Co je to yerba maté?

Typ článku: Gastronomie

Datum vložení: 23. 11. 2009

Yerba maté jsou vysušené, lehce pražené a rozemleté lístky a stonky Cesmíny paraguayské. Pěstování těchto stále zelených keřů je populární v několika zemích Jižní Ameriky, především však v argentinské provincii Misiones.


Pokusy pěstovat yerbu jinde na světě ztroskotaly.

Je tedy skutečně nezaměnitelným jihoamerickým nápojem. Pití yerba maté je známé velmi dlouho. Začaly s ním indiánské kmeny Guaraní, za jeho rozšíření však můžeme vděčit Jezuitům. Ti již krátce po svém příchodu zakládali plantáže Cesmíny paraguayské.

 

Oceňovali její blahodárné účinky a patřili mezi velké propagátory
nápoje, který představoval pro jezuitský řád v Jižní Americe hlavní zdroj příjmů.

 

Příprava i pití yerba maté jsou zajímavým rituálem.

Hrají při něm nezastupitelnou roli dvě základní věci - nádoba nazýváná Maté nebo Matéro, nejčastěji vyráběná z plodu tykve Kalabasa, ale také například ze dřeva. - A Bombilla - slámka z bambusu či kovu a slitin. Skrz ní se pak nápoj srká.

 

Ukázku z dokumentu ke shlédnoutí a DVD k zakoupení naleznete ZDE.

Cestopis o pěstování Yerba mate - DVD film Buen día Yerba maté



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.