Brno a široké okolí - 5 část

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 04. 12. 2010

Přírodní památky Brna a okolí, cyklostezky, aquaparky a jiné


 Žebětínský rybník 

Je přírodní památka z důvodu ochrany menšího rybníku a mokřadní louky, refugium obojživelníků, jako například skokana hnědého a ropuchy obecné, kteří se tu rozmnožují. Žáby se během rozmnožování často ocitaly na pozemní komunikaci vedoucí po hrázi rybníka, a proto došlo v roce 1999 k vybudování dvou betonových podchodů, které umožňují jejich bezpečnou migraci. Jednalo se o jeden z ukázkových projektů na ochranu obojživelníků.

 

Údolí Kohoutovického potoka

Je přírodní památka z důvodu ochrany lokality, zalesněný porost, který je tvořen zejména buky, ale i lípami, javory a habry. Dále zde roste množství chráněných druhů rostlin jako je oměj, vlčí mor nebo okrotice červená.

 

Velká Klajdovka

Je přírodní památka z důvodu ochrany stepních a lesostepních svahů s bohatým výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Velká Klajdovka je významnou entomologickou lokalitou.

 

Soběšické rybníčky

Přírodní památka. Důvodem ochrany jsou dva malé rybníčky, refugium obojživelníků. Přes rybníčky protéká potok Kubelín, přítok Ponávky.

 

Skalky u Přehrady

Přírodní památka. Jedná se o dva samostatné skalnaté kopce, které jsou chráněny. Dělí je od sebe řeka Svratka a hráz, na jedné straně s Brněnskou přehradou, důvodem ochrany je teplomilná vegetace, která se spolu s lišejníky nachází na zdejším skalnatém terénu.

 

Rájecká tůň

Důvodem ochrany je přirozená říční tůň obklopená zbytky lužního lesa, mokřadní rostlinná společenstva, výskyt obojživelníků. Nedaleko památky se nachází přírodní rezervace Černovický hájek. Tůní protéká Černovický potok, který se o kilometr dál vlévá do Holáseckých jezer.

 

Medlánecká skalka

Přírodní památka se nachází na severním svahu návrší Medlánecká sníženina. Důvodem ochrany jsou teplomilná rostlinná společenstva s výskytem zvláště chráněného koniklece velkokvětého. Kromě chráněného koniklece velkokvětého jsou zastoupeny hvozdíček prorostlý, mochna písečná, pavinec modrý, růže šípková, řešetlák počistivý, silenka ušnice či zvonek moravský. Z ptáků tam hnízdí ťuhýk obecný, v okolních zahradách krutihlav obecný, lejsek šedý, rehek zahradní nebo strakapoud jižní, z motýlů byl zaznamenán modrásek nejmenší.

 

Obřanská stráň

Důvodem ochrany jsou skalnaté svahy s teplomilnými květinami jako například koniklec velkokvětý, křivatec rolní či mochny.

 

Netopýrky

V městské části Brno - Komín. V chráněném území se nachází řada chráněných druhů rostlin, mezi nejvýznamnější patří koniklec velkokvětý. Jde o jednu z nejcennějších nelesních krajinných prostor okraje Brna a o Evropsky významnou lokalitu. Důvodem ochrany je izolovaný ostrůvek teplomilných společenstev, který obsahuje některé chráněné a ohrožené druhy a druhy vyžadující pozornost.  Z hmyzu zde najdeme typické teplomilné druhy, jako je kudlanka nábožná. Na Netopýrkách a blízkém okolí byl zaznamenán výskyt ťuhýka obecného a nyní i přímo na Netopýrkách stopy výskytu sysla. 

 

Na skalách

Nachází se na levé straně průlomového údolí řeky Svratky, zčásti zatopeného Brněnskou přehradou v Bobravské vrchovině. Tvoří ji skalní výchoz a příkrý svah s jižní až jihozápadní expozicí v okrsku Trnovka. Důvodem ochrany jsou lesní společenstva zakrslých doubrav, jejich bylinný podrost a teplomilná travino-bylinná společenstva. Ve starých doupních stromech hnízdí krutihlav obecný, lejsek bělokrký a šedý, rehek zahradní, strakapoud prostřední a žluva hajní.

 

Medlánecké kopce

Jedná se o dva chráněné samostatné kopce v severním pokračování Palackého vrchu Medlánecký kopec a Střelecký kopec. Důvodem ochrany je teplomilná květena a hmyz spadající do biomu stepí. Na letišti AK Medlánky poblíž rezervace se současně vyskytuje i kolonie syslů.

 

Holásecká jezera

Jedná se o soustavu 10 jezer na Černovickém potoku. Důvodem ochrany je systém vodních ploch charakteru nížinných poříčních jezer s břehovými porosty refugium obojživelníků. Oblastí vede cyklotrasa, která pokračuje dále až do Rakouska. 

 

Bílá hora 

Kopec v Šlapanické pahorkatině pokrytý vegetací lesoparkového typu. Na vrcholu se nachází památník dělnického hnutí. Z vrcholu je dobrý rozhled na Brno. Předmětem ochrany je teplomilné travino-bylinné společenstvo na jižním a jihovýchodním svahu s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.

 

Augšperský potok

Důvodem ochrany je údolí s meandrujícím potokem sloužícím jako útočiště obojživelníků a ohrožených druhů ptactva. Potok vytéká z tunelu pod Masarykovým okruhem a poté, co proteče přírodní památkou se stává levostranným přítokem Augšperského potoku.

 

Junácká louka

Jedná se o louku nad levým břehem Brněnské přehrady v komplexu přírodního parku Podkomorské lesy, geograficky náleží Hornosvratecké vrchovině. Na protější straně přehrady se nachází hrad Veveří a další přírodní památka Kůlny. Důvodem ochrany je bohatá květena a zejména častý výskyt hořce křížatého, který je v Česku velmi ohroženým druhem.

 

Cyklotrasa Svratecká - Brno

Na jihu navazuje na trasu Brno-Vídeň, na severu na oblast Brněnské přehrady. Je nesmírně zajímavá jak z pohledu rekreačního cyklisty, tak i z pohledu toho, kdo používá kolo k pravidelným cestám do práce. Celková délka cyklotrasy je 23 km. Začíná na Veveří, vede přes Rakovec, Komín, Pisárky, Vídeňskou, Heršpickou kolem Ikei k Olympii.

 

Brno Masarykův okruh - Rakovec

Velmi příjemná, přírodní a zajímavá trasa, která vede převážně lesem od Masarykova okruhu až na Rakovec u Brněnské přehrady. Tato trasa měří šest a půl kilometru.

 

Plavecký bazén a aquapark Blansko

Krytý plavecký bazén je propojen s venkovním koupalištěm, jehož součástí je i aquapark. Venkovní část areálu s bazénem 50×25 m, ve kterém najdete čtyři plavecké dráhy, 3 skokanské můstky, divokou řeku s houpacím bazénkem uprostřed, 55 m dlouhý tobogán, 14,5 m dlouhou skluzavku, bublinkovou masážní lavici, 4 vodní trysky ve stěně bazénu, 3 chrliče vody, vodní hřib a 2 dnové výrony vody. Je zde dětský bazének sestavený ze 2 propojených bazénků o průměru 4 a 6 m s vodním hřibem. V obou venkovních bazénech je vyhřívaná voda. V druhé části areálu je široká písečná pláž s dětským hřištěm a 2 plážové volejbalové kurty. Kolem bazénu jsou betonové a travnaté odpočinkové plochy.

 

Koupaliště Hodonín

Plavecký bazén se skokanskou částí a rekreační bazén s vodními atrakcemi, např. vlnobití, šplhací síť, duha a perlička. Dominantou tohoto bazénu je tobogán o délce 57m, výšce 5,75m a třídráhová skluzavka délky 15m, výšky 3,72m, šířka 3 x 1,2m. Nabízí nejrůznější vodní atrakce, např. divokou řeku, chrliče vody, dnové perličky, sedací bójky, vodní hřib, vodní ježek, masážní trysky, hadí kluzavka (rozměry 3,2m x 3m), zajíčková skluzavka (rozměry 2,34m x 1m) apod. Dětský bazén tvoří tříúrovňové těleso oktagonového tvaru s rozdílnou výškou vody.

 

Koupaliště Riviera

Říční koupaliště na řece Svratce v Brněnské části Pisárky nabízí kaskádu 3 bazénů v umělém říčním korytě, vytvořeném v bývalém slepém rameni Svratky. Skládá se z velkého bazénu 139x17 m s možností 6 plaveckých drah v délce 50 m, bazén pro neplavce v podobě mírné říční zátoky 138x17 m a dětské brouzdaliště 101x20 m.

 

Přírodní koupaliště Kovalovice

Přírodní koupací biotop tvoří hlavní koupací část o rozloze asi 1000 m2, spojenou potokem se čtyřmi čistícími lagunami o rozloze asi 500 m2. Bazén nepravidelného elipsového tvaru o rozměrech 55 × 36 m tvoří mělkou část pro neplavce s hloubkou 0-1m vyloženou oblázky, přecházející v plaveckou část s hloubkou 3 - 4,2 m. V části je umístěno dětské brouzdaliště s vodním hřibem. Ke vstupu do vodní plochy slouží dřevěná mola a schůdky z kamenných desek.

 

Aquapark Vyškov

Letní areál s vyhřívaným venkovním bazénem 50 x 21m a dětské brouzdaliště. Plavecký areál nabízí krytý bazén 25 m, bazén pro vodní atrakce, masážní lavice, dnový vzduchový rošt, vodní chrlič, dětský vodní hřib, bazének pro nejmenší děti (hrad), 2 tobogány (40 a 90 m), velký vodní hřib, divoký kanál, vířivou vanu, parní komoru a finskou saunu.

 

Koupaliště Zábrdovice

Letní koupaliště nabízí plavecký bazén 50 m, dětský bazén, tobogán, velký bazén s umělým pneumatickým vlnobitím, travnatou odpočinkovou plochu, hřiště na plážový volejbal.

 

Koupaliště Riviéra Mikulov

Areál se nachází v krásném prostředí s výhledem na zámek a Svatý kopeček. K dispozici je plavecký bazén, rekreační bazén, dojezdový bazén k tobogánu, dětské brouzdaliště, tobogán 54 m a skluzavka 24 m.

 

Koupaliště Brno

Koupaliště v Dobrovského ulici nabízí bazén pro rekreační i závodní plavání - 50m, bazén pro neplavce, kruhový bazének pro děti, bazén pro trénink potápění - 4 m, tobogán, kurty na beach volejbal a travnatou odpočinkovou plochu. Dále je zde Fitness studio - aerobik a dance aerobik, kickbox, taebo, power joga, různá posilovací cvičení, pilates a další aktivity.

 

Letní koupaliště Břeclav

V areálu můžete využít velký bazén 50 m s tobogánem 90 metrů. Pro odvážnější je k dispozici skluzavka Kamikadze s výškou 10 m a sklonem 47 stupňů. Další atrakcí je menší bazén v délce 25m se skluzavkou. Pro děti je zde brouzdaliště s miniskluzavkou. Na pláži je minigolf, 2 hřiště na plážový volejbal, plocha pro streetball, ruské kuželky a stolní tenis. 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.