Na taneční exkurzi do divadla Ponec

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 25. 11. 2009

Exkurze s Helgou je nová inscenace, kterou připravuje autorská dvojice Jana Hudečková a Marta Trpišovská a jejíž premiéra se uskuteční 12. prosince od 20.00 hod v divadle Ponec (repríza 13. 12.) Po úspěchu své předchozí společné choreografie S kůží na trh, která byla nominovaná na Cenu SAZKY 2007 za „objev v tanci“, se absolventky konzervatoře Duncan Centre pustily do nového projektu, který má být podle jejich slov tanečně-divadelní exkurzí světem, kde se rodí i umírá krása. “


Na taneční exkurzi do divadla Ponec

V této inscenaci si klademe otázku po pomíjivosti i stálosti krásy, zajímají nás estetické archetypy, ideály a společenské konvence současné společnosti, které se promítají do našeho životního stylu, filosofie a pohledu na svět,“ doplňují autorky. Jana Hudečková a Marta Trpišovská se jako interpretky potkaly například v choreografiích Kristýny Celbové, Michaela Vodenky, Petra Tyce a v neposlední řadě také na prknech Národního divadla v Dobře placené procházce (r.: Miloš Forman, ch.: Veronika Švábová). Exkurze s Helgou je zatím jejich třetím společným autorským projektem, ve kterém zároveň spolu s dalšími dvěma tanečnicemi (Jitkou Štecovou a Leou Švejdovou) samy účinkují.

 

Exkurze s Helgou
Choreografie: Jana Hudečková a Marta Trpišovská
Interpretace: Jana Hudečková, Marta Trpišovská, Jitka Štecová, Lea Švejdová
Světelný design: Michael Vodenka
Kostýmy: Mariana Novotná
Hudba: Fernando Herranz Solis
Kamera, foto: Štěpán Látal

 

Máte-li zájem o další informace, fotografie, rozhovory atp., kontaktujte prosím:

Mgr. Michaela Kernová
Tanec Praha o. s. / divadlo Ponec
tel.: 224 817 886, 724 213 136
e-mail: michaela@tanecpraha.cz
www.divadloponec.cz


divadlo Ponec
Husitská 24A, Praha 3
tel.: 222 721 531, 224 817 886
vstupenky@divadloponec.cz
www.divadloponec.cz


Doplňující informace o společných projektech autorek

Jana Hudečková a Marta Trpišovská jsou absolventkami taneční konzervatoře Duncan Centre, kterou zakončily obě v roce 2001. V témže roce začaly připravovat svůj první společný projekt Madame Blanche, manýristickou fresku inspirovanou mýty a legendami o bílé paní. Ta měla premiéru v divadle Duncan Centre v roce 2002 a v tom samém roce byla prezentována na České taneční platformě a Tanci Praha.

 

Jako interpretky se velmi často potkávaly na jevišti, především v choreografiích Kristýny Celbové nebo Michaela Vodenky. V roce 2002 tančily ve Státní opeře v choreografii a režii Petra Tyce v představení Don Giovanni. Posledním projektem, kde se tyto tanečnice sešly jako interpretky je Dobře placená procházka v režii Miloše Formana a choreografii Veroniky Švábové, která měla premiéru v roce 2007 v Národním divadle.

 

Častá spolupráce těchto autorek probíhala na bázi jedna vede druhá tančí a tak vznikly choreografie Indiskrétní potěcha, která byla vytvořena v roce 2002 pro choreografickou soutěž Cena Jarmily Jeřábkové, kterou autorsky vedla Marta Trpišovská a Jana Hudečková tančila, stejně tak dílo Dvojexpozice, která vznikla v roce 2004 ve spolupráci s komorním tělesem Ansamble Martinů a v roce 2005 byla nominována na Cenu Sazky. Naopak tomu bylo u choreografie 14. dubna, která vznikla v roce 2000, pod níž je autorsky podepsána Jana a Marta tančí.

 

Zatím posledním společným dílem je choreografie S kůží na trh, která měla premiéru v roce 2005 v divadle Duncan Centre. Tato asi nejúspěšnější spolupráce, ve které se prezentují obě autorky i na jevišti, je úsměvnou klauniádou určenou pro odbornou, ale především laickou veřejnost. Lehkost a humor vtahuje i nezkušeného diváka do dění a vření na jevišti, které si i přes zdánlivou nenáročnost udržuje uměleckou hodnotu. Snad za to obdržela choreografie nominaci na Cenu SAZKY za „objev v tanci“ v roce 2007.


 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.