TZ: FESTIVAL OUTDOOROVÝCH FILMŮ BYL ZAKONČEN

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 13. 12. 2010

Letošní putovní soutěžní filmová přehlídka dobrodružství, adrenalinu, extrémů a cestopisů byla zakončena v sobotu 4. prosince, kdy proběhlo slavnostní zakončení s předáním cen. 8. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů byl zahájen již 7. října a proběhl ve 24 městech České republiky. Celkem se festivalu zúčastnilo 66 filmařů z 21 států světa s 90 soutěžními snímky, festival probíhal po dobu 125 dnů, bylo uvedeno 220 filmových bloků, které měly 430 filmových hodin. Celkem festival urazil za dobu svého konání 4260 km. Festival navštívilo 26 800 diváků.


V sobotu 4. prosince se v pražském kině Lucerna sešlo mnoho osobností ze sportovního outdoorového a kulturního světa, aby bylo přítomno vyhlášení cen letošního ročníku. Festivalová porota letos udělila 19 cen. Hlavní cena (GRAND PRIX) byla udělena britskému adrenalinovému snímku The Asgard Project (režie Alastair Lee) a v Praze ji převzal hlavní hrdina tohoto filmu, jeden z nejlepších současných horolezců světa, Leo Houlding. Dále byly uděleny ceny v jednotlivých kategoriích festivalu, zde bylo patrné, že porota to měla s rozdělováním cen opravdu těžké, neboť v kategorii A. (dobrodružný a extrémní sportovní film) nebylo uděleno první místo, ale dvě druhá a v kategorii D. (cestopisný film) zase nebyla udělana cena třetí. V kategorii B. (horský a horolezecký film) první dvě místa obsadili američtí autoři a v kategorii C. (dobrodružný vodní sportovní film) ve všech třech pozicích získali ceny čeští autoři. Zvláštních cen bylo uděleno pět, letos poprvé to byla cena za amatérský film. Také byla letos poprvé udělena cena za mimořádný celoživotní přínos v oblasti outdooru a cestování panu doktoru Miloslavu Stinglovi, nejvydávanějšímu českému spisovateli, cestovateli, etnografovi a letošnímu čestnému hostu festivalu. Novinkou se stala cena diváka programu ČT 4. V rámci pořadu Minuty dobrodružství, který byl pravidelně vysílán na programu ČT 4, byla vyhlášena tipovací soutěž o nejlepší divácký film, vítězným filmem se stal film Brahmaputra od českého režiséra Ladislava Moulise.
Slavnostního zakončení se zúčastnilo mnoho známých slavných osobností, které předávali ceny autorům vítězných snímků, např. Dáša Havlová (majitelka Paláce Lucerna) Vladimír Čech (herec a moderátor), Karel Janák (režisér a člen porota festivalu), Leopold Sulovský (první Čech na Mount Everestu), Viktor Bojarskij (ruský polárník, který 50x stanul na Severním pólu a vlastní polární stanici Barneo), Tereza Huříková (olympionička MTB), Jan Červinka (reprezentant v horolezectví v 60. - 90. letech), Martin Šonka (nejlepší český akrobatický letec), Jiří Mužík (olympionik v atletice) a další hosté.
Program slavnostního večera byl zpestřen komickým vystoupením skupiny Shadow kvartet, originálním indonéským tancem či písněmi od Jaroslava Ježka v podání kytaristy J.M.Raka a hlavně ukázkami vítězných snímků. Celý večer provázel moderátor Pavel Anděl. Poprvé tak tedy proběhlo vyhlášení festivalových cen v kině Lucerna za přítomnosti nejen hostů festivalu, ale také široké veřejnosti.

 

 


Letošní ročník již skončil, ale ohlédněme se za novinkami a úspěchy:
- v letošním ročníku se do festivalu přihlásil největší počet filmů vysoké filmové kvality, ze 130 přjhlášených filmů, bylo vybráno 90 soutěžních a byly zařazeny 3 nesoutěžní snímky od Krátkého filmu,
- festival proběhl v největším počtu míst ve své osmileté historii - 24 měst (36 míst),
- festival proběhl na chatě Luční bouda (1410 m n.m.), nejvýše položené místo festivalu
- letos nově proběhl festival ve Zlíně, Peci pod Sněžkou, Malé skále, Litomyšli, Kralupech nad Vltavou a Dobřanech,
- v rámci letošního ročníku se uskutečnilo a uskuteční nejvíce produkcí doprovodného programu - celkem 45 besed, videoprezentací, výstav fotografií, divadelních představení, koncertů, venkovních akcí a slavnostních zahájení a zakončení,
- festival letos rozdal nejvíce cen, celkem 19 cen filmovým tvůrcům v celkové hodnotě půl milionu korun a 6 hodnotných a skoro 150 drobných cen divákům, kteří se zapojili do několika soutěží, které festival v rámci svého konání připravil. Divákům tak byly rozdány ceny v hodnotě kolem 100 000 korun,
- zájem diváků o festival vzrostl, celkem festival navštívil 26 800 diváků.

 

Festival v letošním roce proběhl v těchto 24 městech: Zlín, Brno, Kralupy nad Vltavou, Ostrava, Malá skála, Havířov, Tábor, Pec pod Sněžkou, Opava, Dobřany, Frenštát pod Radhoštěm, Litomyšl, Olomouc, Hradec Králové, Bílina, Pelhřimov, Sanatoria Klimkovice, Frýdek – Místek, Kroměříž, Spálené Poříčí, Jeseník, Hranice, České Budějovice, Praha.

 

Hlavními partnery festivalu jsou společnosti HUDY sport a.s., Picollo s.r.o. – LOAP, InterCora spol. s.r.o., hlavními mediálními partnery se stala Česká televize – ČT 4, Český rozhlas a Horydoly.cz.

 

Festivalu poskytlo záštitu Ministerstvo kultury České republiky, primátor hlavního města Prahy, statutární město Ostrava, hejtman Moravskoslezského kraje, primátorka statutárního města Zlín a hejtman Zlínského kraje.


 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.