Brno a široké okolí - 2 část

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 04. 12. 2010

Vesnice Telnice leží v průměrné výšce 195 metrů nad mořem. První zmínku o obci nalezneme v historických pramenech v roce 1244. Celková katastrání plocha obce je 600 ha, z toho orná půda zabírá osmdesátdva procent.


 Telnice leží 15 km jižně od Brna. Je rozdělena na dvě části vzdálené 1 km od sebe. Vesnice Telnice je začleněna územně pod okres Brno venkov a náleží pod Jihomoravský kraj. Osídlení této středně velké vesnice dosahuje zhruba počtu tisíc čtyřista obyvatel.

Podle zápisu v telnické kronice"Bitva tří císařů" začala v časných ranních hodinách 2. 12. 1805 v Telnici a zde také odpoledne téhož dne skončila. Obec je známá mnoha památkami. Dominantou obce je farní kostel sv. Jana Křtitele. Další významné objekty jsou boží muka u Sokolnic, boží muka u silnice k nádraží, hraniční kámen s erbem z 18. století.

 

V současné době je pro příznivce sportu k dispozici rozsáhlý sportovní areál V Orlovně: posilovna, solárium, kuželna, squash, tenisový kurt, hřiště na košíkovou, volejbal, floorbal, ricochet, posilovnu, telocvičnu, ale také konferenční prostory. 

Orlovna v Telnici byla postavena roku 1995 a již od začátku svého provozu si našla své stálé návštěvníky. Nabízí široké sportovní vyžití pro všechny věkové generace.

Je zde také sokolovna, pošta, 2 obchody a především 7 hospůdek, které jsou každý den narvány lidmi.

V roce 1995 byla Telnice vyhlášena "Vesnicí roku.

Nachází se zde výrobna čínských nudlí, jediná, která je v České republice vyrábí.

Na školní docházku využívají děti v obci jednu základní školu nižšího stupně a menší děti mají k dispozci mateřskou školku. Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní hriště. Dále bychom v obci našli knihovnu, kostel a hřbitov.

 

Vesnice Telnice leží v průměrné výšce 195 metrů nad mořem. První zmínku o obci nalezneme v historických pramenech v roce 1244. Celková katastrání plocha obce je 600 ha, z toho orná půda zabírá osmdesátdva procent.

 

V Telnici se již od pradávna hraje házená a hráči jsou opravdoví přeborníci a často někde vyhrávají.

Hřiště v Telnici je zrekonstruováno v roce 2006, hracím povrchem je REGUTEC.

Šatny pro hráče jsou v přilehlé budově sokolovny, kde je také restaurace zajišťující občerstvení diváků.

 

Telnický kostel

Farní kostel sv. Jana Křtitele leží při východním okraji obce, při místním hřbitovu. Jeho románské základy byly položeny ve 12. stol. Dodnes se dochovala dispozice věže a apsidy. Vlastní kostel byl několikrát přestavován a dnešní vzhled je z barokních úprav z let 1726 až 1734.

 

Telnice má stabilní strukturu obyvatel s naprostou převahou starousedlíků. Blízkost Brna má vliv na pracovní příležitosti - řada ekonomicky aktivních obyvatel Telnice dojíždí za prací do Brna, nemalý je ovšem také počet těch, kdo naopak za zaměstnáním v Telnici do obce z jejího okolí přijíždějí.

 

Společenský život v obci

V Telnici funguje deset spolků a občanských sdružení, na jejichž činnosti se podílejí téměř dvě třetiny obyvatel. Myslivecké sdružení pořádá pravidelné střelecké soutěže, pečuje o zeleň v okolí obce a pořádá tradiční myslivecký bál. TJ Sokol se může pochlubit především oddílem házené (téměř půl století je účastníkem první nebo druhé ligy), její členové pořádají plesy, šibřinky a ve spolupráci s obcí také telnické hody. Sbor hasičů společně s TJ Orel pořádají ostatky s průvodem maškar, TJ Sokol organizuje turnaje místních spolků v odbíjené a nohejbalu, rybáři připravují každoročně soutěže v rybolovu pro mládež i pro dospělé a sezónu zakončují rybářským plesem. Jezdecký oddíl Hubička pořádá každoročně okresní soutěž koňských dvojspřeží a čtyřspřeží a účastní se obdobných soutěží v zahraničí, chovatelé drobného zvířectva pořádají výstavy v Telnici a soutěží i na výstavách okresních a celostátních. V obci existuje místní dechovka a dva pěvecké kroužky.

 

Telnice je i vinařská oblast

První zmínky o pěstování vinné révy v této oblasti se datují od roku 1228, i když v Brně a jeho okolí bývaly vinice odnepaměti. Brněnské vinařství mělo velký vliv na rozvoj vinařství na jižní Moravě.

 

 

V Adamově se nachází 

Novogotický kostel Sv. Barbory (1855-1857) se Světelským oltářem - přes 7m vysoká dřevěná plastika s 59 postavami (1516-1525), pocházejícím z chrámu cisterciáckého opatství ve Světlé v Dolních Rakousích.

Bronzová busta T. G. Masaryka před ZUŠ

Busta Bedřicha Smetany od akademického sochaře Jana Třísky

Huť Františka s expozicí železářství v Josefovském údolí

Lesní studánky v okolí

 

V unikátním novogotickém kostele sv. Barbory lze obdivovat tzv. Světelský oltář, který byl vyroben v Dolním Rakousku. Jedná se o zajímavý soubor figurálních plastik ze 16. století. K zajímavostem Adamova patří i Adamovský zámek, který byl na konci 18. století postaven příslušníky rodu Lichtenštejnů. 

 

Jižním směrem od města se v hlubokém lese nalézá zřícenina hradu Ronov, který byl postaven v polovině 14. století a zanikl v době husitských válek.

 

Stará huť u Adamova 

Z možných výletů doporučuji cestu do zachovalého areálu původní železářské výroby, tzv. Starou huť. Nalézá se v Josefovském údolí.

Památkový areál st. technické rezervace na ploše 12 hektarů. Dominantu tvoří vysoká dřevouhelná železářská pec o výšce 10 metrů se základnou o rozměrech 12x12 metrů. Expozici doplňují 2 menší pece, rampy. Bývalá modelárna zvaná Kameňák a obytná budova s expozicí železářství. Huť je jedním ze středisek Evropské cesty železa.

Součástí rezervace je i areál slovanského hutnictví železa, v němž jsou příležitostně v rekonstrukcích raněstředověkých kusových železářských pecích předváděny ukázkové tavby železa. Areál je volně přístupný a průchozí, v bývalé budově modelárny je umístěno muzeum železářství.

Jsou zde instalovány modely, z nichž mnohé jsou pohyblivé, ukázky místních rud, archeologické nálezy, litinové výrobky atd. Součástí aktivit Technického muzea Brno jsou příležitostné experimentální a ukázkové tavby v replikách slovanských železářských pecí, které byly odkryty v okolí na více jak patnácti lokalitách.

 

Doufám že se Vám bude v Adamově líbit stejně jako mně, hlavně okolní lesy jsou nádherné. 

 

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.