10.6.2011. Režisérem je Petr Nikolaev a v hlavních rolích se objeví Karel Roden, Zuzana Bydžovská, Roman Luknár, Jana Budaře, Zuzana Fialová, Sabina Remundová a další.

 

 

Více informací o Lidickém památníku na www.lidice-memorial.cz  

Více informací o filmu Lidice na www.filmlidice.cz  .

 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.