TZ: BRITSKÁ DIVADELNÍ SCÉNA V PŘÍMÉM PŘENOSU

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 02. 02. 2011

PROJEKT PŘÍMÝCH PŘENOSŮ Z BRITSKÝCH DIVADELNÍCH SCÉN NT LIVE VSTUPUJE DO SVÉ DRUHÉ POLOVINY


Seznámit se s britským divadlem, sledovat londýnské a další divadelní premiéry, mapovat nejzajímavější dění na divadelních scénách Velké Británie bez nutnosti Británii navštívit, to vše je projekt přímých přenosů do českých kin NT Live, který pokračuje dalším přímým přenosem 3. února ze scény divadla Donmar Warehouse v Londýně představením Král Lear.


Dramaturgie Národního divadla Londýn vybírá každou sezónu ty produkce, které považuje v daném období za důležité, zajímavé či přelomové a ty pak živě přenáší do kin v celé Evropě. Nabídka je to opravdu rozmanitá a zajímavá – letošní sezónu již měli čeští diváci možnost vidět současnou hru Mizející číslo v podání nezávislého souboru Complicité v přenosu z Plymouthu, klasické drama Hamlet v režii uměleckého šéfa Národního divadla Londýn Nicholase Hytnera i veleúspěšný afrobeat muzikál Fela!.

 

Druhá polovina sezóny začíná Králem Learem
Druhá půle sezóny NT Live se nese v klasičtějším duchu. Nejbližším přenosem je Král Lear ze scény londýnského divadla Donmar Warehouse v režii Michaela Grandageho s Derekem Jacobim v titulní roli (české publikum si ho jistě pamatuje z hlavní role v TV seriálu Já, Claudius). Představení Král Lear, britským tiskem označený jako pětihvězdičkový, uvede kino Světozor 3. února 2011 od 19.45.
Více o přenosu představení Král Lear zde:
www.aerofilms.cz/filmy/142-NT-Live/synopse 

 

Očekávaný Frankenstein a Višňový sad
Dalším představením je v březnu velmi očekávaný Frankenstein v režii oscarového režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting, Milionář z chatrče) v nové adaptaci Nicka Deara a závěr sezóny pak bude patřit Višňovému sadu se špičkovou Zoë Wanamakerovou v roli Raněvské (české publikum určitě zná její komickou polohu ze seriálu Moje rodina, kde je nepřehlédnutelná v roli matky Helen). Krále Leara uvede kino Světozor, představení Frankestein a Višňový sad pak přenáší kino Aero.

 

"Přímé přenosy NT Live jsou rozhodně velikým experimentem, ale je nám jasné, že někdo to zkusit musí...a pokud to má někdo zkusit, musíme to být právě my," říká Nicholas Hytner, ředitel Národního divadla v Londýně.

 

High Definition
Celková délka přenosů je zpravidla 3,5 hodiny včetně jedné přestávky. Samotnému divadelnímu představení vždy předchází úvodní slovo v podání známé zahraniční herecké/tvůrčí osobnosti, která divákům představí vznik a přípravy dané inscenace. Přenosy her jsou uváděny v originálním anglickém jazyce s českými a anglickými titulky. Představení jsou přenášena živě, v High Definition digitální kvalitě, pomocí satelitu přímo z budovy Národního divadla na londýnském South Bank do kuturních zařízení po celé Velké Británii a Evropě.

 

NT LIVE PROGRAM
03.02. 2011 Král Lear
přenáší kino Světozor
17.03. 2011 Frankenstein přenáší kino Aero
30.06. 2011 Višňový sad přenáší kino Aero

 


Více informací na www.aerofilms.cz/ntlive
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.