Brno a široké okolí - 4 část

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 04. 12. 2010

Brno - venkov, ZOO Brno


 Brno - venkov

 

Chtěla bych Vám představit okolí Brna, náš venkov. Narodila jsem se kousek za Brnem, ve vesničce Sokolnice. Vesnička vznikla asi roku 1350. Tenkrát to bylo panství hraběte Mitrovského a patřili mu i vesničky Horákov, Ponětovice, Kobylnice, Telnice a Jiříkovice. 

V Sokolnicích patří asi k největším památkám zámek, původně to byla renesanční tvrz. Dnes je na zámečku domov pro seniory. Za zámkem je velký park s palouky a hned za tím velká bažantnice, kde je plno zvířat, jeleni, srnky a jiná a vede až do vesničky Kobylnice. V Sokolnicích jsem žila do mých 7 let, poté jsme se přestěhovali o 2 vesničky dál, právě do Ponětovic. 

Tato vesnička vznikla už roku 1306. V Ponětovicích se nachází rybník, dříve byl ke koupání, v dnešní době slouží jen pro rybáře a v zimě je ideální pro bruslaře. Kousek za Ponětovicemi je další rybník směrem na Jiříkovice Grunty. V tomto rybníčku jsem se jako dítě často koupala. Před pár lety si tento rybník koupil soukromník a v dnešní době je to nejlepší místo pro rybáře ze širokého okolí. Chytat na tento rybník jezdí i rybáři z celé republiky. 

Nový majitel i u rybníka zřídil právě pro rybáře i ubytování v karavanech, zastřešené posezení s bufetem, sprchou a wc, možnost stanování a zapůjčení loděk. Od roku 2004 je zde i provozován v zimě lov na dírkách. V Ponětovicích jsem žila pár let, poté jsme se přestěhovali do Brna, ale do Ponětovic jsem se stále vracela. Každý víkend i prázdniny jsem tam jezdila k babičce. Často jsme i chodili na Mohylu Míru, která se nachází asi 4 kilometry od Ponětovic u obce Prace. Mohyla stojí na Prateckém kopci a je spojena s bitvou u Slavkova. Mohyla je vybudována z lomového kamene a tvoří ji čtyřboký komolý jehlan, vysoký přes 26 metrů. akončena je 10 m vysokým měděným starokřesťanským křížem spočívajícím na zeměkouli a zdobeném reliéfními motivy Panny Marie, ukřižovaného Krista, Boha Otce a Adamovy hlavy. Uvnitř najdeme čtvercovou 10 x 10 metrů velkou kapli s  oltářem z mramoru. Pod podlahou kaple je umístěno ossarium nebo-li Kostnice v níž jsou uloženy ostatky nalezené v prostoru bývalého bojiště. Zaklenutí čtvercové kaple vytváří pozoruhodnou akustiku - šepot v jednom rohu je v protilehlém rohu slyšet ve stejné hlasitosti-diagonální akustika, podobná "whisper gallery" je i v katedrále Sv. Pavla v Londýně. Nedaleko památníku se nachází muzeum s expozicí Bytvy tří císařů. Kousek odsud se i nachází návrší Žuráň. Je to velitelské stanoviště Napoleona I. v bitvě tří císařů 1805, zde se nachází památník z roku 1930 v podobě kamenného kvádru s mapou bojiště. Návrší kopce i s památníkem patří symbolicky Francii. Další zajímavou památkou v okolí je Santon. Vrch Santon poblíž Tvarožné je přírodní památkou vyhlášenou roku 1979 rozprostírající se na více než pěti hektarech - rostou zde vzácné teplomilné stepní druhy dřevin. Lidé zde pohybovali již od pravěku, archeologické průzkumy mluví o stopách osídlení z různých dob. Při Bitvě tří císařů u Slavkova zde byl zřízen opevněný bod francouzských dělostřelců. 

Kousek odsud se nachází i známý motorest Rohlenka. 

Když jsem se vdala, chtěla jsem opět bydlet někde poblíž vesniček, kde jsem se narodila a jako dítě vyrůstala. S manželem jsme se domluvili, že v některé z těchto vesniček si koupíme domek. Sháněli jsme opravdu dlouho, protože za cenu, kterou jsme na domek měli našetřeno, byla jen malá naděje, že se nám poštěstí domek sehnat. Po několika letech hledání se nám ale poštěstilo a koupili jsme si domek v Telnici. Všechny tyto vesničky a památky se nachází v okruho asi 7 kilometrů, kousek za Brnem.

V Telnici už bydlím 8 roků, je asi 2 kilometry od vesničky Sokolnice, ve které jsem se narodila.

Telnice je malebná vesnice a leží přibližně 15 km na jihovýchod od Brna. Dominantou obce je barokní kostel sv. Jana Křtitele, který leží na Masarykově náměstí. Obec je velmi křesťansky založená. narodilo se zde mnoho známých osobností, jako jsou poslanci Bohuslav Sobotka a Ladislav Šustr, který je bývalým starostou této obce. Nejznámějším občanem je zasloužilý mistr sportu František Vykouřil, bývalý československý reprezentant v házené, nar. 8.2.1928. Házená je v této vesnici hodně proslulá. 

V roce 1995 získala obec 1. místo v 1. ročníku soutěže Vesnice roku. Takže bydlím v nejkrásnější vesnici ČR. 

V Telnici každým rokem probíhají hody a hodová zábava, výstava vín, obecní zabíjačka a plno dalších akcí. 

Telnice (Telnitz) náležela v době bitvy k sokolnickému panství hraběte Dietrichsteina. V průběhu bitvy u Slavkova měla Telnice zvláštní postavení: právě tady padly první výstřely, když v předvečer bitvy rakouští husaři vypudili z obce francouzské vojáky. Podle zápisu v obecní kronice začala bitva 2. prosince 1805 v časných ranních hodinách právě v Telnici, a zde také odpoledne téhož dne skončila. Nejprudší boje se odehrávaly v polích u trati Na lopatě, kde stojí boží muka. Jiná boží muka v Růžové ulici, postavená kolem roku 1810, údajně označují jeden ze šachtových hrobů.Telnice nabízí bohaté kulturní, sportovní a společenské vyžití. Pro příznivce sportu je k dispozici nová orlovna s rozsáhlým sportovním areálem, pro labužníky pak vinárna s výtečnými moravskými víny a restaurace s vyhlášenou domácí kuchyní.

   

ZOO Brno se nachází v městské části Brno-Bystrc, na území kopce Mniší hora. Brněnská zoologická zahrada chová 785 zvířat 210 druhů, zástupců obojživelníků, plazů, ptáků a savců. Jsou zde zastoupeny zvířata všech světadílů kromě Antarktidy. Slavnostně byla otevřena dne 30.8. roku 1953.

Historie

    * 1935 (24. 11.) Ustanoven Spolek pro zřízení zoologické zahrady v Brně
    * 1937 (19. 6.) Otevřen Zoologický koutek v Tyršově sadu na Kounicově ulici
    * 1941 (leden) Zoo koutek v Tyršově sadu likvidován příkazem protektorátních úřadů
    * 1945 Činnost Spolku pro zřízení zoologické zahrady v Brně obnovena

 * 1947-1949 Spolek hledá vhodnémísto pro vybudování zoologické zahrady v Pisárkách, Medlánkách, Králově Poli (farma Vysoké školy zemědělské)  a v Bystrci. Nakonec bylo šťastně vybráno území kopce Mniší hora v Bystrci.
    * 1950 Lokalita Mniší hora byla vyhlášena státní přírodní rezervací , zahájeny první práce při výstavbě zoo na kamenité půdě Mniší hory
    * 1953 (30. 8.) Zoologická zahrada slavnostně otevřena
    * 1957 Celá Mniší hora byla rozhodnutím KNV předána zoologické zahradě a pro botanickou zahradu bylo vybráno jiné místo
    * 1990 Zřizovatelem Zoo Brno se stává Magistrát města Brna, odbor kultury
    * 1993 Zoo Brno žádá o přijetí do Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Její řádné členství je potvrzeno v roce 1997, a to s platností od roku podání přihlášky
    * 2000 Zoo Brno se stává řádným členem exkluzivní Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA)

Ochrana fauny
Zoologická zahrada města Brna se zapojuje nejen do projektů na záchranu exotických druhů v jiných zemích. Podílí se také na realizaci záchranných programů pro nejvíce ohrožené druhy v České republice, jako je naše nejohroženější sova sýček obecný nebo stále vzácnější hlodavec sysel obecný.

Letos narozená zvířátka
Letos se v brněnské zoo zatím narodilo 32 zvířat.Zde bych např. uvedlaBobra kanadského, celou rodinku, kterou tvoří jeden samec,dvě samice a pět mláďat, můžete sledovat on-line na www.zoobrno.cz

Legenda

Začínáme vstupem do Zoologické zahrady, po mírném kopci se nachází první expozice a to tygří skla, následuje ji Voliéra v restauraci U Tygra. Teď jsme v dolní části zoo a pokračujeme dál, kde jsou lachtani a polární lišky, bobři a indiánsky srub, rys kanadský, lední medvědi, orli a rysi, dále jdeme okolo dželády a paovce, následují vlci, jelenovití a takini, dětská zoo, dále klokani a kazuáři, safari, bizoni a jaci, koňovití, pak jdeme k pavilonu exotických zvířat, následuje jihoamerický výběh, tropické království , Surikaty a pekari, ovce Jákobovy, lamy a kozorožci, opice, a končíme v  aleji ptáku. Celá prohlídka trvá asi 2-3hodiny, podle chůze.
 
Adopce a sponzorství
Zoologická zahrada města Brna se jako ostatní zahrady potýká snedostatkem finančních prostředků na svoji činnost. Uvítá proto Váš zájem podporovat ji a přispět tak k uchování nenahraditelných hodnot, které chovaná zvířata představují.

Adoptivním rodičem se stává ten, kdo přispěje celou či vyšší částkou určenou na určité zvíře, částka zhruba odpovídá finančním ročním nákladům na krmení vybraného zvířete.

Sponzorem je ten, kdo přispěje určitou částkou, která není adresovaná na určité zvíře, tedy např. obecně na krmení a chov zvířat v brněnské zoo, na výstavbu nových expozic, na provoz zoo apod.

Služby pro návštěvníky

Celoroční:
Restaurace U Tygra (tuto restauraci Vám doporučuji, při obědě se Vám klidně můžete stát, že vedle Vás bude ležet tygr, ale nebojte se, bude za sklem, ale i tak je to nádherný pocit a krásná podívaní)

Prodejna suvenýrů a dárkových předmětů

Toalety

Nápojové automaty (studené i teplé)

Automat na pamětní mince Zoo Brno

Telefonní automat

Stojan na jízdní kola

Úschovné boxy na zavazadla


Sezonní:

Stánek U Opic

Stánek U Papoušků

Stánek Krokodýl

Stánek Safari

Stánek Nápoje

Stánek Zmrzlina

Stánek Točna

Dětská hřiště (doporučuji, tady se Vám děti opravdu vyřádí)

Trampolínové centrum u pavilonu Tropické království

Jízda na ponících v dětské zoo

Jízda vláčkem

    * Od 1. 5. jezdí denně dle jízdního řádu (při nepříznivém počasí je provoz vláčku omezen)
    * Jedna jízda - dítě (3 - 15 let): 10,- Kč, ostatní: 20,- Kč
    * Prodej jízdenek na místech označených piktogramem

Otevírací doba
    * březen, říjen 9.00 - 17.00 hod
    * duben - září 9.00 - 18.00 hod
    * listopad - únor 9.00 - 16.00 hod

Vstupné
    * senioři, studenti, děti 3-15 let, držitelé průkazu ZTP 70,- Kč
    * dospělí 100,- Kč
    * děti do 3 let, ZTP/P, doprovod skupiny (1 osoba na 10 osob) zdarma
    * fotoaparát 10,- Kč
    * videokamera 20,- Kč
    * pes 30,- Kč

Závěrem bych Vám chtěla říct, že brněnská zoo za podívání určitě stojí. Já se tam vždy ráda vracím.

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.