Hrad Landštejn

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 05. 12. 2010

Hrad byl založen ve 13. století jako vojenská opora panovníka. Od pol. 13. století do pol. 14. století patřil Vítkovcům. V období husitských válek byl Landštejn vypálen Janem Žižkou. Po husitských válkách byl hrad rozšířen a znovu zpevněn. Po požáru v roce 1771 byl opuštěn a postupně se z něj stala zřícenina. V podhradí v lesích se nachází vojenské bunkry z 2. světové války,které jsou přes letní sezónu zpřístupněny veřejnosti. Bunkry jsou vybaveny vším, co naši vojáci potřebovali k obraně státní hranice.


 Hrad Landštejn

 

Zřícenina hradu

Jedna z nejrozsáhlejších českých hradních zřícenin dokumentuje vývoj obranného hradního systému od románské doby až po renesanci. Landštejn leží v lesnaté krajině České Kanady při hranici s Rakouskem, 25 km jihovýchodně od Jindřichova Hradce směrem na Novou Bystřici. 

Hrad byl založen ve 13. století jako vojenská opora panovníka. Od pol. 13. století do pol. 14. století patřil Vítkovcům. V období husitských válek byl Landštejn vypálen Janem Žižkou. Po husitských válkách byl hrad rozšířen a znovu zpevněn. Po požáru v roce 1771 byl opuštěn a postupně se z něj stala zřícenina. V podhradí v lesích se nachází vojenské bunkry z 2. světové války,které jsou přes letní sezónu zpřístupněny veřejnosti. Bunkry jsou vybaveny vším, co naši vojáci potřebovali k obraně státní hranice. 

Hrad byl vybudován na žulovém vrchu ve výšce 665 m nad mořem asi 10 km východně od Nové Bystřice poblíž místa, kde se setkávají hranice Čech, Moravy a Rakouska. Jak už název a také lokalita napovídá byl pomezní pevností na neklidné českorakouské hranici a střežil zemskou stezku do Vitorazska. 
 

Dnešní Landštejn

 

Landštejn je jednou z nejzachovalejších ukázek středověkého fortifikačního systému. Jádrem hradu je románská stavba z počátku 13. století, tvořená dvěma hradními věžemi a obytným palácem mezi nimi. Vyšší hlavní věž s malými okny a s vchodem vysoko nad úrovní terénu měla obrannou úlohu. V druhé věži se dodnes dochovala románská hradní kaple. Pozdější dostavba gotického opevnění s obytnou věží donjonem rozšířila hrad o další nádvoří. Vznosný čtyřpatrový palác Krajířů z Krajku s renesančním opevněním a barokní dělostřelecké bašty pak uzavírají průřez stavebními styly čtyř vývojových etap. 
 

Historie Landštejna

Založení hradu se datuje do 13. století. Původně Landštejn jako královský hrad spadal pod správu moravských Přemyslovců. Kdy a jak získali hrad a panství Vítkovci, kteří jsou doloženi jako jeho majitelé roku 1259, není známo. Prvním majitelem Landštejna byl Oldřich, pocházející nejspíše z třeboňské větve Vítkovců. Vítkovci, píšící se podle hradu jako páni z Landštejna, si získávali stále větší politický vliv v království a své panství postupně rozšiřovali. O Třeboň, Lomnici, Nové Hrady a Novou Bystřici. Největšího vlivu dosáhli za vlády Jana Lucemburského, kdy se Vilém z Landštejna stal jeho rádcem a zemským hejtmanem a vliv si udržel i za vlády Karla IV., který jej jmenoval purkrabím pražského hradu. Karel IV. se dokonce stal Vilémovým zastáncem v krvavém sporu s bojovným příbuzným Jindřichem z Hradce. Šlo o to, že hrad měl důležitou strategickou pozici, protože hlídal významnou zemskou obchodní stezku z Itálie přes Rakousko do českého vnitrozemí a dále na sever k polským sousedům. Pro panství z toho plynuly značné finanční příjmy, proto se páni z Hradce snažili tuto stezku odklonit na své panství kolem Jindřichova Hradce, což se jim nakonec podařilo. Tato okolnost měla vliv na hospodaření Viléma z Landštejna, který zaznamenal značnou finanční ztrátu. Vilémovi dědici byli bezdětní, proto po jejich smrti připadl Landštejn královské koruně. 
Ke zkáze tohoto hradu velkou měrou přispěl požár roku 1771, kdy zcela vyhořel a již nebyl obnoven. Okolní obyvatelé k devastaci přispěli rozebíráním kamene na stavby svých příbytků. 

V Ladštejně se nachází:

u Starého města pod Ladštejnem je lanový park 
Bizoní farma - stádo bizonů amerických 
Židovský hřbitov 
Cyklokamp pod Landštejnem 
 

Obec

Počátky historie obce jsou zahaleny tajemstvím. Obec byla založena asi kolem r.1170 pány z Tierny, což byl ministerský rod hrabat z Raabsu. Starobylé sídliště, zvané původně prostě Landštejn, se ve 14.století rozrůstá na trhovou ves, příslušnou k hradu Landštejnu (landštejnskému panství). Snad koncem 15.století byla povýšena na městečko a asi teprve pak přezvána na Staré Město. R.1848 byla obec hlavním místem panství Landštejn. Správně patřila pod kraj Táborský. V latinských textech nazývána Lantsteine; v německých Altstadt. Název Staré Město pod Landštejnem nese obec od roku 1952.

Dřívější názvy obce:

1495 - Alte Stadt (Staré Město) 
1568 - Alt Landstein (Starý Landštejn)

Obec se rozkládá na trojmezí Čech, Moravy a Rakouska, v oblasti Novobystřické vrchoviny Jižních Čech. V místech, pro svou drsnou krásu a neporušenost přírody, právem nazývaných Českou Kanadou. Jižní část správního území obce hraničí s Rakouskem. Je orientována především na zemědělskou a lesnickou činnost a turistický ruch. V okolí se nachází značná síť turistického značení, cyklostezek, zimních běžeckých tras a hrad Landštejn. Středem Starého Města pod Landštejnem je malé náměstí, při jehož okraji stojí dominanta obce- kostel.

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.