Brno a široké okolí

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 04. 12. 2010

Město Brno je druhým největším městem v ČR, největším historickým městem Moravy, správním střediskem Jihomoravského kraje. Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy, ze tří stran je chráněno velkými kopci. Brno má velmi mnoho městských lesů, přibližně kolem 6 000 hektarů, což je více než má třeba Praha nebo Ostrava.


 Brno 

 

Hrad Špilberk

Vytváří už  sedm staletí výraznou dominantu města Brna, kterému v minulosti poskytoval ochranu a pocit bezpečí. Hrad byl založen kolem poloviny 13. století na nevysokém, ale poměrně příkrém skalnatém vrchu, tyčícím se bezprostředně nad historickým centrem města.

 

Náměstí Svobody  

Jedno z nejvýznačnějších náměstí historické části Brna. V minulosti se nazývalo Dolní rynek a ve středověku ho lemovaly domy významných Brněnských měšťanů i Moravských šlechticů, kteří si zde budovali paláce pro dny, které trávili v Brně. Roku 1679 byl vystavěn morový sloup, který se stal dominantou celého náměstí.  

   

Stará radnice  

Nejstarší světská stavba v Brně, v níž sídlila do roku 1935 městská správa. Její gotické jádro vzniklo kolem roku 1240. V průjezdu jsou dvě kuriozity - Brněnský drak (krokodýl z r. 1680) a kolo, které se do Brna údajně dostalo díky furiantské sázce, když ho jistý kolář z Lednice vyrobil a za jediný den dopravil do Brna a sázku tímto vyhrál.

 

Katedrála sv.Petra a Pavla  

V roce 2005 byla v chrámu na Petrově otevřena trvalá expozice s názvem Klenotnice katedrály, v níž mohou návštěvníci vidět bohoslužebné textilie, monstrance, kalichy a další předměty. Chrámem stojí v místech původního brněnského hradu s hradní kaplí z 11. a 12. století. Po jeho zániku už samostatná románská bazilika přestavěná ve 13. století na gotický chrám, ten byl upravován v 15. a 16. století, barokizován v 18. století. Současná novogotická úprava z přelomu 19. a 20. století.

 

Krypta Kapucínů  

Barokní krypta v podzemí kostela klášteru kapucínů. Ojedinělý systém cirkulace vzduchu umožnil zachování mumií příslušníků kapucínského řádu, mecenášů a dalších významných osob, kteří tam byli pohřbíváni od 2. poloviny 17. století. Největší zajímavostí je mumie pověstného vůdce pandurů barona Františka Trencka (1711-1749).

 

Vila Tugendhat  

Dílo světové moderny funkcionalistické architektury vila Tugendhat architekta Ludwiga Miese van der Rohe, vybudovaná v letech 1929-1930. Od roku 2001 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.  

   

Zelný trh - geografický střed Evropy  

Středověké náměstí, které si dodnes zachovalo původní funkci tržiště. Na obvodu stojí Dietrichteinský palác sídlo Moravského zemského muzea, nejstarší divadelní budova v Evropě Reduta, Dům pánů z Fanalu sídlo Centra experimentálního divadla, komplex středověkých domů Špalíček. Uprostřed náměstí barokní kašna Parnas podle návrhu J. B. Fischera.

 

Židovský hřbitov  

Hřbitov byl založen roku 1852, rozšiřován v letech 1911 a 1936. Na autentických hrobech převládají náhrobky z 19. a 20. století. Z významných osobností je zde pohřben např. herec Hugo Haas

 

Mahenovo divadlo  

Divadlo je postaveno ve slohu, který je kombinací neorenesance, neobaroka a neoklasicismu. Projektovali ho vídeňští architekti Ferdinand Fellner (1848-1916) a Hermann Hellner (1849-1919) v letech 1881-1882. Stojí na místech bývalých městských hradeb. Divadlo zahájilo provoz 14. listopadu 1882 a k jeho zajímavostem patřilo Edisonovo elektrické osvětlení.  

   

Janáčkovo divadlo  

Divadlo bylo postaveno v letech 1960-1965. Je sídlem souboru opery a baletu, hlediště pojme 1380 diváků, jevištní a osvětlovací techniku dodali světový výrobci. Obsahuje jeviště s točnou, na něž navazují zadní a dvě boční jeviště.

 

Divadlo Reduta  

Reduta je nejstarší divadelní budovou ve střední Evropě. V prosinci 1767 zde koncertoval malý Wolfgang Amadeus Mozart. Vznikla postupnými přestavbami v místě středověké zástavby měšťanských domů.

 

Hrad Veveří  

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky. Vznikl již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat. Jako jeden z nejdůležitějších zeměpanských hradů a později centrum rozsáhlého šlechtického panství.

 

 

Město Brno je druhým největším městem v ČR, největším historickým městem Moravy, správním střediskem Jihomoravského kraje. Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy, ze tří stran je chráněno velkými kopci. Brno má velmi mnoho městských lesů, přibližně kolem 6 000 hektarů, což je více než má třeba Praha nebo Ostrava. 

 

V Brně je největším divadlem Národní divadlo Brno, které působí na třech scénách a to novorenesanční Mahenovo divadlo, divadlo Reduta a Janáčkovo divadlo. V Brně také působí divadlo Husa na provázku, Hadivadlo, Městské divadlo Brno, Divadlo Bolka Polívky, loutkové divadlo Radost, Divadlo Polárka, G Studio či nové Divadlo Vaňkovka pro děti.

 

Uměleckou galerií v Brně je Moravská galerie, která se zabývá uměním v celé šíři. Tradice této galerie sahá až do roku 1873. Na výstavy soudobé tvorby se zaměřuje Dům umění města Brna, součástí je i Galerie G99. Dalším centrem výtvarného umění v Brně je galerie Brněnského kulturního centra, Wannieck Gallery v areálu zrekonstruované Vaňkovky nebo letohrádek Mitrovských, které je místem konání výstav, doprovodných akcí k veletrhům či společenských akcí.

 

Významným Brněnským muzeem je Moravské zemské muzeum. K jeho objektům patří Dietrichsteinský palác, Biskupský dvůr, Mendelianum anebo pavilon Anthropos. Ve městě sídlí Muzeum města Brna, Technické muzeum v Brně a Muzeum romské kultury. V Brně také sídlí Moravská zemská knihovna nebo městská veřejná knihovna Jiřího Mahena v Brně i s řadou poboček. 

 

Největší obchodní centra

Avion Shopping Park Brno (ulice Skandinávská)

Futurum (ulice Vídeňská)

Nákupní centrum Královo Pole (v Ponavě)

Obchodní galerie Orlí (v centru Brna)

Velký Špalíček (v centru Brna)

Galerie Vaňkovka (v centru Brna)

obchodní centrum OMEGA

 

Významná místa v Brně

hrad Špilberk, pohled na Špilberk, v popředí kostel Sv. Michala

Náměstí Svobody

Katedrála na Petrově

kostel sv. Jakuba

kostel sv. Janů s Loretou

Starobrněnský klášter s Bazilikou Nanebevzetí Panny Marie

Lužánky (městský park)

Brněnské výstaviště (BVV)

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně

Stará radnice

Nová radnice (Dominikánský klášter)

Zelný trh

Vila Tugendhat

Zoologická zahrada Brno

Brněnská přehrada

Masarykův okruh

 

Vysoké Školy v Brně

Janáčkova akademie múzických umění

Masarykova univerzita

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Vysoké učení technické v Brně

Univerzita obrany

Akademie STING

Brno International Business School

NEWTON College

Rašínova vysoká škola

Vysoká škola Karla Engliše v Brně

 

Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna - přehrada je severozápadně od města, na území městských částí Bystrc a Kníničky. Brněnská přehrada je nádherným místem ke společným výletům a sportovním aktivitám.

 

O přehradě

Přehrada má velký rekreační význam v této oblasti. V létě plavání a vodní sporty, v zimě pak bruslení a běžkování na zamrzlé ploše. Nachází se zde i nudapláž. Na březích jsou různé ubytovací objekty. Více využívaná je část blíže k městu. Bohužel za teplého počasí se díky výskytu sinic stává nevhodnou ke koupání.

Byla vybudována v letech 1936-40 na řece Svratce, kdy byla citlivě vsunuta do zdejší lesnaté a skalnaté krajiny. Dříve byla známá pod názvem Kníničská přehrada. O své původní domovy zde totiž přišli obyvatelé starých Kníniček,jejichž trosky určitě ještě dnes leží na dně přehrady. V dnešní době je určitě nepostradatelný především její rekreační význam.Vznikla především z důvodů regulace vodního stavu v řece Svratce pod přehradou. Povodí přehrady měří asi 1575 km2, přehradní nádrž při maximálním vzdutí dosahuje délky 9, 5 km. Brněnským hantecem se přehradě říká Prygl.  

Další zajímavostí Brněnské přehrady je nově zbudovaná lávka pro pěší a cyklisty pod hradem Veveří, která se nachází v místě ruin starého mostu, který byl zbořen za druhé světové války ustupující německou armádou. 

Na březích vodní nádrže je celá řada upravených pláží a po vodní hladině plují výletní lodě. Lodí se můžeme vydat k Brněnské zoologické zahradě, k hradu Veveří či do městečka Veverská Bítýška.

 

Kolem přehrady

Nacházejí se zde četná koupaliště, restaurace s rozmanitými službami a krásné výletní trasy. Nabízí se i četné možnosti vodních sportů: koupání, jachting a plavby na lodičkách. Provozování motorových lodí je zde zakázáno! V zimě je velmi oblíbené bruslení na zamrzlé hladině přehrady. 

Brněnská přehrada je z obou stran lemována rozlehlými lesy (Obora na levém břehu, přírodní park Podkomorské lesy na pravém), v kterých se nachází hustá síť turistických a cykloturistických tras. S Brněnskou přehradou návštěvníka seznámí naučná stezka Brněnská přehrada, jak ji neznáte. U přehrady se nachází i minigolf.

 

Lodní doprava na přehradě

Od roku 1946 brázdí hladinu "brněnského moře" jedna z největších místních atrakcí - lodě na elektrický pohon. Většina lodí zdejší flotily byla dokonce

vybudována přímo ve zdejších docích. Celá plavba trvá 70 minut, má 10 zastavení. V jedné části se pluje kolem hradu Veveří, kde je i přístav. Většina lodí pluje až do Veverské Bítýšky.

 

Bystrc

Bystrc leží kousek od přehrady, což znamená spoustu možností sportovního vyžití. Vesnice Bystrc se stala součástí Brna až v roce 1945. V 70. letech bylo nad původní vískou postaveno jedno z největších sídlišť v Brně - a rozhodně nejvzdálenější od centra. Nyní je Bystrc jedno z urbanisticky nejhůře řešených předměstí. Tak trochu betonová džungle.

 

Hrad Veveří u Brněnské přehrady

Pohled na hrad Veveří, vypínající se nad jednou ze zátok Brněnské přehrady, patří k nezapomenutelným zážitkům. Zalesněná oblast brněnské vrchoviny sloužila moravským knížatům a markrabatům k podobnému účelu jako křivoklátské lesy českým panovníkům - k lovu a odpočinku. Právě v takovém místě (dnešní přírodní park Podkomorské lesy) se nachází hrad Veveří. Původně románský hrad, o němž je první zmínka datována k roku 1222, byl v průběhu 13. století přestavěn na gotické sídlo s válcovou břitovou věží, palácem a kaplí. Současnou stavební dispozici uzavřel počátkem 15. století takzvaný příhrádek na západní straně - hradba s pěti hranolovými věžemi.

Jihozápadně, nedaleko od vchodu do hradního areálu, stojí původně románská kaple Panny Marie. Byla postavena koncem 12. století jako součást zeměpanského dvorce a osady; postupně byla upravována až do své nynější podoby. 

 

Zoologická zahrada

Zoologická zahrada města Brna se nachází v městské části Bystrc na Mniší Hoře, v těsné blízkosti Brněnské přehrady. Pro veřejnost byla otevřena 30. srpna 1953.

 

Kozí horka

Leží v rekreační oblasti Brněnské přehrady, na kraji rozsáhlých lesních porostů Kozí Horka - Jelení žlíbek, pouze 300 m od přehrady. Středisko lze využít nejen ke krátkodobým sportovním akcím (multifunkční hřiště s osvětlením, menší pískové hřiště) ale i jako turistickou či táborovou základnu.

 

Rakovec

Rakovec je osada na pravém břehu Brněnské prěhrady, v její nejjižnější části. Dříve byl Rakovec také velmi oblíbeným společenským centrem na přehradě, ale to se posunulo blíže k hrázi, na přístaviště, kde končí linky brněnské MHD. Pláže na Rakovci jsou ale v létě hojně navštěvované. Jsou převážně travnaté s několika stromy poskytujícími úkryt před sluncem. Přes léto jsou k dispozici sociální zařízení i občerstvení, na nedalekém přístavišti pak mnoho dalších služeb. Pro děti je zde několik prolézaček, dále písková hřiště a pingpongové stoly.

 

Rokle

Na pravém břehu Brněnské přehrady v místě zúžení, směrem na Veverskou Bítýšku, najdete pláže na Rokli. Jde o velmi romantické zákoutí, většinou s nejčistší vodou na přehradě. Pláže jsou zde travnaté s mnoha vzrostlými stromy a mírným vstupem do vody. Za nižšího stavu vody je část pláží písečná a uprostřed vodní plochy vystupuje ostrůvek s hydrologickou tyčí. V sezóně jsou zde k dispozici mobilní stánky s občerstvením, dále pak dětské koutky s prolézačkami.

 

Sokolské koupaliště

Sokolské koupaliště neboli Sokolák leží na levém břehu Brněnské přehrady, nedaleko místní části Brno-Kníničky. Místo má tradici především jako sportovní centrum a dnes zde najdete jeden z největších a nejkrásnějších areálů pro plážový volejbal v České republice. Pláže na Sokoláku jsou spíše travnaté a většinou ne tak plné jako jinde na přehradě. Ve sportovním areálu je k dispozici samozřejmě občerstvení i sociální zařízení.

Zajímavostí Sokoského koupaliště je bazén, který již přes 50 let neslouží jako plavecký, ale spíše jako akvárium či botanická laboratoř. Jeho hladina je zarostlá vegetací a vyskytují se zde i některé chráněné a velmi vzácné druhy rostlin.

 

Přehrada dnes - vypuštěná!!

Brno chce vyčistit Brněnskou přehradu od sinic a udělat z ní opět vyhledávanou turistickou oblast.

Stav vody v přehradě se za posledních pár let zhoršil natolik, že se v ní už nedalo koupat. Přemnožily se tam sinice. Jihomoravský kraj a Brno se s tím rozhodly něco udělat. Nejdřív vápnily břehy a teď brněnskou přehradu upouštějí. Mezi lidmi začaly kolovat řeči, že po upuštění přehrady "vylezou" z vody staré Kníničky. A opravdu! Když půjdete po břehu od hráze směrem k Sokolskému koupališti, narazíte po cestě na zbytky cihel, na kterých jsou vyryté různé značky, na staré plechové hrnce, odhalíte půdorysy domů a můžete nalézt i kruhovou propadlinu, která připomíná studnu.

Určitě si tam někdy udělejte výlet. Je to velmi zajímavý pocit, procházet se po vypuštěných březích přehrady. Jen buďte dostatečně opatrní a nechoďte nikam, kam byste mohli zapadnout.

I přes to, že návštěvníků vypuštěné přehrady zvlášť od jarních měsíců ubylo, stojí za to se sem zajít podívat. 

 

Od března 2010 se přehrada opět napouští. Své původní výšky by měla vodní hladina dosáhnout během měsíce května. Obnažené břehy Brněnské přehrady, které v minulých týdnech odhalovaly velkou část dna, jsou v březnu opět pod vodou. V dubnu dosáhne hladina 227,6 metru, což je minimum platné pro plavební provoz. Na přehradě proto opět od dubna vyplují lodě. 

  

 

Město Adamov

Adamov leží na Drahanské vrchovině v hlubokých zalesněných údolích řeky Svitavy a Křtinského potoka a na svazích 13 km severně od okraje Brna a 7 km jižně od Blanska.

Náleží do okresu Blansko v Brněnském kraji.

Východně od Adamova se rozkládá atraktivní chráněná krajinná oblast Moravský kras. Dno údolí v centru města se nachází v nadmořské výšce 258 metrů, zatímco obytná zástavba šplhá nad 300 metrů. Má 4884 obyvatel. 

Obec byla založena 1732 Josefem Adamem z Lichtenštejna. 

K dalšímu rozvoji Adamova došlo v druhé polovině minulého století, kdy zde byla vystavěna nová sídliště a výrazně vzrostl i počet obyvatel. V roce 1964 tak byl Adamov povýšen na město.

 

Historie Adamova

Historie Adamova je od prvopočátku spojena se železářskou výrobou, jejíž kořeny zde sahají až do roku 1360.

Původní osada nazývaná Staré Hamry nese asi od roku 1732 jméno Adamov, a to podle Adama Josefa z Lichtenštejnu, majitele zdejších železáren. 

V letech 1371 - 1414 drželi zdejší osadu moravští markrabí a patřila k novohradskému panství. Po většinu 16. století pak osadu Staré Hamry vlastnili páni z Boskovic. Až v roce 1597 přešla do majetku rodu Lichtenštejnů. Noví vlastníci se podíleli na zásadním rozvoji železářské výroby. Uvedli zde do chodu dvě vysoké pece. Nadějný rozvoj ani příliš nepřibrzdila tragická doba třicetileté války. K řádnému rozvoji a rozmachu železářské výroby přispěl rok 1743, kdy byla u Křtinského potoka vybudována dřevouhelná Františčina huť. V jejím sousedství vznikla dělnická kolonie s osadami Karlov a Josefov. 

Během druhé poloviny 19. století byly železárny přebudovány na strojírny a započalo se s výrobou hospodářských strojů. V roce 1890 zde byl dokonce vyroben první automobil v celém Rakousko-Uhersku.

 

V Adamově se nachází 

Novogotický kostel Sv. Barbory (1855-1857) se Světelským oltářem - přes 7m vysoká dřevěná plastika s 59 postavami (1516-1525), pocházejícím z chrámu cisterciáckého opatství ve Světlé v Dolních Rakousích.

Bronzová busta T. G. Masaryka před ZUŠ

Busta Bedřicha Smetany od akademického sochaře Jana Třísky

Huť Františka s expozicí železářství v Josefovském údolí

Lesní studánky v okolí

 

V unikátním novogotickém kostele sv. Barbory lze obdivovat tzv. Světelský oltář, který byl vyroben v Dolním Rakousku. Jedná se o zajímavý soubor figurálních plastik ze 16. století. K zajímavostem Adamova patří i Adamovský zámek, který byl na konci 18. století postaven příslušníky rodu Lichtenštejnů. 

 

Jižním směrem od města se v hlubokém lese nalézá zřícenina hradu Ronov, který byl postaven v polovině 14. století a zanikl v době husitských válek.



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.