TZ: AUDREY HEPBURN: ZDIGITALIZOVANÉ PERLY SVĚTOVÉ KINEMATOGRAFIE

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 13. 12. 2010

PŘEHLÍDKA JEDNÉ Z NEJZNÁMĚJŠÍCH A NEJKRÁSNĚJŠÍCH HERECKÝCH FILMOVÝCH TVÁŘÍ 20. STOLETÍ


Ve vybraných městech České republiky proběhne během prosince 2010 přehlídka filmů s jednou z nejznámějších a nejkrásnějších hereckých tváří 20. století Audrey Hepburn.
Pro české diváky není bez zajímavosti, že předkové slavné herečky měli silný vztah k Čechám. Prarodiče Audrey Hepburn z otcovy strany, babička Anna Juliana Franziska Karolina Ruston a děda, Victor John George Ruston, totiž v Čechách žili.
Jejich slavnou vnučku připomenou tři skvosty, které budou moci diváci znovu spatřit na velkém plátně, tentokrát v remasterované zdigitalizované podobě: Snídaně u Tiffanyho, Šaráda a Prázdniny v Římě.

 

Tři filmy, pět Oscarů

Od posledního filmu A. Hepburn uplynulo více než 30 let. Naposledy se objevila ve filmu Navždy od Stevena Spielberga v roce 1989. Před tím natočila přes 30 filmů.
Mnohé z nich si našly cestu do srdcí diváků – to platí především o filmech, které minipřehlídka uvádí.

 

Diváci se mohou těšit především na slavnou filmovou adaptaci knihy Trumana Capoteho Snídaně u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany‘s, USA 1961, režie: Blake Edwards). Film vypráví o mladé, půvabné a emancipované dívce Holly Golightlyové, která v New Yorku poněkud lehkomyslně sní svůj sen o skvělé budoucnosti. Zatím však musí žít jen z "příspěvků na taxík a oblečení" od svých stálých pánských obdivovatelů.

 

Dále diváci uvidí romantickou komedii Prázdniny v Římě (Roman Holiday, USA 1953, režie: William Wyler), čerpající z nejlepších tradic amerických komedií. Audrey Hepburn za tento film získala Oscara za hlavní roli. Za svůj život byla 5x nominována, ale v Oscara proměnila pouze první z šancí. V tomto filmu jí zdatně sekunduje neméně slavný herec Gregory Peck. Hrdinkou filmu je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve ale než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic...

 

Posledním z trojlístku je film Šaráda (Charade, USA 1963, režie: Stanley Donen). Audrey si v něm zahrála po boku Cary Granta, který do té doby odmítal po jejím boku hrát z důvodu velkého věkového rozdílu. Napětí, žánrové schválnosti, product placement a další komponenty tento film učinily nesmrtelným.

 


Co není zdigitalizované, jakoby neexistovalo

„Kina nyní zažívají boom digitálního obsahu. A my tomu rozhodně nepřihlížíme se založenýma rukama. Přehlídka zdigitalizovaných filmů Audrey Hepburn využívá současného trendu digitalizace kinosálů České republiky a navazuje na naše snahy uvádět do kin maximum zajímavého obsahu. Pokud někdo ve světě zdigitalizuje svůj archiv filmů, budeme se snažit tyto filmy do České republiky přivést,“ říká dramaturg distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.
Jinými slovy: díky digitalizaci se otvírá pro diváky i kinaře spousta nových možností.

 


Audrey Hepburn zavítá do sedmi měst České republiky

Prarodiče slavné herečky, kteří na území České republiky kdysi žili (tvrdí to životopis herečky na jejích oficiálních stránkách audreyhepburn.com), by byli jistě potěšeni, kdyby věděli, že přehlídka Audrey Hepburn zavítá do 7 měst jejich bývalé domoviny. Tady je jejich seznam:

Praha, kino Světozor > www.kinosvetozor.cz
Praha, kino Aero www.kinoaero.cz
Boskovice, kino Panorama > www.kinoboskovice.cz
Hradec Králové, kino Centrál > www.kinocentral.cz
Jablonec nad Nisou, kino Radnice > www.eurocentrumjablonec.cz
Ostrava, kino Luna > www.kzoj.cz
Teplice, kino Květen > www.dkteplice.cz
Uherské Hradiště, kino Reduta > www.mkuh.cz

 

Více o přehlídce zde: www.aerofilms.cz/filmy/167-Minifest-Audrey-Hepburn/

Rezervace vstupenek a program najdete na webových stránkách jednotlivých kin.
Ceny vstupenek: Kino Aero 100 Kč, kino Světozor 100 – 120 Kč.
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.