Hotel Chelsea v centru DOX

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 03. 12. 2009

Dva mimořádné projekty věnované legendárnímu hotelu Chelsea v New Yorku spjatému s uměleckou bohémou dvacátého století, jsou nyní k vidění v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.


Julie Calfee: Chelsea Hotel, pohled zevnitř


K nejpůsobivějším portrétům hotelu patří soubor fotografií a textů vytvořený Julií Calfee, který byl nedávno publikován v úspěšné knize s předmluvou Miloše Formana, kterým sám v hotelu dlouhodobě pobýval. (Fotografická publikace vydaná nakladatelstvím PowerHouse Books, NY bude v prodeji v centru DOX). Soubor Chelsea Hotel, pohled zevnitř je v centru DOX poprvé představen formou výstavy.
Julia Calfee žila v hotelu čtyři roky, které ji poskytly možnost spřátelit se s řadou jeho dlouhodobých obyvatel a umožnily její kameře, aby se stála téměř neviditelnou. Sama k tomu říká: „Když jsem fotografovala v Chelsea Hotelu, pobývala jsem na jednom místě či v jisté situaci celé hodiny. Čas míjel a má přítomnost jakoby se stávala méně a méně viditelnou. Někdy jako bych úplně zmizela.” Díky svému dlouhodobému pobytu a navázaným přátelstvím, jedním slovem, díky pohledu zevnitř, Julia Calfee dokázala zachytit to, co se většině jiných fotografů a filmařů nepodařilo: neopakovatelnou intimní atmosféru místa, utvářenou osobnostmi jeho obyvatel i celkovým prostředím včetně jeho archetypů, legend a přízraků. Výstava Julie Calfee: Chelsea Hotel, pohled zevnitř proběhne od 4. prosince do 15. února příštího roku.

 

Julia Calfee se narodila v USA, většinu svého života po studiích však strávila v Evropě. Vystudovala novinářství na New York University, studovala také dějiny umění na Sorbonně. K jejím publikacím patří Photogénèse (Joan Miró Foundation, 1995) The Mountain Spirits of Mongolia (Richard Liu Foundation, 2002) a Spirits and Ghosts: Journeys through Mongolia (PowerHouse Books, 2003). Její fotografie a fotografické eseje byly uveřejněny v předních světových časopisech a novinách, The New York Times, The New York Times Magazine, Time, Business Week, The Sunday Times of London, Paris Match, The Guardian, Elle Italia, Elle Japan, Paris Photo, Digital Photography, Corriere della Sera, foto8. Své fotografie Julia Calfee take vystavovala v muzeích a galeriích ve Francii, Velké Británii, Itálii, Belgii, Španělsku a USA.
Prezentace projektu s Julií Calfee proběhne 10.12. v 18 hodin.

 

Doprovodné programy k oběma výstavám přiblíží životy řady slavných osobností moderní kultury a dotknou se také otázky role a podoby umělce, otázky, co v moderní době znamená pojem bohém a bohémství. Doprovodné programy probíhají každé pondělí a čtvrtek. Více informací na www.doxprague.org.


Výstava se koná pod záštitou Velvyslanectví USA.
Partnerem Doprovodného programu výstavy je Francouzský institut.

Partneři centra DOX: Hlavní město Praha a TECHO, a.s.
Program Centra DOX se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury.
Mediální partner Centra DOX: Hospodářské noviny

 

KONTAKTY:
Centrum současného umění DOX
Adresa kanceláře
Vojtěšská 8, 110 00 Praha 1
T: +420 224 930 927
E: info@doxprague.org
Adresa výstavních prostor
Poupětova 1a, 170 00 Praha 7
www.doxprague.org

Otevírací hodiny
Po: 10–18
Út: zavřeno
St až Pá: 11-19
So a Ne: 10–18

 

 



Autor: Alysia2

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.