SEZNACE FESTIVALU SUNDANCE „DĚCKA JSOU V POHODĚ“ MÍŘÍ DO ČESKÝCH KIN

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 10. 12. 2010

MĚLY PERFEKTNÍ RODINU – NEŽ POTKALY TOHO, KTERÝ TO VŠE UMOŽNIL


Distribuční společnost Aerofilms přichystala na začátek příštího roku pro své diváky lahůdku v podobě žhavého kandidáta na Oscara – film Děcka jsou v pohodě režisérky Lisy Cholodenko. Snímek bude mít premiéru 6. ledna 2011.

 

Kvalitní herci jako základ dobrého filmu


Přestože jméno režisérky Lisy Cholodenko není zatím příliš známé (její prvotinu Vrcholné umění mohli diváci letos spatřit na festivalu Mezipatra), herci obsazení ve filmu rozhodně nejsou žádní nováčci. Herecký koncert na plátně rozehraje ústřední okouzlující dvojice Julianne Moore (Magnolia, Hranice lásky, Hodiny…) s Annette Bening (Valmont, Americká krása, Božská Julie..), neméně zdatně jim sekunduje výborný Mark Ruffalo (Věčný svit neposkvrněné mysli, Můj život beze mě, Zodiac, Prokletý ostrov) v roli biologického otce. V roli dcery se objeví Mia Wasikovska, kterou jsme nedávno měli možnost vidět v hlavní roli snímku Alenka v říši divů režiséra Tima Burtona.

 

“Slyšeli jste někdy jméno jako Alexander Payne, Michael Arndt nebo Jonathan Dayton? Možná ne. Jména jejich filmů ale 100% znáte. Jsou totiž x krát známější než oni samotní. Napsali a natočili úspěšné americké nezávislé snímky Bokovka a Malá Miss Sunshine. Začínající tvůrci dokázali vystřelit svůj film mezi hvězdy filmového nebe. Režisérku filmu Děcka jsou v pohodě Lisu Cholodenko vidíme v podobné situaci. S pár filmy na svém kontě vytvořila velmi lehký a vtipný film, který stoupá do stejných výšin,“ říká Jiří Šebesta z Aerofilms.

 

 

Dvě matky, dvě děti, jeden dárce


Nic a Jules (Annette Bening a Julianne Moore) jsou matky, které žijí v útulném domku na okraji města se svými dospívajícími dětmi Joni a Laserem (Mia Wasikowska a Josh Hutcherson). Když se Joni chystá na vysokou školu, její mladší bratr ji požádá o velkou laskavost. Chce, aby mu Joni pomohla najít jejich biologického otce. Navzdory vlastním pochybám splní Joni bratrovo přání a naváže kontakt s „bio-tátou“ Paulem (Mark Ruffalo), pohodářským majitelem restaurace. Když do života této nevšední rodiny vstoupí Paul, začíná pro všechny nová kapitola, v níž jsou postupně definovány, přehodnoceny a pak znovu formulovány rodinné vztahy.


 

The Who

 

Název filmu Děcka jsou v pohodě (v originále Kids Are All Right) odkazuje na píseň z prvního alba kapely demolující při svých vystoupeních aparaturu The Who My Generation (1965). Přestože ve své době nebyla žádným šlágrem, později v 60. letech se stala hymnou anglického hnutí Mod (Modernisté / Modismus) s definicí sebe sama: Vedení čistého způsobu života za obtížných okolností. A o čem že píseň Kids Are All Right je? V zásadě o tom, že dospělí si mohou řešit své problémy bez obav, protože děti jsou v pohodě.




Vtipný, chytrý a sexy

 

Snímek Děcka jsou v pohodě po svém uvedení v USA zaznamenal velmi pozitivní ohlasy mezi diváky i filmovou kritikou. Během festivalu Sundance 2010 se stal ihned favoritem celého festivalu a mnozí mluvili o senzaci. „Distributoři se hádali do 2 do rána a vzájemně se přebíjeli cenou, kterou jsou ochotni zaplatit za tento snímek,“ uvedl Karel Och z MFF Karlovy Vary, který se festivalu tento rok zúčastnil.

 

 Film je označován jako „výborný, celistvý a vyzrálý“ (San Francisco Chronicle), „Zázrak. Vtipná, inteligentní a veselá komedie o vztazích. Nestydatý milostný vzkaz adresovaný konceptu rodiny“ (Star Tribune), „Krásně napsaný, bezvadně zahraný, vtipný, smyslný a pravdivý.“ (Boston Globe).

Americký server Metacritics.com uvádí 86% score v hodnocení v médiích a zdroj Rottentomatoes.com uvádí dokonce průměrné hodnocení 95 procent u předních kritiků.

 

Více informací najdete na http://www.aerofilms.cz/filmy/162-Decka-jsou-v-pohode/

 

Trailer ke zhlédnutí zde - http://www.youtube.com/watch?v=6JnMNYmfICc 



Autor: claraSnowwhite - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.