TZ: Když kámen promluví aneb Jaroslav Dušek o nás i sobě

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 18. 02. 2011

Zajímá vás jedinečnost osobnosti Jaroslava Duška, jeho vnitřní svět a pohled na ten vnější? Máte chuť ponořit se do hlubin moře, vzlétnout do oblak a vyrovnaně přistát zpět? Pak právě pro vás míří do kin film Když kámen promluví.


Film není typickým portrétem známé osobnosti a hereckého multiinstrumentalisty - jedná se o širokospektrální výpověď zachycující jeho barvitý vnitřní život i názory a postoje k tématům, které se dotýkají každého z nás.


Jaroslav Dušek si zahrál v mnoha filmech (Kouř, Pelíšky, Musíme si pomáhat, Divoké včela, Želary, Horem pádem a v dalších) i divadelních hrách, ale sám sebe za herce nepovažuje. Film a divadlo nepatří zdaleka k jediným jeho zájmům.
Není jen multiinstrumentalistou hereckým, ale především životním. Při hledání „podstaty“ objevuje nové vnitřní i vnější světy a prostupování kloboukem do říše divů a přírodních tajů je pro něj obohacením a především hrou.

 

Režisér Viliam Poltikovič natáčel film více než rok a podařilo se mu zachytit nejen cyklus událostí, ale především jedinečnou atmosféru kolem Jaroslava Duška. Slovo „problém“ neexistuje a plynutí života má zelenou. Ukázky z divadelních her střídají setkání s mentálně postiženými, výlet za delfíny, komunikaci s kameny, stavbu ekologického hliněného domu, chození po žhavých uhlících a mnohé další. To vše se s naprostou ladností harmonicky prolíná s hercovým vyprávěním. Jaroslav Dušek lehce, ale jasně hovoří o základních momentech života jako moudrá a inspirující osobnost, jejímž životním postojem je radost a hra.

 

Snímek Když kámen promluví nám přináší obraz Duškova vnitřního světa, který skrz filmové role jen tak neuvidíme. Představuje snesitelnou a hravou lehkost bytí dostupnou nám všem.

 

Jaroslav Dušek osobně
Jaroslav Dušek se navíc osobně vydá na malé tour po České republice u příležitosti uvedení filmu v jednotlivých městech. Série projekcí za přítomnosti Jaroslava Duška zahrnuje tyto kina:


4.3. kino Světozor, Praha, www.kinosvetozor.cz
5.3. Bio Oko, Praha, www.biooko.net
11.3 kino Junior Jablonec nad Nisou, www.eurocentrumjablonec.cz
13.3. kino Kotva, České Budějovice, www.kinokotva.cz
19.3. kino Art, Brno, www.kinoartbrno.cz
26.3. kino Dům Techniků, Pardubice
1.4. kino Vesmír, Ostrava

 

 


Když kámen promluví
Délka filmu: 75 minut, Scénář, kamera a režie: Viliam Poltikovič, Střih: Štěpán Nepraš, Hudba: Ladislav Faktor



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.